Een weekendje Schouwen-Duiveland, of een weekje vakantie op dit Zeeuwse eiland zijn een perfecte manier om activiteiten in cultuur en natuur met elkaar te combineren. Dit eiland is noordelijkste eiland van Zeeland en wordt omringd door de Noordzee, het Grevelingenmeer én de Oosterschelde.
Op uitnodiging van Eilandmarketing Schouwen-Duiveland heb ik -met een paar andere bloggers- dit eiland in de Nederlandse provincie Zeeland bezocht en een aantal pareltjes ontdekt waar ik je graag mee kennis laat maken.
Het zou namelijk ontzettend zonde zijn als je deze pareltjes op Schouwen-Duiveland aan je neus voorbij laat gaan wanneer je hier op eigen houtje heen trekt zonder hiervan te weten. Ze hebben mijn weekend op dit Zeeuwse eiland in ieder geval wat extra glans gegeven!
Activiteiten en accommodaties op Schouwen-Duiveland
Laat ik eerst even beginnen met het feit dat ik niet volledig ben in onderstaande blog over de activiteiten op Schouwen-Duiveland. In het weekend dat ik daar geweest ben is me wel duidelijk geworden dat er nog veel meer te doen is op dit eiland.
Helaas ontbrak de tijd voor nog meer sightseeing, dus ik moet nog een keertje terug, lekker in een vakantiehuisje in Zeeland. Toch tref je hieronder al wat heuse pareltjes aan, dus tóch slim om even verder te lezen.
Toffe plekken om te bezoeken en dingen om te doen op Schouwen-Duiveland
Vanuit het perspectief van mijn bezoek aan Schouwen-Duiveland in Zeeland lees je hieronder mijn bevindingen. Enjoy!
Watersnoodmuseum in Ouwerkerk bezoeken
Een bezoek aan het watersnoodmuseum is een van de bekendere activiteiten op Schouwen-Duiveland. In dit museum vind je alle informatie over de watersnoodramp in Zeeland in 1953, waar 1835 (+1) mensen het leven hebben gelaten.
Waarom de (+1) ?
Deze staat voor de baby die op zaterdagavond 31 januari is geboren maar in de nacht van diezelfde 31 januari op 1 februari verdrinkt en nooit is gevonden…
De verhalen die je in dit museum leest of aan je voorbij ziet gaan door de verschillende multimediale ‘kunstwerken’ zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen. Zo zie je alle namen van overledenen geborduurd (een 5 jaar durend project), maar ook een aantal op een bijzondere manier geprojecteerd in het zand.
De rondleiding van oud directeur Jaap Schoof zorgt ervoor dat we -naast dat wat er te zien is- ook een kijkje krijgen in hoe het écht beleefd is. Hij heeft namelijk zelf de Watersnoodramp als 9-jarig jongetje overleefd doordat hij van zolder gered is, maar heeft zijn oma erdoor verloren. Ook de zoon van de knecht mocht het niet overleven.
Zijn verhalen zijn dan ook doordrengt van emotie.
Zo nu en dan slikt hij wat tranen weg, maar er is ook een positieve kant aan zijn verhaal; op die leeftijd ervoer hij namelijk ook de bijzondere momenten na de Watersnoodramp. Zoals bijvoorbeeld het vlotten bouwen van het vele wrakhout dat overal te vinden was.
Als je de mogelijkheid hebt om een rondleiding in dit museum te boeken, dan is dat wat mij betreft zeker van toegevoegde waarde aan deze activiteit op Schouwen-Duiveland.
Wist jij bijvoorbeeld dat destijds de burgemeester van de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel door het vorderen van een schip meer dan 20.000 mensen van de verdrinkingsdood ‘gered’ heeft? Dit schip hebben ze zijlings in de doorbrekende dijk gestoken om een gat te dichten.
Tip: trek wat warmere kleding aan. Omdat het Watersnoodmuseum gehuisvest is in betonnen caisons (die ten tijde van de Watersnoodramp gebruikt werden om Zeeland af te sluiten van de zee) is het hier best frisjes.
Meer informatie over het watersnoodmuseum vind je hier.
De Plompe Toren in Burgh-Haamstede beklimmen
Een andere toffe activiteit en bezichtiging is de Plompe Toren in Schouwen-Duiveland. Die vind je een paar kilometer ten zuiden van Burgh-Haamstede.
De Plompe Toren is ook voor kinderen fantastisch, een bezoek hieraan begint namelijk met een spannend verhaal direct als je binnenkomt. Het verhaal gaat over hoe het gebied en dorp rondom de Plompe Toren verwoest werden door zware stormen en golfslag omdat een visser een zeemeermin had gevangen en haar meenam om aan iedereen te laten zien.
Ondanks herhaaldelijk verzoek van haar zeemeerman hield de visser de zeemeermin op het droge en overleed ze. De zeemeerman riep een enorme storm op en niet lang daarna werd alles in dit landschap verwoest, behalve de Plompe Toren.
Na dit verhaal geluisterd te hebben kan je via een smalle wenteltrap de toren beklimmen. Onderweg naar boven lees je vanalles over de natuur in dit gebied en bovenin heb je een prachtig uitzicht over het landschap.
Meer informatie vind je op de site van natuurmonumenten.
Schouwen-Duiveland activiteiten; wandelen met Staatsbosbeheer
Als je van bos, duinen en strand houdt (like me), dan kom je op Schouwen-Duiveland zeker aan je trekken. Eerlijk is eerlijk, ik ben niet op het strand zelf geweest, maar heb het wel vanaf de duinen zien liggen.
Maar wat een prachtig natuurgebied heeft dit eiland. Het bos en de duinen waar wij geweest zijn met Boswachterij Westerschouwen bestrekt ruim 300 hectare zéér afwisselend landschap.
Het is hier sowieso fantastisch wandelen, maar een boswachter ‘bij je hebben’ zorgt tóch voor een totaal andere beleving van deze activiteit op Schouwen-Duiveland.
Bijzonder hoe de verhalen van een gepassioneerde verteller een totaal ander gevoel bij je teweeg kunnen brengen. Ik heb genoten van de twee uur durende rondleiding door de bossen en duinen en de verhalen van Marijke.
Ze weet verrassende details te vertellen: van de damhertenpopulatie tot aan het coconnen en overwinteren van vlinders en vleermuizen.
Momenteel leven er zo’n kleine 1200 damherten (waaronder 350 kalfjes) op Schouwen-Duiveland, wat eigenlijk veel te veel is. Marijke laat ons zien wat het effect van deze damherten is op alle kleine boompjes die proberen te overleven in het bos. Ze zien er nogal sneu en kaalgevreten uit.
Vandaar ook dat er delen van het bos niet beschikbaar zijn voor mensen -en vooral ook niet voor de damherten. Met deze ingreep proberen de boswachters ervoor te zorgen dat dit natuurgebied een gezonde ontwikkeling door kan blijven maken.
Daarnaast wordt de populatie damherten ook gereguleerd, met hetzelfde doel.
Los van de damherten vind je ook reetjes, shetlandpony’s en Schotse Hooglanders. Het is dan ook niet verrassend dat dit natuurgebied géén losloopgebied is voor honden.
Ondanks de enorme hoosbui die we kort over ons heen krijgen en de flinke wind die er staat is dit een pareltje op Schouwen-Duiveland dat ik niet had willen missen. Ook wel te zien aan mijn glimlach denk ik.
Meer weten over de mogelijkheden van een excursie? Check de website van Staatsbosbeheer.
Ga Schouwen-Duiveland ontdekken met een verhalenverteller als activiteit
In ons programma van activiteiten op Schouwen-Duiveland zit een stadswandeling in Zierikzee. Niet door een ‘gewone’ gids, maar door een heuse verhalenverteller.
In heel Zeeland kan je in 4 steden met StoryTrail een prachtig avontuur beleven. In Goes, Middelburg, Vlissingen en Zierikzee. Aangezien wij onze activiteiten allemaal op Schouwen-Duiveland beleven is Zierikzee het meest passend natuurlijk.
Leuk detail; onze begeleider van dit weekend woont midden in het centrum van Zierikzee en ook hij heeft de StoryTrail nog mee ervaren. Bovendien werd hij ‘ingezet’ als figurant zoals een aantal meer uit onze groep om het verhaal kracht bij te zetten.
Van het begin tot het eind word je geboeid door de meeslepende verhalen die kenmerkend zijn voor deze stad.
Van Job Basters met het door hem ontdekte Drijfslakje (jawel, hij bestaat écht) tot aan het verhaal van Pieternel en ridder Mondragon en zijn 4000 Spanjaarden die Zierikzee wilden veroveren. Wat uiteraard mislukte.
Wil je ook een leuke aanvulling op een stadswandeling boeken? Check StoryTrail voor de mogelijkheden.
Eten en verblijven op Schouwen-Duiveland in Zeeland
Ook de inwendige mens komt goed aan zijn trekken op het Zeeuwse eiland. Misschien schaar jij eten niet echt onder de activiteiten op Schouwen-Duiveland maar ik kan je vertellen dat onderstaande pareltjes hun strepen inmiddels verdiend hebben als het gaat over lekker eten en drinken!
Lunchen bij BRU17, een culinaire verrassing
Op dag één worden we verwacht in BRU17, een visrestaurant én viswinkel in de vissershaven van Bruinisse, voor een overheerlijke lunch.
Ben je geen visliefhebber? Dan heb je hier niets te zoeken, in ieder geval niet als je wat wilt eten. Ze hebben namelijk alleen maar vis.
Twaalf jaar geleden hebben Niels en Maria de stap gezet om dit visrestaurant te beginnen. Zonder enige horecaervaring. Dat ze in de afgelopen twaalf jaar precies geleerd hebben hoe het moet, dat is te merken. Het personeel is er super aardig en Niels raakt niet uitgepraat over zijn passie: vis.
Hij vertelt over het brood dat gemaakt wordt van Oosterschelde water (Pain de Mer) en over de vis die je bij BRU17 kan eten. Er staan alleen lokale vissen uit de Oosterschelde, de Waddenzee en een stukje Noordzee op het menu.
Oesters (de heuse platte oester uit het Grevelingenmeer), mosselen, scheermesjes,tapijtschelpen en vissoep worden uitgeserveerd en het water loopt me alleen al in de mond als ik de gerechten zie. Het wordt prachtig geserveerd.
Met het Oosterschelde brood, het lokale zout én de vis die zo vanuit de zee bij BRU17 aangeleverd wordt door de korte lijntjes die Niels en Maria hebben met de vissers eet je hier verser dan vers.
Genieten is het. Helemaal als je weet dat de foodprint van dit bedrijf zo laag mogelijk gehouden wordt door alleen met lokale producten te werken.
Het charmante van BRU17 is vooral dat dit visrestaurant in de vissershaven ligt en je op doordeweekse dagen de visserschepen vanachter je tafeltje zo voorbij ziet varen. Daarnaast is de inrichting beregezellig én komen de klanten uit de randstad en uit het buitenland speciaal naar BRU17 toe. Dat zegt genoeg toch?
Meer over BRU17 lees je op hun website.
Slapen in Brouwershaven en andere activiteiten op Schouwen-Duiveland
Ons logeeradres voor een nachtje is het Summio Parc Port Grève. Een park dat direct aan het Grevelingenmeer ligt en waar je heerlijk van de natuur kan genieten. daarnaast zijn activiteiten als suppen, zeilen en bijvoorbeeld duiken volop beschikbaar in dit park op Schouwen-Duiveland. Naast natuurlijk een lekker zwembad en toffe buitenspeeltuin in dit deel van Zeeland.
We komen in het donker aan en vertrekken in de ochtend alweer bijtijds, waardoor ik helaas niet heel veel van het park heb gezien. Maar ik kan je wél vertellen dat je er heél smakelijk kan dineren. En dat een huisje met sauna (én houtkachel) natuurlijk een nobrainer is als je in deze omgeving bent.
Zeker in de herfst en winterperiode is het zalig om na een flinke bos- of strandwandeling je lijf in de sauna weer op te warmen.
De huisjes zijn ruim, schoon en deze had ook nog eens een prachtig uitzicht.
Eten in Summio Parc Port Grève
Aan de brasserie wil ik nog even apart een stukje wijden. De kwaliteit van dit restaurant is echt heel erg goed. We hebben er heerlijk gegeten en het personeel is zeer vriendelijk.
En de bediening wordt bijgestaan door een leuk hulpje.
Wil je graag weten hoe het zit met de vakantiehuisjes op dit Summio Parc in Port Grève en welke activiteiten je allemaal op deze plek in Schouwen-Duiveland kan doen?
Check dan de website van Summio Parcs Port Grève.
Ontbijten bij Bakkerij Sonnemans
Over pareltjes gesproken! De liefde spat er vanaf tijdens deze activiteiten in Schouwen-Duiveland.
Bakkerij Sonnemans is écht een must see als je in de omgeving van Burgh-Haamstede bent. Sterker nog, ik zou er ook zo een half uur voor omrijden om even binnen te wippen, of lekker te ontbijten.
Je waant je er in de vroegere jaren en dat is niet zo gek, want deze bakkerij is al 4 generaties lang het oogappeltje van de familie Sonnemans. En dat merk je. Tijdens ons gesprek met de kinderen van de bakker merk je dat ook zij heel hun hart verpand hebben aan deze bakkerij.
Alledrie hebben ze hun opleiding en werk ‘aan de kant gezet’ om uiteindelijk Bakkerij Sonnemans ook de komende jaren op de kaart te blijven zetten.
Het brood is er verser dan vers en als je aan een van de gezellige tafeltjes aanschuift dan kan je gewoon een compleet ontbijt nuttigen.
Wat vooral opvalt aan deze ‘kneuterige’ bakkerij is dat het nog echt Oud-Hollands aandoet. Je vindt er ook alle soorten Oud-Hollands snoep die ik nog maar wat goed ken vanuit mijn kindertijd. En échte Zeeuwse bolussen uiteraard.
Slapen bij Hotel de Bakker
Inmiddels zijn de zoon en dochters van de bakker volop in de bakkerij aan de slag en draait de bakker zelf het boutique hotel samen met zijn vrouw. En dat doen ze met verve. De bakkersvrouw heb ik overigens niet in levende lijve gezien, maar de bakker zelf is een innemende verteller, boordevol passie.
Wat kan die man uitwijden als het gaat over zijn grote liefde… alles wat met de Tweede Wereld Oorlog te maken heeft.
In het hotel bevindt zich dan ook een heus oorlogsmuseum. Je vindt er geen tanks en vliegtuigen maar toch is het een indrukwekkend geheel. Zelfs zonder de verhalen van de bakker zelf, alhoewel die wél wat extra jus over het geheel druppelen.
Tot in detail weet hij te beschrijven waar alle stukken vandaan komen. Een deel ervan heeft hij zelfs zelf opgegraven in de bunkers die in Zeeland in (of onder) de duinen liggen. En ook daar kan hij zeer smaakvol over vertellen.
Los van het feit dat de hotelkamers een fijne romantische sfeer hebben en van alle gemakken voorzien zijn, en er goed voor de inwendige mens gezorgd word, kan je ook in de tuin van het hotel nog lekker gebruik maken van de sauna en de hottub. Wat wil een mens nog meer!
Meer informatie over Hotel bij de Bakker vind je op hun website
De Gekroonde suikerbiet; het beste café van Nederland
Last but not least… laat ik dat even voorop stellen!
De Gekroonde Suikerbiet noemt zichzelf het anker van de stad Zierikzee. En als je de verhalen van anderen mag geloven is dat in niets overdreven.
Ze zijn natuurlijk niet voor niets in 2017 uitgeroepen toe het beste café van Nederland. Dat is nogal een titel! En daarnaast staan ze momenteel zelfs in het Stadhuismuseum Zierikzee wegens het 150 jarig bestaan van de Gekroonde Suikerbiet.
Van een horde fietsers, tot mensen voor de lunch en van borreluurtjes en diner tot aan een avond café in de nachtelijke uurtjes. Voor alles kan je terecht bij de Gekroonde Suikerbiet.
Feesten en partijen, kroegmomenten en speciaalbiertjes voor de liefhebbers, ze zijn echt van alle markten thuis.
Wij hebben hier geluncht en ik durf te beweren dat ik nog nooit eerder zo’n lekkere salade met verse vis heb gegeten. Dat ze bij de Biet hun vak verstaan, daar twijfel ik niet over.
Wil je daar graag een hapje eten? Dan is het slim om even te reserveren, want de mensen staan in de rij om de tafeltjes in deze fantastische kroeg bezet te houden voor een heerlijk hapje en veel gezelligheid.
Meer informatie over de Gekroonde Suikerbiet vind je op hun website.
Ga je een dagje naar Zierikzee? Dan zou ik je zeker aanraden om een van je eetmomenten in deze ambiance door te brengen.