Schuldgevoel all over… ik doe het nooit goed

Ken je dat? Schuldgevoel? Vast wel, maar ik denk dat ik het uitgevonden heb. Wel meerdere keren per dag krijg ik ermee te maken. Geen idee hoe ik eraan kom, maar ik zou toch graag weten HOE kom je er weer vanaf? Wat blijkt, schuldgevoel is op jezelf gerichte boosheid.

schuldgevoel

Een dagelijks schuldgevoel

Dagelijks word ik ermee geconfronteerd, vooral als ik in mijn moederrol zit. Als ik bijvoorbeeld geen zin heb om te spelen of als ik streng ben geweest. Of als ik voor mijn gevoel niet genoeg in het huishouden heb gedaan, te lang heb gewerkt en later ben om Noud op te halen… yep, dan is het schuldgevoel weer aanwezig!

Als ik geen zin heb om te koken en ik hem een bakje tomaatjes geef naast patatjes. Op die momenten krijg ik toch zo’n akelig gevoel.

Schuldgevoel is een gevoel dat je jezelf oplegt. Want als ik me excuseer tegenover mijn partner dat ik niet aan stofzuigen ben toegekomen, of het eten nog niet klaar heb, dan vindt hij dat geen probleem. Waar maak ik me druk om, kan toch later ook nog? Wat hem betreft is het ook vaak nog niet eens vies genoeg om te stofzuigen 😉 . En het stomme is, ik weet eigenlijk ook dat hij gelijk heeft, maar het is een soort dwangmatig/onrustig gevoel dat me bekruipt. Het voelt gewoon niet lekker en ik kan er zelfs chagrijnig van worden. Belachelijk toch…

Schuldgevoel kun je krijgen doordat je te hoge verwachtingen aan jezelf stelt. Wanneer je niet beantwoord aan alles wat je van jezelf ‘moet’ of wanneer je een belofte aan een ander niet waarmaakt (dat laatste gebeurd me eigenlijk niet, ben ik dus nog egoïstisch ook).

In mijn hoofd is het dus een rommeltje als ik dingen voor mezelf niet nakom. Al wanneer ik ’s ochtends wakker word, en zelfs al soms de avond van tevoren maak ik een lijstje met wat er de volgende dag moet gebeuren (wat moet van mezelf dus). En wanneer ik dat dan niet doe, of er niet aan toe kom, dan heb ik dat schuldgevoelen.

Mijn lijstje als DE perfecte moeder ziet er ongeveer zo uit:

  • Ziet er altijd netjes en verzorgd uit
  • Weet precies hoe te handelen in welke opvoedkundige situatie dan ook
  • Is altijd lief en aardig tegen haar kinderen. Vind ze altijd leuk en wil de hele dag leuke dingen met ze doen.
  • Kan werk en huishouden fantastisch en vooral moeiteloos combineren

Nou, aan dat lijstje voldoe ik dus niet. Daar ben ik me iets TE goed van bewust. Ik hoop dat er iemand is die dit herkent, voor ik me nog schuldiger ga voelen…let me know!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 gedachte over “Schuldgevoel all over… ik doe het nooit goed”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven