Je huis sfeervol maken kan je doen met inrichting, maar ook de juiste verlichting toepassen speelt hierin een rol. En dan hebben we het met name over de sfeervolle verlichting in huis.
Ben je toe aan nieuwe verlichting dan is het handig als je van tevoren bedenkt welke je waar nodig hebt en waaruit je kunt kiezen voor sfeervolle verlichting. Wat voor soort verlichting is er allemaal en hie is je plan van aanpak?
Wij helpen je graag met deze tien tips over sfeervolle verlichting die we voor je klaar hebben staan!
Je huis sfeervol inrichten; 10 tips
Zoals hierboven aangegeven speelt verlichting een grote rol bij het creëren van een fijne sfeer in huis. Het is niet het enige dat belangrijk is, maar wel een heel belangrijke component. Met dit in je achterhoofd gaat het je vast lukken om de juiste verlichting uit te kiezen op de juiste plek.
1. Sfeervolle woonkamer creëren met verlichting
In de woonkamer wil je zeker sfeer hebben. Hier verblijf je immers de meeste tijd (als je wakker bent) en wil je toch lekker gezellig bij elkaar kunnen zijn.
Door verlichting goed te gebruiken kan je spelen met de sfeer die er hangt. Koop dan ook niet zomaar even snel een lamp maar denk er even serieus over na. Kijk waar je welk soort verlichting je nodig hebt en let uiteraard ook op de lampen zelf of ze aan jouw interieurwensen voldoen.
Enkel een felle lamp ophangen is natuurlijk niet sfeervol. Een wandlamp kan een prachtig mooi sfeervol hoekje maken. En een leeslamp kan ervoor zorgen dat je wel licht hebt waar je het nodig hebt als je wat aan lezen of bijvoorbeeld haken bent, maar voorkomt dat dan meteen de hele kamer fel verlicht moet zijn.
Door de juist lampen te kiezen, creëer je een sfeervol geheel.
2. Welke soorten verlichting zijn er en waar kies je voor?
Uiteraard is het handig om vooraf te weten wat voor soort verlichting er is. Zo kan je ook de juiste keuzes maken voor het toepassen van de sfeervolle verlichting!
Type 1. Basisverlichting
Onder basisverlichting verstaan we de lamp die het meest prominent aanwezig is. Of anders gezegd: de lamp die je aandoet als je de kamer instapt. Meestal dus de grote hanglamp in het midden van de kamer of boven de tafels.
Type 2. Sfeerverlichting
Sfeerverlichting is uiteraard de verlichting die je gebruikt om sfeer te creëren. De eerdergenoemde wandlampen kunnen bijvoorbeeld vallen onder sfeerverlichting.
Het gaat meestal om zacht, warm licht. Kunnen spelen met de felheid van het licht kan eveneens fijn zijn, je kan met een dimmer op de schakelaar dan bijvoorbeeld het licht dimmen en zo meer sfeer creëren.
Type 3. Decoratieve verlichting
Licht enkel en alleen gebruiken voor decoratie is ook een optie. Dit is dus licht wat eigenlijk niet echt als een lichtbron fungeert. Je kan hierbij denken aan een kunstwerk aan de muur met wat lichtjes erin, om maar een voorbeeld te geven.
Of de kerstboomverlichting of een touw met van die kleine decoratieve lampjes erin die je in een grote stolp doet, of aan de kast hangt. Allemaal vormen van decoratieve verlichting die overigens ook bij kunnen dragen aan een sfeervol geheel.
Type 4. Functionele verlichting
Als je ergens extra licht nodig hebt, dan kies je dus voor functionele verlichting. Hierbij komen we weer uit bij de leeslamp.
Maar ook boven je aanrecht is het handig om functionele verlichting te hebben, de sfeervolle variant helpt je hier niet echt.
Of bij je spiegel. Vaak wordt er dan gekozen voor koud, wit licht. Functionele verlichting kan zowel een wandlamp zijn, als een hanglamp of bijvoorbeeld een vloerlamp.
Type 5. Accentverlichting
Accentverlichting is bedoeld om iets op te laten vallen. Heb je een mooi schilderij hangen? Dan zou je hier een spotje op kunnen richten. Of een led-strip is eveneens een prachtig idee.
3. Lichtplan maken voor je (sfeervolle) verlichting
Om nu precies te weten wat je nodig hebt om je huis zo fijn mogelijk te verlichten, kan je het beste een lichtplan maken.
Ga je verbouwen of een nieuw huis laten bouwen, dan is het vanzelfsprekend belangrijk dat je weet waar je lichtpunten wilt hebben. Zo kan je immers voorkomen dat je straks ingewikkeld moet gaan doen met extra snoeren om toch ergens licht te hebben.
Zelf een lichtplan maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Maar je kunt het ook door de architect laten doen of uiteraard samen met de architect.
4. Kies de juiste kleur en sterkte voor sfeervolle verlichting
Voor je nu meteen naar de winkel holt, zal je even moeten bedenken welk soort licht je nodig hebt. Afhankelijk daarvan moet je dan kiezen uit warm of koud licht en hoe sterk de verlichting is!
Koel wit licht is vooral helder om dingen bij te kunnen doen en geeft een energieke sfeer. Terwijl warm wit licht zorgt voor een gezellige, intieme sfeer.
Experimenteer eventueel met verschillende lichtkleuren om zo te ontdekken welke het beste past bij de sfeer die je voor ogen hebt. Bij decoratieve verlichting kan je je ook nog afvragen of een gekleurd lichtje iets is, zoals bij kerstverlichting.
5. Dimmers
We hebben het al eerder gezegd, maar met de mogelijkheid om te dimmen zorg je ervoor dat je het licht kunt aanpassen aan het moment. De lichtbron kan je dus op verschillende momenten gebruiken.
Dit is ideaal bij verlichting omdat je het licht dan zacht kunt laten branden als jullie gezellig bij elkaar zitten en je het sfeervol wilt maken.
Wil je op diezelfde plek bijvoorbeeld de krant lezen, dan zet je de verlichting vol aan.
6. Wandlampen, tafellampen en vloerlampen als sfeervolle verlichting
Je kunt op allerlei plekken verlichting aanbrengen. En vaak zijn juist dat de sfeerbepalers.
Natuurlijk kan je een vloerlamp gebruiken als leeslamp naast je stoel. Maar voor de sfeer kan je ook dankbaar gebruik maken van mooie wandlampen of een tafellamp.
Wandverlichting kan zowel decoratief zijn als functioneel. Want ook een wandlamp kan als leeslamp gebruikt worden. Kies voor één of meerdere wandlampen die helemaal bij je interieurstijl passen en maak er zo een mooi geheel van.
7. Lichtbronnen met verschillende hoogtes
Door te variëren met de lichthoogtes kan je spelen met de diepte en zo dimensie toevoegen aan de ruimte.
Combineer hanglampen met tafellampen of een vloerlamp. En ook de hanglampen kan je natuurlijk op verschillende hoogtes hangen.
8. Spotjes gebruiken als sfeervolle verlichting
En dan hebben we nog de ingebouwde spotjes. Deze kunnen prachtig fungeren als sfeerverlichting.
Inbouwspots in het plafond kunnen ook als basisverlichting gebruikt worden, maar spotjes langs een kast of in de vloer zijn vaak puur bedoeld als sfeervolle verlichting. Hoewel je ze natuurlijk ook kunt gebruiken als accentverlichting.
9. Slimme verlichting
Overweeg of je gaat voor slimme verlichting. Dan kan je de verlichting in je huis regelen via een app of een spraakopdracht. Kan handig zijn als je net op de bank zit maar het is ook vooral praktisch omdat je hiermee iedere lamp afzonderlijk kan bedienen en het licht kan bepalen, zonder dat je een dimmer nodig hebt.
Dit soort verlichting gaat overigens wel in combinatie met specifieke lampen en kan niet met iedere lichtbron zomaar toegepast worden.
10. En de kaarsen nog…
Als je niet voldoende sfeervolle verlichting hebt naar je zin kan je dit eventueel verbeteren met de ouderwetse kaars.
Vind je dit eng vanwege brandgevaar of omdat je dit niet fijn vindt voor je binnenklimaat (qua gezondheid dus), dan zou je ook kunnen kiezen voor nepkaarsen. De zogenoemde ledkaarsen.
Tegenwoordig heb je kaarsen waarvan het ‘vuurtje’ dus een lichtje op een batterij is, en waarbij de kaars echt lijkt te ‘flikkeren’. Een leuk alternatief met wel de sfeer van een flakkerend lichtje, maar zonder de gevaren.