Leuke ideeën om de schutting te pimpen

Ben je die kale of oude schutting ook zo zat in je tuin? Nu kan je uiteraard meteen een nieuwe moderne schutting kopen, maar veel goedkoper, duurzamer én eigenlijk ook leuker is het pimpen van je oude schutting. Een schutting pimpen is zo moeilijk nog niet én je krijgt er een unieke look mee.

Je maakt er immers echt helemaal jouw schutting van, uniek in zijn soort en precies naar jouw smaak. Geen inspiratie? Geen nood, wij geven je leuke ideeën om de schutting te pimpen!

schutting pimpen, ideeën, inspiratie en tips

Schutting pimpen; 13 creatieve ideeën

verven van je schutting
Bron: Pinterest hgtv

1. Mooi kleurtje

De meest simpele manier om je schutting is pimpen is het hanteren van een verfkwast. Kies een kleur (of meerdere kleuren) waar je blij van wordt en schilder je schutting eenvoudigweg.

Het wordt een prachtig geheel als je een kleurthema in je tuin toepast en dit dus doortrekt naar je schutting. Besef daarbij dat juist die schutting een hele grote invloed heeft op de sfeer van je tuin omdat het een hele grote oppervlakte betreft!

Allemaal verschillende plantenbakken aan je schutting hangen om deze te pimpen
Bron: Pinterest

2. Plantenschutting

Heb je een schutting met horizontale latjes, waar ruimtes tussen zitten? Dan kan je heel eenvoudig met balkonplantenbakken aan de gang.

Dit hang je immers zo op en als je varieert in kleur, grootte en verschillende bloeiende planten, dan komt er een prachtig decorstuk op je erfscheiding te staan.

Natuurlijk kan je aan iedere schutting bij het pimpen plantenbakken ophangen, alleen moet je dan even aan de slag met andere ophangtechnieken.

Hangplanten kunnen zo ook het zicht op de schutting zelf wegnemen, dus ook dat kan een prima idee zijn. Ter illustratie een stukje ‘hangplanten-decor’, maar dit kan je prima bij een schutting ook toepassen. Of de techniek met de balkonbakken. Hoeveel je erop hangt is natuurlijk helemaal aan jezelf!

potjes in verschillende kleuren
Bron: Pinterest

Maar gewoon planten in de tuin zetten en die langs je schutting laten lopen kan vanzelfsprekend ook. Klimplanten zijn daarvoor ideaal, zoals klimop, klimroos, jasmijn, clematis, bosrank of de blauweregen.

Let hierbij wel op of ze wel of niet in de zon kunnen staan. Bied je de planten de gewenste leefomgeving, dan zal hij het immers beter doen. Veel planten in de tuin is niet alleen mooi, maar natuurlijk help je er ook de natuur mee.

3. Plantenzakken

Ook plantenzakken staan heel leuk aan je schutting. In dit blog over je eigen moestuin lees je er meer over.

Je kunt ze vaak bij een tuincentrum kopen waarbij ze al opgevuld zijn met planten. Kies een plantenzak met bloeiende planten erin die jouw goedkeuring wel kan krijgen en hang het lekker simpel meteen op!

blikken met tulpen aan je schutting hangen
Bron: Pinterest Denise Hottentot

4. Heel veel blikjes met tulpen om je schutting te pimpen

Nog een voorbeeld van plantjes aan je schutting, maar dan net even anders. Geen potjes, maar blikken gebruiken! Dit staat toch fantastisch met deze voorjaarsbloemen. Nu alleen hopen dat je het niet allemaal zelf water moet gaan geven…

Wil je het nog wat speelser maken dan geef je de blikken allemaal een verschillend kleurtje. Een top tip voor tuinideeën voor een klein budget!

5. Tuinposter

Je kunt je schutting eveneens pimpen door een mooi, grote tuinposter op te hangen. Hoe groter het is, hoe meer invloed het heeft op je tuinsfeer. Je kan gewoon een foto op canvas maken en dan kiezen voor tuindoek.

Zou je dus graag een tropisch tintje geven aan je tuin? Kies dan voor een poster van een bounty-strand, bijvoorbeeld. Ben je gek op het echte Hollandse polderleven? Dan zijn koeien een top idee!

pimpen van je schutting met houten kistjes
Bron: Pinterest Eigenhuisentuin

6. Kistjes ophangen

Je kunt je schutting ook pimpen door er kistjes ophangen. Een vereiste is dan wel dat de schutting zelf nog in goede staat is, en niet te gammel.

In de kistjes kun je eveneens plantjes inzetten, maar het leuke aan de kistjes is dat je er ook hele andere dingen in kunt zetten. Ik wilde zelf een Westernsfeer en heb in een kistje cowboylaarzen gezet.

Bij het voorbeeld zijn er kistjes gevuld met houtblokken. De combinatie met het groen ertussen is wel tof. Maar je zou natuurlijk ook leuke tuinbeeldjes erin kunnen zetten. Of doe iets grappigs, zoals een fles wijn met glazen.

houten kistjes in verschillende kleuren verven en aan je schutting hangen
Bron: Pinterest Interieur inrichting

Je kunt ook gaan voor verschillende soorten kistjes, die je zo mooi mogelijk probeert te rangschikken met elkaar. Dan krijg je direct weer een heel ander idee.

een schutting vol planten
Bron: Pinterest Pflanzen Gabione

7. Een verticale tuin

Laat je schutting verdwijnen achter allemaal plantjes. En dan op zo’n manier dat er geen potten of bakken te zien zijn, maar echt enkel planten. In dit voorbeeld is er gebruik maakt van een traliewerk waar de planten achter blijven hangen. Hoe je zoiets maakt kan je in deze video zien. Fantastisch om zo een tuin te maken voor vlinders.

verticaal gras in je schutting
Bron: Pinterest

8. Een begroeide schutting pimpen

Misschien is pimpen hierbij niet helemaal het juiste woord, maar dit voorbeeld van een schutting vind ik toch wel even het vermelden waard. Hoe mooi is dit! Gras wat tegen de schutting aan groeit!

Eerlijk is eerlijk, we hebben geen idee hoe dit gemaakt is, maar om je schutting zo te pimpen is wel vet cool.

jampotjes met waxinelichtjes aan je schutting plaatsen
Bron: Pinterest Gardeningprof

9. Je schutting pimpen voor in het donker

Als het donker wordt is het natuurlijk leuk om lichtjes in de tuin te hebben. Die kan je onder je overkapping hangenn, maar natuurlijk kan je daarvoor ook je schutting gebruiken.

Je zou er mooie lampionnen aan kunnen hangen met neplichtjes erin. Of je hangt een lichtsnoer langs je schutting. Maar het kan ook creatiever. Hang oude jampotjes op met waxinelichtjes erin! Wel opletten dat de touwtjes heel strak om de potjes heen zitten, anders valt het uiteraard op de grond.

Je kan ook even deze video bekijken om te zien hoe je een hanger maakt (zoals je ook voor planten kan doen).

10. Takkenril maken

Heb je veel boom of struik en daardoor genoeg snoeiafval? Dan zou je ook een takkenril kunnen maken tegen de schutting aan. In zo’n takkenril zullen kleine vogeltjes zich ook heel goed thuis voelen!

Wil je graag vogels zien, horen en helpen, dan is het zeker een goed idee. Het winterkoninkje en het roodborstje zijn hier zeker blij mee. Maar ook de heggenmus.

mandela aan de muur maken
Bron: Pinterest Mandela Stencils

11. Schilder een prachtige mandela om je schutting te pimpen

Voor dit idee is het natuurlijk wel het meest praktisch als de schutting enigszins ‘vlak’ is.

Je kunt aan je schutting eigenlijk gewoon alles hangen, maar het is natuurlijk ook heel tof om er zo’n mooie mandela op te schilderen. Je schutting pimpen is dan een eitje (hier zijn namelijk stencils voor te koop) en je hebt toch iets bijzonders.

schutting pimpen met houten ideeën
Bron: Pinterest Gardenlux

12. Een lege buitenmuur pimpen in plaats van de schutting

Heb je een lege buitenmuur in plaats van een schutting om te pimpen, dan is dit ook een gaaf idee. Je knutselt het daarnaast zo zelf in elkaar met wat houten balken.

regenwater opvangen aan je schutting
Bron: Pinterest Familyhandyman

13. Een leuke waterbaan

Hou je wel van grappige details en creatief bezig zijn? Dan is dit vast iets voor jou om aan je schutting te plaatsen!

Een leuke waterbaan om zo het regenwater af te voeren. Je kunt het water net als hier in een oude emmer laten lopen (en daar een mini-vijvertje in beginnen), maar je zou ook een regenton onderaan kunnen zetten. Dan kan je het regenwater gebruiken om je ramen te wassen of de plantjes water te geven.

Bron: Pinterest

Of maak er iets leuks van voor de kinderen om mee te spelen!

schutting maken van plaatmateriaal en golfplaten
Bron: Re-nest

13. Kunstzinnige schutting

Bovenstaande prachtige idee om je schutting te pimpen maakt er meteen een kunstwerk van. Met oude golfplaten nog wel.

Zorg voor leuke kleuren en andere patronen. Natuurlijk kan je dit ook met andere materialen doen. En eigenlijk zou je ook kunnen denken aan verschillende vormen. Laat je creatieve geest zijn gang maar gaan en geef er helemaal je eigen persoonlijke draai aan!

ideeën, inspiratie en tips om je schutting te pimpem

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven