Seizoensgroenten december en lekkere kerstrecepten

Door te koken met seizoensgroenten zet je niet alleen het hele jaar door een gevarieerd menu op tafel, het is ook minder belastend voor het milieu én je houdt meer geld over. Een win-win-winsituatie dus. Ook in december is er genoeg keuze in seizoensgroenten, handig voor lekkere kerstrecepten.

seizoensgroenten december kerstrecepten

Dit zijn de seizoensgroenten van december

We zetten de verschillende seizoensgroenten voor december voor je op een rijtje.

Boerenkool: heerlijk in het juiste seizoen

Boerenkool is een echte klassieker in de Nederlandse keuken. De groene bladkool wordt vooral gebruikt in stamppot (lekker met rookworst, jus en spekjes!) maar kent nog veel meer mogelijkheden.

Zo kun je het bijvoorbeeld ook wokken of roosteren en is het heerlijk in pastagerechten. Het is een van de meest gebruikte december seizoensgroenten.

December seizoensgroenten: knolselderij

De knolselderij is de knol van een selderijplant. Deze knol groeit net boven de grond en is een ware vitaminebom. Knolselderij wordt meestal gekookt, maar laat zich ook goed stoven. Wist je dat je deze kruidige, licht zoete groente ook rauw kunt eten? Lekker in een winterse salade!

Schorseneren: vergeten groenten

Deze vergeten groenten hebben in de smaak iets weg van asperges. Niet voor niets worden schorseneren ook wel armeluis-asperges genoemd.

Het schoonmaken van schorseneren is veel werk, dat verklaart meteen waarom de groente vergeten dreigt te raken. Jammer, want het is een heerlijke groente. Schorseneren zijn lekker in de soep, een salade of  ovenschotel.

Rode biet: ijzerrijk seizoengroente december

Rode bieten kennen we allemaal, het zijn donkerrode knollen met een paarse schil en groene bladeren. De rode biet heeft een aardse, zoete smaak en is één van de meest ijzerhoudende groenten: goed om te onthouden voor als je eens ijzertekort hebt.

Bieten worden steeds populairder en zijn op dit moment zelfs een trend te noemen. Je ziet ze niet alleen terug naast de piepers en een stukje vlees, maar ook in slaatjes, op sandwiches en zelfs in cocktails. Een echte seizoensgroente voor december.

Koolraap: een veelzijdige seizoensgroente

De koolraap is een grote, groen-paarse knol met een zachte, zoete smaak. De koolraap laat zich wokken, koken, bakken, airfryen of grillen op de (winter)barbecue. Eet je de koolraap rauw, hou er dan rekening mee dat de knol wat aan de pittige kant is.

Spruiten: vies of juist lekker?

Wie kent ze niet? Kleine vitaminebommetjes waarvoor de meeste kinderen hun neus optrekken. Niet gek, want spruiten hebben van zichzelf een vrij bittere smaak. Als we ze ‘the old fashion way’ koken, behouden ze deze smaak.

Maar wist je dat kleine spruiten minder bitter zijn dan grote en heel anders smaken als ze gewokt of zelfs gefrituurd worden? Zeker de moeite om eens te proberen. 

Seizoensgroenten december: Rettich

Een rettich is een witte, lange wortel. De wortel is familie van de radijs, maar net ietsje pittiger dan het kleine, rood-witte zusje. Door een rettich te raspen of schillen verliest het zijn een beetje van zijn pittige bite.

Rettich is een heerlijke toevoeging in een stoofpotje, maar leent zich ook prima rauw. Lekker in een salade of als gezonde snack.  

Kerstrecepten met seizoensgroenten december

Ben je voor de feestdagen op zoek naar lekkere kerstrecepten? Met seizoensgroenten uit december zet je een smakelijk feestmaal op tafel met verse producten.

Om je een beetje op weg te helpen, zochten we een aantal overheerlijke kerstrecepten voor je op. Natuurlijk snappen we dat niet elke moeder tijd of zin heeft om uren in de keuken te staan, zelfs niet met kerst. Dus delen we niet alleen tijdrovende recepten.

Kerstrecept met seizoensgroenten december: Biet Wellington

Ben je vegetarisch, verwacht je vegetarische gasten met kerst óf wil je gewoon eens iets anders dan vlees of vis? Met deze Biet Wellington kan het niet misgaan en je zet het al binnen een uur op tafel. Voor vier personen heb je nodig:

  • 4 rauwe rode bieten
  • zout
  • 100 gram kastanjechampignons
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gram sjalotten
  • 10 gram bieslook
  • 10 gram peterselie
  • 1 ei
  • 100 gram geitenkaas
  • 270 gram rollen vers bladerdeeg
  • 2 eetlepels olijfolie

Ter voorbereiding verwarm je de oven voor op 200 graden. Schil de bieten schoon, smeer ze in met 1 eetlepel olijfolie, bestrooi ze met zout en verpak ze apart in aluminiumfolie. Pof de bieten in een uur op een bakplaat in de oven.

Terwijl de bieten garen, maak je de champignons, knoflook en sjalotten schoon en hak je deze samen met de peterselie en de bieslook fijn. Als laatste klop je het ei los.

Verhit vervolgens een eetlepel olijfolie in de koekenpan en bak hierin de champignons, sjalotten en knoflook zo’n 8 minuten op middelhoog vuur. Vervolgens roer je de peterselie en bieslook erdoorheen.

Als de bieten gaar zijn haal je ze uit de folie, rol je het bladerdeeg uit op een bakplaat en zet je de bieten er in het midden op. Beleg de bieten met de champignons, sjalotten, knoflook en geitenkaas en pak het in door het bladerdeeg dicht te vouwen.

Het overtollige deeg snij je weg. Met het geklopte ei bestrijk je het pakketje voor een glanzend resultaat. Bak de Biet Wellington in 20 minuten goudbruin en gaar.

Leuke tip extraatje: Van het overtollige deeg kun je kerstfiguurtjes uitsnijden die je op het pakketje plakt. Zo krijgt je Biet Wellington een extra kerstige look!

Gegrilde schorseneren met sinaasappel, salie en knoflook

Kies je voor een malse biefstuk of kabeljauw? Gegrilde schorseneren van Libelle is hét bijgerecht dat je zoekt. Binnen een kwartier zet je het op tafel en in de tijd dat deze seizoensgroente van december in de oven staat, kun je mooi een lekker stukje vis of vlees bereiden.

De gegrilde schorseneren zijn trouwens ook erg smakelijk naast zalm uit de airfryer: lekker én simpel. 

Boerenkool pommes duchesse

Een klassieker verpakt in een nieuw jasje, zo noemt Franceska haar Boerenkool pommes duchesse. Mals stoofvlees, boerenkoolstamppot en gekarameliseerde uien…

Loopt het water je al in de mond? Kijk dan hier voor het recept. Eerlijk is eerlijk, dit gerecht vergt flink wat voorbereiding en ook bijna anderhalf uur bereidingstijd voor het opdienen. Maar geloof me: het is het zeker waard!

Bijgerechten van spruitjes en rettich

Zijn niet alle eters fan van spruitjes? Serveer dan meerdere bijgerechten. Denk bijvoorbeeld aan Spruitjes met brie en cranberries en een salade van rettich, gember en roodlof naast een goed gevulde kalkoen.

Hoe meer eters hoe (groter de kalkoen en) meer bijgerechten je op tafel kunt zetten. Ook leuk om je gasten allemaal een bijgerecht mee te laten nemen. Dat scheelt je veel tijd én je wordt verrast met een variatie aan culinaire creaties.

Lekker genieten!        

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven