Shutters of jaloezieën; ik weet niet waar ik voor ‘moet’ kiezen!

De laatste tijd hebben we nogal wat dingetjes in de woonkamer veranderd waar ik helemaal mee in mijn sas ben. Er is echter één ding waar ik mijn ei maar niet over gelegd krijg en dat is de raamdecoratie in de woonkamer en in mijn kantoor. Ik twijfel enorm tussen shutters of jaloezieën als raambekleding. Eigenlijk al maanden. Maar ik wil zo graag de knoop doorhakken, dus heb ik het nodige uitzoekwerk verricht. En natuurlijk wil ik daarnaast graag jullie mening horen.

shutters of jaloezieën
oeps… vergeten de lamp recht te zetten, het gordijn netjes te hangen en de kussens fatsoenlijk neer te leggen. Maar jullie snappen dat wel hè 😉

Shutters of jaloezieën, wat doen we?

Ik ben graag bezig met een beetje rommelen en schuiven in huis of veranderingen in mijn interieur. In het afgelopen half jaar hebben we een nieuwe bank gekocht bij de Trendhopper, heb ik een nieuw vloerkleed en nieuwe stoelen gekocht bij de Kwantum én heb ik nieuwe tafeltjes als salontafel. Bizar eigenlijk, maar als ik eenmaal op dreef ben dan ben ik op dreef zeg maar. Of misschien is het wel iets hormonaals! Ik kan me herinneren dat ik het met de zwangerschappen ook had.

En nu wil ik dus graag nog iets anders voor de ramen. Momenteel hebben we van die duo rolgordijnen. Best aardig, maar er zitten nogal wat nadelen aan. Zo zijn ze niet schoon te maken bijvoorbeeld. En daarnaast zitten ze in de zomer hier vol met vliegen. Vies man! Die gaan er helemaal tussenin zitten of blijven vasthaken. Blegh. Tijd voor iets anders dus.

10 tips voor een opgeruimd huis, dus zo doe je dat!

De trend; houten shutters of jaloezieën

Ik ben geen echte trendvolger op het gebied van interieur. Ik heb mijn eigen smaak en daar kan ik best aan vasthouden, maar ik het geval van de raamdecoratie lijkt het erop dat ik toch de trend van nu ga volgen. Jaloezieën mogen weer namelijk. Hoorde ik van de week nog in een woonprogramma op tv en dan is het waar 😛 .

De vraag is nu alleen, wat doen we? Gaan we voor houten shutters? Super mooi, maar ook duurder. Of gaan we voor houten jaloezieën. Goedkoper, maar minder chique. Aangezien ik de twijfel niet een-twee-drie uit mijn hoofd krijg ben ik internet gaan afstruinen om de voor- en nadelen helder te krijgen. En dan zet ik dat natuurlijk ook voor anderen online. Zo ben ik 😉 .

De voor- en nadelen van deze raamdecoratie op een rijtje

Voordelen houten shutters

Ik ben qua uiterlijk echt enorm gecharmeerd van shutters. Doordat ze op maat gemaakt worden en in een vast frame in je kozijn zitten ziet het er enorm strak uit en dat vind ik persoonlijk een grote plus. Ik merk dat ik in de afgelopen jaren steeds meer van strak en rustig houdt. Niet teveel poespas zorgt voor rust in mijn hoofd en daar kan ik echt van genieten.

Verder wordt er rekening mee gehouden dat je een prachtige symmetrie krijgt met shutters en kan je bij de opening van shutters kiezen voor de traditionele ‘bedieningslat’ of deze juist vervangen door een bediening aan de zijkant waardoor je niets voor je lamellen hebt zitten.

Een ander groot voordeel van houten shutters ten opzichte van jaloezieën is dat je ze in alle mogelijke vormen kan laten maken. Heb je een raam wat aan de bovenzijde rond loopt bijvoorbeeld? Geen probleem. Een dakvenster? Ook heel goed te doen. Voor onze keuze maakt dat niet uit, maar voor jouw keuze misschien wel.

Nadelen houten shutters

Het feit dat houten shutters in een vast frame zitten vind ik qua design een groot voordeel, maar ik vraag me af of dit voor ons in de praktijk ook handig is. Als de shutters op een plek zitten waar je soms de inkijk wilt beperken, maar je wel een vrije loop hebt, dan is het hartstikke handig natuurlijk. In dat geval kan je namelijk heel makkelijk het hele frame open en dicht zetten. Niet alleen de shutters open zetten dus, maar echt het hele paneel openen.

In ons geval zou ik ze echter gewoon aan de voorkant in de kamer willen hebben in het raamkozijn. Hier staat ook deels de bank. Dat houdt dus in dat -als je panelen wilt openen- de bank hiervoor waarschijnlijk in de weg staat. In het geval van schoonmaken bijvoorbeeld. Maar ook als je gewoon ‘even’ wat meer licht wilt. Nu maakt de eerste niet zoveel uit, want dan schuif ik ook gewoon de bank aan de kant. Geloof mij… ik maak toch niet wekelijks het raamkozijn schoon 😉 .

Voordelen Jaloezieën

In de keuze shutters of jaloezieën moet ik toegeven dat jaloezieën ook hun voordelen hebben. Jaloezieën schuif je bijvoorbeeld gemakkelijk omhoog. Handig met schoonmaken dus. En ook handig als je tijdelijk wat meer licht wilt. Wat mij betreft wel echt voor tijdelijk, want ik vind het echt niet mooi als ze in de hoogte opengeschoven staan.

Nadelen Jaloezieën

Ik vind ze wat minder mooi dan shutters, het ziet er kwalitatief iets minder gelikt uit zeg maar. Verder vind ik het dus niet zo mooi als ze omhoog geschoven zijn en vind ik ook de afwerking van jaloezieën (bovenin) minder mooi dan bij shutters.

Wat ik op internet vind en de vragen die ik nu nog heb

Bij het nazoeken van fora op internet lees ik nog wel eens dat shutters of jaloezieën stofnesten zijn. Als dit al erger gaat worden dan de duo rolgordijnen die ik nu heb, dan zal het effect bij houten shutters of houten jaloezieën hetzelfde zijn neem ik aan? Heeft iemand van jullie hier ervaring mee?

Ik heb nog een lichte twijfel voor wat betreft de lichtinval. Er komt momenteel voldoende licht binnen, en dat zou ik het liefst niet al te veel beperken. Nu snap ik dat ik met de keuze van shutters of jaloezieën altijd meer licht tegenhoudt dan met de raamdecoratie die ik nu heb. De vraag is alleen… hoeveel ? En nemen shutters bijvoorbeeld nog meer licht weg dan jaloezieën?

En de kleur? Gaan we voor wit, of gaan we voor antraciet. Antraciet lijkt me heel mooi (onze kozijnen hebben ook die kleur), maar houdt dat niet nóg meer licht weg?

Als laatste ben ik nog nieuwsgierig of dat ik met shutters meer ruimte van mijn vensterbank ‘kwijt’ ben dan met jaloezieën? Who knows?

Wie o wie gaat mij helpen met deze vragen? Ik lees graag je eventuele antwoorden op mijn vragen, aanvullingen op mijn zoektocht en extra tips <3 !

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#liveandletlive[/button]

2 gedachten over “Shutters of jaloezieën; ik weet niet waar ik voor ‘moet’ kiezen!”

  1. Wij hebben zowel shutters als jaloezieën. Mijn voorkeur gaat uit naar de shutters omdat ze steviger zijn en makkelijker af te stoffen.
    Onze shutters hebben brede latten van 6 cm en geen bedieningsstokje. De kleur is zwart omdat we zwarte ramen hebben en de shutters hier op de ramen zijn gemonteerd.
    Wat betreft de lichtinval heb je nauwelijks verlies. Alles hangt ervan af hoe je de latjes draait. Indien wij de latjes volledig naar buiten draaien is de ruimte volledig verduisterd, indien wij de latjes volledig naar binnen draaien is er nog steeds 75% licht maar 0% inkijk.
    Ik vermoed dat je met witte shutters nog meer lichtinval hebt vermits zwart licht absorbeert.
    Enige nadeel(tje) dat ik kan bedenken is het wekelijks afstofbeurt…

  2. Zelf ben ik ook helemaal weg van shutters. Ik vind het er altijd zo exotisch en gezellig uitzien. Toch denk ik wel dat jaloezieën makkelijker zijn in het schoonmaken. Ook kan je daar beter bepalen hoeveel licht je wil doorlaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven