Seksuele voorlichting voor je kind, hoe pak jij dat aan?

Ik weet niet hoe ver jullie precies zijn, maar bij ons zit de periode van seksuele voorlichting eraan te komen. De oudste zit nu in groep 8 en duidelijk is nu al dat ze het dit jaar deels over de bloemetjes en de bijtjes gaan hebben.

seksuele voorlichting

Onlangs sprak ik zoonlief er op aan dat hij daar waarschijnlijk dit jaar wat meer op school over zou horen… het resultaat: schaamrood op zijn kaken en gegiechel 😉 . Schattig natuurlijk 😛 , maar ik vind het wel belangrijk dat dit onderwerp ‘open’ is en dat hij me over dingen durft te vragen als hij daar behoefte aan heeft. De kans dat hij geen behoefte heeft aan seksuele voorlichting van zijn moeder is natuurlijk ook heel reëel en dat is dan ook prima.

Seksuele voorlichting, hoe pak je dat aan?

Maar hoe pak je dat nu aan? Thuis heb ik altijd gegrapt tegen manlief dat ik blij was dat onze eerste een jongen is. Seksuele voorlichting is dan echt wat voor jou riep ik, jij begrijpt hem beter 😉 . Maar zo makkelijk wil ik me er nu ook niet vanaf maken. Twee jaar terug vroeg zoonlief hoe ons puppy nou geboren kon worden. Tijdens een strandwandeling heb ik hem uitgelegd hoe dat werkt bij honden, en er achteraan gefloept dat ‘dat bij mensen ook zo werkt’. Zo. Klaar. De eerste stappen zijn gezet.

Dan blijft het een jaar stil en ineens worden woorden als piemel en dergelijke wel heel erg interessant. Ook jongere zus ontkomt niet aan het gegiechel en gefluister. Samen wordt er heel wat af gegniffeld. Nu, weer een jaar later, merk ik dat we op het punt komen dat hij er iets serieuzer in wordt. Seksuele voorlichting als in de daad op zich ligt (hopelijk) nog wat verder weg in de toekomst, maar de interesse in meisjes begint zichtbaar te worden en ook de gepaste gène 😉 .

Ondanks het feit dat ik graag persoonlijk bij hem betrokken raak als het om dit onderwerp gaat (om zo ook normen en waarden door te kunnen geven) snap ik het ook dat het voor hem wat lastig is. De website Sense.info staat dan ook tussen mijn favorieten tegenwoordig. Een prettige website met informatie rondom dit onderwerp op een fijne manier. Zo kan ik zoonlief, op het moment dat zijn interesse daar is en hij mij als mama niet wil vragen, toch wijzen op interessante informatie op dat gebied. Vooralsnog is het nog niet zover dat hij ook directe vragen stelt en de informatie die op de website te vinden is gaat zijn leeftijd nog wat vooruit, dus ik parkeer hem tijdelijk in de koelkast. Maar alleen seksuele voorlichting uit een boek op school dat vind ik ook maar niets.

Dus… ik ben nieuwsgierig… hoe hebben jullie het geven van seksuele voorlichting opgepakt? En op welke leeftijd was dat?

 

 

 

7 gedachten over “Seksuele voorlichting voor je kind, hoe pak jij dat aan?”

  1. Mijn dochter was net 4 en vroeg aan oma: hoe komen babytjes eigenlijk uit de buik?
    Een jaar later, tijdens een etentje vroeg ze hoe babytjes in de buik komen: een klein deeltje van de mama en een klein deeltje van de papa komen samen in de buik van de mama. Dat gaat groeien en wordt uiteindelijk een baby.
    Dit jaar (7 jr) vroeg ze hoe dat kleine deeltje van de papa eigenlijk in de buik van de mama komt.Ook dat heb ik simpel, maar eeerlijk uitgelegd.

  2. Haha.. groot deel van mijn werk bestaat uit seksuele voorlichting geven aan pubers tussen de 12 en de 23 jaar. zou je denken dat ze alles wel weten.. niet dus! Naast voorlichting geef ik ook een weerbaarheid training aan puber meiden.. grenzen aangeven, eigen identiteit enz. Alles op gebied van seksualiteit en relaties. Super leuk! Je zou dus denken dat ik al een heel plan heb klaar liggen voor mocht mijn kleine man hier ooit mee komen.. Nou euh.. nee dus haha ik ben stiekem heel blij dat ik hier voorlopig nog niet over na hoef te denken 😉
    Het lijkt me namelijk best ingewikkeld. Ik ben een voorstanden van alles zo normaal mogelijk houden. Alles moet bespreekbaar zijn vind ik. Liever 10x vragen en antwoord moeten geven dan 1x te weinig..

    Wist je trouwens dat er een seksuoloog is die geloofd dat je door over seksualiteit te praten heel veel problemen binnen gezinnen kan oplossen. Google maar eens op “ouders hebben geen seks” (geloof dat het zo heet) leuk programma! Misschien heb je er wat aan. Binnenkort heb ik hier een blogje over op mijn site..

  3. Vorig jaar vroegen de meisjes (tweeling van 5) er een paar keer achter elkaar veel naar en heb het boekje voorgelezen “papa, mama + ik”. Gewoon zonder gek over te doen, 1x het boek hardop gelezen en het was oké. Alles (!!) stond er in beschreven op kinderniveau.

    Toen we afgelopen juli vertelden dat we een broertje/zusje voor hen verwachten, was het even van “hoe kan dat dan nu wel en niet eerder al toen wij er veel om vroegen” etc…maar geen inhoudelijke seksuele details verder. Ze kennen misschien voor nu genoeg info denk ik terwijl ik ook niet weet of ze nog exact weten wat ik toen heb voorgelezen… Het komt later weer terug die vragen en dan is het inderdaad “een ding” waar je als ouders wel echt iets mee moet. Succes voor ons allemaal tijdens dit onderwerp 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven