De eerste keer seks na de bevalling, hoe bereid je je voor?

Alle eerste keren zijn spannend, zo ook de eerste keer dat je seks hebt na de bevalling. Of dat je nu een zware bevalling hebt gehad of een makkie. Ingeknipt bent, ingescheurd bent of heelhuids door je bevanlling heen bent gekomen. Die eerste keer gemeenschap nadat je je baby in je armen hebt gehad blijft een dingetje. Maarrrrr… je kan je voorbereiden!

Wanneer seks na bevalling?

Ik kop hem er gelijk in. Dit is voor iedereen verschillend! De een heeft al seks na 4 weken en de ander moet de eerste drie maanden nergens iets van weten. Dat kan allemaal. Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je mentaal al wel weer aan seks toe bent voor de eerste keer nadat je bevallen bent.

Het vloeien moet gestopt zijn

Iedere vrouw die net bevallen is die vloeit. Jij ook. Alleen bij de een duurt het vloeien ‘maar’ een paar weken en de ander is misschien wel acht weken aan het vloeien. Ook dit kan weer voor iedere vrouw verschillend zijn. Feit is alleen wel dat je -als je nog vloeit- beter geen seks kan hebben. Het vloeien is namelijk een gevolg van het feit dat de wond van de placenta na je bevalling nog niet helemaal geheeld is.

Je kan je wellicht wel voorstellen dat het even kan duren voordat deze wond weer genezen is. Zolang dat nog niet het geval is wil je er in ieder geval voor zorgen dat er geen bacterieën binnendringen waar je ziek van kan worden. In dit geval wacht je dus nog wat langer met seks na je bevalling, ook al heb je wel zin. Als het vloeien stopt is dat een teken dat de wond genezen is en dat je weer gemeenschap kan hebben.

Vrijen na bevalling met hechtingen

Heb je hechtingen overgehouden aan je bevalling doordat je ingeknipt bent? Of ben je ingescheurd? In dat geval is het -natuurlijk- ook belangrijk dat je wacht met de seks totdat het ‘down under’ helemaal hersteld is van je bevalling. De kans bestaat namelijk dat de scheur weer openspringt als de hechting nog niet helemaal genezen is. Dat wil je niet.

Dat die plek sowieso wat langer pijnlijk blijft is ook niet zo raar. Ook hier verschilt dat overigens weer per vrouw. Sommige vrouwen kunnen al weer vrij snel vanalles na de bevalling, waardoor ook seks weer sneller binnen ‘handbereik’ ligt. Andere vrouwen -like me- hebben zes weken nodig om weer fatsoenlijk zonder pijn te kunnen lopen of fietsen bijvoorbeeld. Het heeft allemaal te maken met hoeveel schade je bij de bevalling hebt opgelopen.

Het littekenweefsel kan je ook nog wel een paar weken dwars zitten bij de seks. Als het pijn doet is het advies om te stoppen. Jij bepaalt zelf hoeveel pijn je ‘aankan’ natuurlijk, maar hou er rekening mee dat je ook je littekenweefsel gewoon nog erg stroef en pijnlijk kan zijn in het begin. In dat geval werkt masseren goed. Maak je litteken soepeler door bijvoorbeeld dagelijks Weleda Mama Perineum Massage Olie te gebruiken om te masseren. Ga niet zomaar met een willekeurige massage olie aan de slag, maar zoek er echt een die in dat deel van je lijf gebruikt mag worden.

sex na de bevalling, wanneer kan je weer voor de eerste keer vrijen na bevallen?

De eerste keer vrijen na je bevalling; tips om je voor te bereiden op de seks

Je weet nu in ieder geval hoe het zit met de seks na de bevalling. Wanneer je weer veilig kan vrijen zonder dat je risico loopt op een bacteriële ziekte of een (wwer opnieuwd) gescheurde vagina.

Maar dan nog kan de eerste keer seks weer heel spannend zijn nadat je bevallen bent. Niet alleen voor jou, maar ook voor je partner. Zorg er dan ook voor dat je er rustig de tijd voor neemt. Misschien is het zelfs wel fijn als je baby uit logeren is 😉 . Maar ik kan me ook voorstellen dat je daar zo vlak na de bevalling nog niet aan toe bent. Zoek dan in ieder geval een moment uit waarop je de kans dat jullie gestoord worden zo klein mogelijk is.

Zo wordt de eerste keer vrijen weer fijn

  • Zorg ervoor dat de kamer lekker op temperatuur is, niet te koud want dan is het moeilijk ontspannen
  • Neem de tijd voor elkaar en zorg voor een fijn voorspel
  • Zorg ervoor dat je glijmiddel bij de hand hebt als je vagina te droog is
  • Vind je seks met je partner te spannend? Begin dan gewoon eerst voorzichtig samen met een kleine vibrator, te vinden bij iedere sexshop
  • Begin pas aan de eerste keer seks als je er zelf echt klaar voor bent, dat is eigenlijk punt één van het voorbereiden
  • Zorg voor een romantische sfeer door bijvoorbeeld kaarsjes aan te zetten, die eerste keer seks na de bevalling mag ook gewoon een fijne knuffelpartij worden als blijkt dat je er toch niet klaar voor bent!
  • Wacht niet op je partner, die kan zelf ook erg terughoudend zijn, dus neem zelf het initiatief
  • Praat met elkaar! Hoe lekker seks ook kan zijn, die eerste keer na de bevalling is spannend. Dat is een feit. Maar zorg ervoor dat je met elkaar praat en je angsten bespreekt. Alleen dan weet je van elkaar waar je aan toe bent en kan die eerste keer een succes worden.

Pijn bij vrijen na bevalling

Als je hechtingen genezen zijn en het vloeien gestopt is, dan kan je in principe veilig seks hebben na de bevalling. Maar stop als je (teveel) pijn voelt. Natuurlijk is teveel pijn een beetje abstract, maar ik ga ervan uit dat je aanvoelt hoeveel pijn te hebben is en wanneer het te ver gaat. Probeer in ieder geval niet door te duwen en jezelf groot te houden. Bij teveel pijn moet je gewoon stoppen. Onderzoek dan eerst of het fysieke pijn van binnen of aan de buitenzijde van je vagina is.

Vergeet niet dat je wel wat droog kan zijn als je weer voor de eerste keer gaat vrijen nadat je bevallen bent. Je kan best een beetje gespannen zijn en een droge vagina is niet bevorderlijk als pijnbestrijding, dat weet je vast wel. Daarnaast spelen -naast de spanning- ook de hormonen een rol. Een droge vagina na je bevalling is heel normaal. Maar daar is dus wat aan te doen, check de tips!

Heb je last van wat pijn aan de binnenkant? Dat kan en hoeft niet gelijk een ‘showstopper’ te zijn. Het is natuurlijk logisch dat je baarmoeder nog wat gevoelig kan zin. Daarnaast zijn je buikspieren de seks misschien wel enigszins ontwent en is een lichte spierpijn heel normaal. Ook bij het klaarkomen tijdens de seks na de bevalling kan je een soort ‘weegevoel’ hebben. Je baarmoeder trekt immers samen tijdens het klaarkomen. De gevoeligheid en spierpijn is dan een logisch gevolg.

Licht bloedverlies na de seks

Heb je last van licht bloedverlies na de seks terwijl je niet meer vloeit en je hechtingen goed genezen zijn? Ook dat kan. Misschien is je vagina wel zo droog dat er een klein scheurtje ontstaan is tijdens het vrijen bij de eerste keer na je bevalling. Dan is een licht bloedverlies gewoon verklaarbaar.

Voel je hevige pijn zo na de eerste keer na je bevalling dan is het verstandig om vroegtijdig met de seks te stoppen. Blijft de pijn aanhouden? Neem dan contact op met je huisarts voor een extra controle. En anders probeer je het een volgende keer gewoon weer rustig aan. Stap voor stap komen jullie samen weer op het punt dat je weer kan genieten van elkaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven