Sesamstraat kijken; wie is er niet groot mee geworden?

Generaties kinderen zijn er groot mee geworden, met het kijken naar Sesamstraat voor het slapengaan. En het is natuurlijk ook de allerleukste straat van Nederland… De gezelligste straat van Nederland is nog altijd Sesamstraat! Is het bij jullie ook vaste prik, Sesamstraat kijken?

De kans is groot dat niet alleen jouw kinderen er dol op zijn. Waarschijnlijk zijn papa en mama er zelf óók mee opgegroeid. Het programma is namelijk al héél lang op televisie, en dat heeft zo zijn redenen!

Stockfoto van Sesamstraat door Ritu Manoj Jethani

Terug in de tijd met Sesamstraat

Wist je dat Sesamstraat al sinds 1976 wordt uitgezonden? Dus het zou zomaar kunnen dat paps en mams het ook keken, op de schoot van opa en oma! Een televisieprogramma dat letterlijk al generaties lang meegaat dus.

De oorsprong van Sesamstraat ligt in Amerika. Daar was ‘Sesame Street’ al sinds 1969 op tv! En omdat het er zo’n ongelofelijk succes was, werd er na een paar jaar gekeken of Sesamstaat kijken misschien ook niet-Amerikaanse kindjes zou bevallen. En we hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat dat inderdaad zo is!

Waarom zijn alle kindjes dol op Sesamstraat kijken?

Heb jij ooit een kind ontmoet dat het maar saai vond om naar Sesamstraat te kijken? Ik ook niet! Maar waar zit dat succes van Sesamstraat hem nou in?

Het eigenlijke doel van het Amerikaanse Sesame Street was kindjes voorbereiden op de basisschool. Daarom kwam taal veel aan bod. In Nederland bleek dat jonge kinderen eigenlijk nauwelijks een taalachterstand hadden, en dus werd er een ander leerdoel aan de serie verbonden: sociaal-emotionele ontwikkeling.

Sesamstraat kijken is leren over het echte leven

Oké, we hebben natuurlijk in het echt geen grote pratende vogel. Of een muis die leuke liedjes zingt. Maar kinderen leren via de pluizige dieren én mensen in de serie wel een heleboel over sociale omgang. Hoe je een verjaardag viert bijvoorbeeld, maar ook hoe je er mee omgaat als je ruzie met je vriendje hebt. En het mooie is: ze merken zelf niet dat dit een educatief programma is. Gewoon lekker mee zingen, tellen en dansen.

Wie groot wordt met Sesamstraat kijken, houdt het programma voor altijd in zijn of haar hart. Dat werd wel duidelijk bij het overlijden van Meneer Aart op 12 januari. Heel Nederland liet een traan, en dat is niet voor niks. Want we zijn bijna allemaal groot geworden met Sesamstraat.

Samen Sesamstraat kijken anno nu

Bij ons was het vroeger al vaste prik. Mama ging koken, en ik kroop bij papa op schoot om samen Sesamstraat te kijken. Broerlief kroop snel achter de stoel, want die was doodsbang voor Graaf Tel.

Tegenwoordig wordt Sesamstraat niet meer ’s avonds uitgezonden. Maar je kan gelukkig nog steeds samen Sesamstraat kijken! Hier vind je de actuele uitzendtijden.

Nog meer genieten van Sesamstraat?

Naar Sesamstraat kíjken is al leuk. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer opties! Wat dacht je van Sesamstraat schoolspullen… Of nog beter: Sesamstraat speelgoed!

Schoolspullen van Sesamstraat

Het liefste zou je als 4 jarige natuurlijk het liefst de hele dag naar Sesamstraat kijken. Maar helaas, de tijd van leren via de tv is voorbij… En de basisschool roept! Gelukkig kan je al je Sesamstraat vriendjes gewoon meenemen.

Broodtrommel van Sesamstraat

Nee nee, je mag niet alléén maar koekjes meenemen voor in de pauze. Ook al ben je een echt koekiemonster! Deze Koekiemonster broodtrommel is 18 x 12 x 7 cm en voorzien van een vork en lepel. Al zal je die voor je koekjes niet nodig hebben!

Elmo rugzak

Word jij tijdens het kijken naar Sesamstraat ook altijd extra vrolijk als Elmo in beeld is? Dan ben je niet de enige! En met deze toffe Elmo rugzak kunnen alle klasgenootjes ook meteen van de vrolijke pluizenbol genieten.

Etui van Koekiemonster

Natuurlijk heb je niet alleen een rugzak nodig als je naar school gaat. Ook een etui of pennenzakje is dan wel zo handig! Enne, wat vindt je van bovenstaand exemplaar?

Speelgoed van Sesamstraat

Heb je na het kijken van de laatste Sesamstraat aflevering nog tijd over? Haal dan je Sesamstraat speelgoed maar te voorschijn! Sinds het programma steeds populairder werd kan je ook allerlei speelgoed kopen met de gezellige figuren uit het programma. Wie is er bij jullie eigenlijk favoriet?

Na het Sesamstraat kijken ga je lekker verder met leren tellen!

Leren tellen, dat is natuurlijk best een pittige opgave. Maar met een flinke portie Sesamstraat komt het vanzelf in orde!

Met bovenstaand houten boekje (gemaakt van duurzaam FSC hout) leert je mini-me spelenderwijs tellen. Net als wanneer ze naar Sesamstraat kijken!

Leer lezen met je Sesamstraat vriendjes

Leren tellen is niet de enige opgave die je te wachten staat als je naar de basisschool gaat. Er moet ook gelezen worden! En met dit puzzel spel gaat dat eigenlijk bijna vanzelf. Zorg ervoor dat de plaatjes passen bij de letter of het woord, en leg zo de puzzel in elkaar.

Het Sesamstraat balans spel

Tijdens het Sesamstraat kijken ontwikkelt je kind eigenlijk automatisch bepaalde vaardigheden, zoals lezen en schrijven. En ze leren meteen een lesje ‘sociaal omgaan met anderen’. Met dit leuke spel komt daar nog wat bij. Met dit balans spelletje van hout ontwikkelen ze namelijk ook nog eens hun inzicht en motoriek. Wie had ooit gedacht dat Sesamstraat zó leerzaam zou zijn?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven