6 schoonmaaktips voor de werkende moeder

Een full-time baan, kinderen, een man, vrienden, we hebben het er allemaal maar druk mee. Eigenlijk is er helemaal geen tijd om ook nog het huis schoon te maken naast de alledaagse activiteiten, vind jij wel? Ik kan er tenminste maar moeizaam tijd voor maken terwijl het bij ons extra hard nodig is omdat we ook nog een hond hebben rondlopen! Allemaal leuk en aardig maar met een druk leven schiet het schoonmaken er gewoon vaak bij in of ik doe het even vlug-vlug voor het oog waardoor het écht niet bepaald schoon wordt. En dan voel ik me weer schuldig en een slechte huisvrouw, zo eentje die zich kan aansluiten bij het welbekende clubje zeg maar. Vandaar dus dat ik de schoonmaaktips die ik onlangs kreeg nu ter harte neem en ik moet zeggen… het scheelt inderdaad een stukje!

schoonmaaktips

Ik mag overigens niet echt klagen, want ik heb iemand die me een paar uurtjes in de week helpt, maar ik weet niet hoe jullie erover denken… een paar uurtjes is eigenlijk niet genoeg voor ons. En nu weet ik ook wel dat er vaak geroepen wordt ‘er moet geleefd kunnen worden’ en ‘a clean kitchen is a sign of a wasted life’, maar hé eerlijk is eerlijk… als het schoon is in huis en opgeruimd, dan heb je per direct meer rust in je hoofd! Dus aan de slag met de schoonmaaktips die ik onlangs ontving.

Schoonmaaktips van de buuf

De volgende tips helpen je op weg, eenmalig of structureel, net hoe je het zelf wilt inzetten, zodat ook jij als werkende moeder met een druk bestaan je huis een beetje fris kan houden (en nee, je hoeft écht niet van de vloer te kunnen eten!)

Tip 1: Huur een schoonmaakster in

Tja. Dat is een voor de hand liggende hè. Maar tegenwoordig kan dat eigenlijk heel makkelijk. Een vreemde in je huis dat voelt nooit prettig, zeker niet als je zelf niet thuis bent, maar tegenwoordig zijn er organisaties waar alles voor je geregeld wordt. Het enige wat jij hoeft te doen is even bellen (en afrekenen 😉 ). Alle schoonmakers worden uitgebreid gescreend en je kan ook steeds dezelfde krijgen als je wilt. De eenvoudigste optie is voor het inhuren van een schoonmaakster is bijvoorbeeld via deze pagina. Iemand die wekelijks langskomt wanneer het jou uitkomt, of alleen maar voor een voorjaarsschoonmaak. Jij hebt er in ieder geval geen omkijken meer naar. Het is een luxe die je jezelf moet willen gunnen als je de mogelijkheid hebt. Jij werkt tenslotte ook al veel!

Tip 2: Schaf schoonmaakdoekjes aan

Ik hoor je denken, ja duhuh 😀 , maar ik bedoel hiermee dat je van die speciale doekjes aanschaft die je tegenwoordig veel ziet. Als je in de supermarkt kijkt dan vind je ze vast wel bij het assortiment aan schoonmaakmiddelen. Deze schoonmaakdoekjes uit zo’n pakje zijn perfect om even snel het toilet of het fornuis te desinfecteren of je tafel af te doen (uiteraard weer met een schoon doekje). Als je hier en daar in je huis verspreid een pakje met deze doekjes hebt liggen (desnoods in een mooi design doosje) dan pak je ze er zo bij en is het een fluitje van een cent. Het bespaart je een emmer met sop en je houdt tijd over voor leuke dingen. Een van de betere schoonmaaktips, toch?

Tip 3: Verdeel de taken met je partner en deels met je kinderen

Met een goede taakverdeling lijkt het schoonmaken een stuk minder te zijn. De taken die je partner op zich neemt, daar hoef jij je geen zorgen meer over te maken, maar denk eraan … je moet het dan ook echt loslaten! Als hij het doet dan doet hij het op zijn eigen manier!!!

Tip 4: Neem je kinderen ‘mee’ in het huishouden

Daar komt nog bij dat kinderen ook al gauw een klein beetje kunnen helpen. Eerder maakte ik al eens een handige printable voor klusjes voor kinderen. Kunnen zij een handje helpen, jij daarna weer wat complimentjes uitdelen en iedereen is weer gelukkig. En als je jouw taken dan meeneemt in je dagelijkse routine, heb je het weekend vrij om te genieten van je gezin. Elke dag een andere taak en je huis blijft heerlijk fris, zo simpel is het eigenlijk.

Tip 5: Koop een kruimeldief

Eerlijk gezegd dacht ik dat iedereen wel zo’n ding heeft, maar dat blijkt reuze tegen te vallen. Ik zou niet meer zonder kunnen. De kruimeldief is een uitkomst voor de kleine knoeipartijen. Had ik de kruimeldief niet gehad… dan zou ik geen trek hebben om de stofzuiger helemaal tevoorschijn te halen en dan bleef het een zooitje. Daar komt nog bij dat de kinderen hem ook zelf kunnen pakken als ze geknoeid hebben én dat hij erg handig is om de traptreden mee schoon te maken.

Tip 6: Jemako doeken

Jemako doeken gebruik je om snel met gewoon water even wat te reinigen. Ik doe er zelfs mijn ramen mee, gewoon streeploos schoon en droog in een handomdraai. Niet goedkoop, maar wél uitzonderlijk goed!

Al met al blijft schoonmaken een crime, maar ik hoop dat het je met deze schoonmaaktips iets makkelijker wordt. Lukt het jou om je huishouden goed bij te houden naast je werk en je gezin?  En heb je eventueel nog aanvullende schoonmaaktips voor ons? Deel ze hieronder zodat we er allemaal wat aan hebben!

5 REACTIES

  1. Ik zweer ook bij schoonmaakdoekjes! Ze liggen inderdaad oo meerdere plekken in het huis, alrijd handig om even wat af te nemen. Al moet ik wel zeggen dat ik het alleen gebruik voor tussen de sopjes door.

    • Daar zijn ze ook uitstekend voor! Ik merk wel dat ze soms te lang liggen voor ik ze weer in de was gooi… brrrr…. dat is dan weer vies 😉

  2. Als je schoonmaakt stel dan een tijd in voor jezelf bijv een kwartier de douche 20 min de keuken maak er routine van dus altijd de linkse kant op werken of rechts net wat je fijn vind..

    • Goede tip! Op deze manier blijft het wel redelijk netjes zonder dat je er in een keer veel tijd aan moet besteden 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here