Schuldgevoelens bij vrouwen: we vinden onszelf vaak ‘guilty’

Schuldgevoelens: heb jij daar last van? Volgens onderzoek waarschijnlijk wel. Maar liefst 96% van de vrouwen heeft elke dag een schuldgevoel. Minstens één keer per dag voelen deze vrouwen zich schuldig. Waarom? Nou, schuldgevoelens zijn er in alle soorten en maten. Omdat je je kindje naar de crèche hebt gebracht. Of omdat je eigenlijk zou gaan sporten maar dat niet gedaan hebt. Omdat je je ouders nog zou bellen maar dat bent vergeten, en ga zo maar door. Heb jij hier ook last van? Dan hoor je dus bij die 96%.

Schuldgevoelens: ik ben schuldig

50% van die groep vrouwen met schuldgevoelens voelt zich zelfs 4 keer per dag schuldig. En als een vrouw moeder wordt, dan bestaat er een grote kans dat dat schuldgevoel ook nog eens toeneemt. 75% van de vrouwen overkomt dit. Nu hebben al deze schuldgevoelens ook nog tot gevolg dat een deel van deze vrouwen er ’s nachts wakker van ligt. Dit bleek uit een onderzoek van het blad Stylist.

Lees ook: Heb ik dat écht gezegd: uitspraken van ’n oververhitte moeder

Alles kan beter

De onderwerpen waar wij vrouwen ons het meest schuldig over voelen zijn ongezond eten, direct gevolgd door de weinige tijd die we met ons gezin doorbrengen en het ‘verwaarlozen’ van ons werk. Ook vriendschappen en je eigen lichaam zijn een bron voor schuldgevoelens. Zelfs onvoldoende milieubewust zijn of kribbig gedrag tegenover je partner zijn een reden voor schuldgevoel.

Goed is goed genoeg

Wat zijn wij vrouwen er toch goed in om onszelf schuldig te voelen, overal over eigenlijk. We voelen ons tekort schieten op allerlei gebieden. Als moeder, als dochter, als werknemer, als partner, als vriendin en als vrouw. Bijna altijd vinden we dat we al onze verschillende rollen niet goed genoeg vervullen, zo wijst het onderzoek uit. Is dit voor jullie ook herkenbaar?

De oorzaak van dit schuldgevoel wordt overigens gezocht in de maatschappelijke houding tegenover vrouwen, zegt schrijfster Susan Carrel. We leren blijkbaar nog steeds dat  ‘goed’ zijn, het meest belangrijk is.

En hoe gaat de man om met schuldgevoel?

Een groot deel van de ondervraagden denkt dat mannen hier minder last van zullen hebben dan vrouwen. Dit zou dan liggen aan de manier waarop een man zijn verantwoordelijkheid neemt voor zijn ‘falen’. Vrouwen zijn geneigd om de oorzaak eerst bij zichzelf te zoeken, terwijl mannen klaarblijkelijk de oorzaak eerst buiten zichzelf zoeken.

Herken je bovenstaande in jezelf ? Voel jij je regelmatig schuldig, en waarover dan? Vind je dat vrouwen het zichzelf veel te moeilijk maken? En doe je daar zelf iets aan om dat in jezelf te veranderen? Laat dan een reactie achter 🙂

Lees ook: Trying to be perfect en een schuldgevoel als toetje

2 gedachten over “Schuldgevoelens bij vrouwen: we vinden onszelf vaak ‘guilty’”

  1. Hmm, schuldgevoel over mijn tekortkomingen? Nee, ik heb een aantal slechte eigenschappen die bescherming bieden: Ik ben egocentrisch, heb last van grootheidswaanzin en ben er heilig van overtuigd dat andere mensen hier op aarde zijn om het mij naar de zin te maken. Nu weet ik dat ik hier in door ben geslagen maar volgens mij zouden meer vrouwen iets van mijn slechte eigenschappen mogen hebben. Dan zouden ze het een stuk leuker hebben!

  2. Hihihi, als ik de media van de afgelopen dagen bekijk, dan klopt de conclusie bij de mannen iig wel. Die herkennen zich niet in hun eigen falen, vooral als ze in belangrijke posities zitten.

    Ik voel me wel eens schuldig, maar gelukkig niet op de punten die genoemd worden. Ik voel me schuldig als mijn dochtertje weer een luieruitslag heeft, of als het wekelijkse bad er weer bij in schiet, of als ik weer eens te veel gesnoept heb. Gelukkig breng ik de meiden met veel plezier naar de crèche, sterker nog, ik voelde me schuldig toen ze minder naar de crèche gingen, want zo kon de oudste minder met haar vriendinnetje spelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven