Seksueel geweld en de hashtag #zeghet op twitter

Gisteren liep Twitter bij mij vol met de hashtag #zeghet. Nu volg ik niet alles wat er op twitter gebeurd, maar deze term trok toch mijn aandacht doordat zo ongeveer de helft van de tweets in mijn TL hierover gingen. Het bleek te gaan over seksueel geweld, en was eigenlijk een oproep om mensen hun ervaringen -of beter gezegd hun ellende- te laten uitspreken.

Heb je er iets van meegekregen? Zo niet dan moet je misschien toch eens even teruglezen. Of niet. Het kan namelijk misselmakend zijn. Je bent gewaarschuwd.

seksueel geweld

Seksueel geweld en ongenuanceerde uitspraken

Ene meneer Linderhof maakte het wat mij (en vele andere) betreft nogal bont. Zijn statement is overduidelijk… als je je hoerig kleed, dan vraag je erom. Pfoe…. klinkt als holbewoner gedrag. In de trant van sla-ze-neer-met-je-knuppel-en-sleep-ze-mee-naar-je-hol gedrag. Wat verder onderzoek leert mij dat deze beste meneer komt uit Kampen (jawel!) en dat hij zichzelf onder andere Christelijk Humanist noemt… uhhh hier ontgaat mij iets.

seksueel geweld Linderhof

Mannen als Linderhof en hun uitspraken doen mij denken aan de Katholieke kerk en hun seksueel geweld in de jaren vijftig tot en met tachtig. Wanneer gaan ‘wij’ het nu eens leren? NEE = NEE. PUNT.

Verder lezend stuit ik op een inieminie artikel van Jan Dijkgraaf in de Metro. Hij noemt de aanstichters van #zeghet ‘notoire aandachtprostituees’. Als je niet beter zou weten zou je denken dat hij het over zichzelf heeft, nietwaar? Wat zuo dat eigenlijk betalen, zo’n artikeltje van 99 woorden?

Lang geleden, in het begin van MamsatWork, hebben wij een verhaal gepubliceerd over iemand die seksueel geweld aan den lijve heeft ondervonden. Het was haar eigen verhaal. Indrukwekkend en afschuwelijk. Ze vond het destijds prettig om erover te schrijven en gehoord te worden, maar anderhalf jaar later vroeg ze me of we het alsjeblieft van de site wilde verwijderen. Waarom? Het bleef haar achtervolgen.

En zo moet dat voelen denk ik, als een levenslange achtervolging. Wat bezielt mensen om hier op wat voor manier dan ook uitspraken over te doen die het seksueel geweld in een minder kwaad daglicht zetten? Hoezo vraag je erom? De cijfers liegen er in ieder geval niet om. Seksueel geweld is schrikbarend en veel vrouwen, maar ook mannen,  worden er in hun leven mee geconfronteerd.

En als je dit plaatje goed bekijkt… let dan ook op de opmerking rechts onderin ‘beschuldigen van het slachtoffer is vaak schadelijker dan de gebeurtenis zelf’. En bedankt meneer Linderhof, voor uw Christelijke Humanisme….

seksueel geweld

 

 

 

1 gedachte over “Seksueel geweld en de hashtag #zeghet op twitter”

  1. Pingback: Seksueel geweld: mannen krijgen het door | De Zesde Clan

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven