Een schotse hooglander op de muur

Al jaren droom ik ervan, Schotse Hooglander fotobehang op de muur. Maar in ons oude huis was er geen plek voor. Daarnaast waren alle muren daar al voorzien van spachtelputz… en tja… daar kan je geen behang op plakken hè. En het kwam niet in me op om een huis wat bijna af is weer opnieuw te gaan stuccen, daar had ik niet veel trek in.

Op het moment dat we besloten hebben om te gaan verhuizen draaiden mijn hersens dan ook overuren, en daar zijn ze tot op heden niet mee gestopt. Ons huis biedt zo ontzettend veel mogelijkheden dat ik overstroom van ideeën. Maar het Schotse Hooglander fotobehang heeft me nooit meer losgelaten. En nu is het dan eindelijk zover.

Schotse Hooglander fotobehang op de muur

De eerste verbouwing is een soort van ‘achter de rug’. De ruimte is nog niet helemaal klaar, maar mijn nieuwe kantoor begint echt al ergens op te lijken. Van oude schuur omgebouwd naar een kantoorruimte van ongeveer 40 m². Helemaal top!

En ook al hebben mijn fantasieën eerder bedacht dat ik graag een Schotse Hooglander op de muur in de keuken zou willen, die verbouwing duurt me te lang en ik wilde écht niet meer wachten. Gelukkig heeft mijn nieuwe kantoor ook een mooie muur voor fotobehang en hier komt mijn Schotse Hooglander ook heel goed tot zijn recht! Hoef ik mooi niet meer na te denken over welke kleur ik hier op de muur doe 😉 .

Uitzoeken van het fotobehang

Het uitzoeken vond ik een hele uitdaging. De perfecte Schotse Hooglander voor mijn project vond ik op Nikkel Art en met hun tool kon ik precies berekenen hoe groot ik het behang moest hebben en hoe de hooglander dan verdeeld over de muur zou komen. Mijn enige uitdaging was de deur in deze muur. Daar heb ik dan ook een consessie in moeten doen. De hoorns van Karel -zo heet onze Highlander- die zijn niet vol in beeld. Een van de hoorns komt nog naast de deur uit, en de andere hoorn loopt de hoek om. Maar wat ben ik blij met het resultaat!

Welke type fotobehang kies je?

Na het uitzoeken van de print van de Schotse Hooglander moest ik nog gaan bepalen welk type fotobehang ik zou willen. En ik zal je vertellen, ik heb de afgelopen 25 jaar geen behang meer aangeraakt. Lekker handig om dan gelijk met fotobehang te starten 😉 .

Het type behang waar je bij Nikkel Art uit kan kiezen is gewoon vliesbehang, Eco premium vliesbehang, Vinyl fotobehang en zelfklevend behang. De laatste klinkt heel aantrekkelijk, maar achteraf ben ik blij dat ik daar niet voor gekozen heb. Ik moest weer even wennen aan het behangproces, en gezien de brede banen (bij mij waren ze 1.12m breed) en de zwaarte van het behang was het best een klus. Stel je voor dat je behang dan -door onhandigheid- al op een bepaalde plek blijft kleven.

Mijn keuze is gevallen op Eco Premium. Dit fotobehang bevat geen zware metalen en heeft een goede krasbestendigheid wat de Schotse Hooglander in ons huishouden wel kan gebruiken. Vinyl fotobehang is nog een tandje beter trouwens, deze is ook scheurvast en voor een volgende keer zou ik daar dan denk ik ook voor kiezen. Gewoon, voor de zekerheid, het kan nog net wat meer hebben.

Samen behangen zonder ruzie

Frank zag enorm tegen deze klus op. Ik stiekem ook een beetje -bang dat ik iets zou verknallen- maar dat liet ik uiteraard niet merken. Uiteindelijk was het afgelopen weekend zover en hebben we de foto van de Schotse Hooglander op onze muur behangen. Zoals gezegd was het best een klus.

Het is in principe goed te doen maar als ik je een advies mag geven; begin gewoon met een recht toe recht aan muur. Zonder deur 😉 . Dat is een stuk makkelijker, want het uitsnijden van de deur was hier nogal lastig. Dat komt overigens ook omdat het kozijn en de muur in elkaar overlopen. Hierdoor heb je geen duidelijk rand om af te snijden.

Daarnaast is het belangrijk dat je het fotobehang samen plakt zodat je boven en beneden samen de banen van de Schotse Hooglander goed en precies naast elkaar kan plakken. In je eentje is dat namelijk bijna niet te doen, tenzij je een volleerd behanger bent.

Welk behangplaksel heb je nodig voor fotobehang vliesbehang?

Ik heb het behangplaksel mee laten leveren, wel zo handig. De Perfax Roll-on magic werd samen met het fotobehang geleverd en zo konden we gelijk van start. Het poeder moet je mengen met water en dan moet je heel goed roeren om de klonten eruit te krijgen. Mijn behangplaksel was niet helemaal klontvrij, maar gelukkig kan je daar op de muur ook nog het nodige aan doen. Het grote voordeel is dan je de muren insmeert met behangplaksel, in plaats van het behang zelf. Dat vond ik vroeger altijd zo’n gedoe.

Op deze foto begin ik net met insmeren van de muur met behangplaksel. Voorzichtig. Je ziet dan ook dat ik het te dun smeer… het roze is nu al niet meer zichtbaar. Iets dikker smeren dus, ik ben er later nogmaals overheen gegaan.

Het plaksel is roze en zodra het droogt wordt het doorzichtig. Zo zie je in ieder geval precies waar je geweest bent met smeren. Insmeren van de muur doe ik het liefst met een blokkwast. Het verder plakken van het behang kan je volledig doen volgens de instructies die je bijgeleverd krijgt. Super duidelijk.

In het begin was ik redelijk zenuwachtig. Heb ik wel genoeg behangplaksel gesmeerd? Zit de eerste baan wel goed recht? Hoe gaat ik het fotobehang afsnijden en past de Schotse Hooglander wel écht goed op dit vlak? Naarmate we langer bezig waren verdwenen ook langzaam de zenuwen.

Tips om zelf fotobehang op je muur te plakken

Wel wil ik je graag nog een paar tips meegeven als je zelf aan de slag gaat met fotobehang, of je nu voor een Schotse Hooglander kiest of niet.

  1. Zorg dat je werkt met goed materiaal! Mijn stanleymesje was mooi scherp, maar de behangspatel die ik heb gekocht was van hard plastic. Nooit doen! Kies een metalen spatel of anders een metalen liniaal ofzo om het fotobehang recht langs af te snijden. Ik sneed hele dunnen reepjes van mijn plastic spatel af waardoor deze dus niet meer recht was. Super irritant.
  2. Als je het behang samen plakt, laat dan één iemand ‘de baas’ zijn. De ander stuurt alleen maar een beetje bij. Zo voorkom je ruzie 😉 .
  3. Heb je lang niet behangen? Kies dan voor een rechte muur zonder uitdagingen. Het is al spannend genoeg.
  4. Plak baan voor baan zodat je voor jezelf de tijd hebt om in alle rust te werken.
  5. Maak je niet druk om eventuele donkere plekken achter je lichte behang… het droogt allemaal prachtig op.
  6. Bij dit vliesbehang kan je gewoon de banen naast elkaar plakken, een overlap is niet nodig. Dat maakt het juist zo mooi.

Al met al zijn wij een paar uur bezig geweest om dit fotobehang goed op de muur te krijgen. Maar ik ben helemaal happy met het resultaat en zou zo weer een muur willen behangen. Dat zegt genoeg toch? Je maakt in één klap iets bijzonders van je muur en de ruimte krijgt gelijk een totaal andere uitstraling. Ik kan het dan ook iedereen aanraden.

Wat vind jij van mijn Schotse Hooglander fotobehang?

Wil je ook zoiets? Hier vind je de Schotse Hooglanders die Nikkel Art je als fotobehang te bieden heeft.

Frank wordt overigens een beetje kriegel van die witte haar uit zijn neus en de kwijl uit zijn mond. Hahaha, ik vind het prachtig!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven