Vaste baan beu? Verdien je geld met deze Side hustles!

Ben je je vaste baan beu? Of heb je tijdelijk geen baan en ben je op zoek naar meer inkomsten? Dan is een Side hustle in Nederland vast de oplossing voor jou! Met een of meerdere side hustles kan je op verschillende manieren zorgen dat je geld verdient zonder dat je in dienst bent bij één werkgever. Of je gebruikt een side hustle als bijverdienste.

Leven als een ‘hosselaarʼ; zo wordt het het hebben van een side hustle in Nederland genoemd en het wordt steeds populairder. Dat is niet voor niks, want op deze manier kun je je eigen tijd indelen en heb je de vrijheid om te doen wat je zelf wilt.

Ook al is side hustlen niet altijd even makkelijk en is het zeker niet zo dat je geld verdient terwijl je slaapt, een side hustle kan het antwoord zijn op jouw toekomstdromen! Hieronder mijn tips.

side hustle nederland tips

Wat is een side hustle?

Een side hustle is eigenlijk hetzelfde als een bijverdienste. Dat bijverdienen doe je op een onafhankelijke manier, zonder dat je ergens vast in dienst bent. Dat kan als ZZPʼer, maar ook als je niet ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel kun je prima meerdere side hustles hebben in Nederland.

Meestal is één bijverdienste niet genoeg om van te leven. Een echte hosselaar zorgt er dan ook voor dat hij of zij meerdere inkomstenbronnen heeft. Wanneer er eentje wegvalt, dan vangen andere klussen het verlies op.

Hierdoor is het hebben van side hustles helemaal niet zo onzeker als dat het klinkt. Je kunt er ook voor
kiezen om parttime te gaan werken, bijvoorbeeld in het weekend, en je inkomen verder aan te vullen met leuke hustles.

Natuurlijk is het wel aan te raden om een deel van je verdiende geld opzij te zetten en zo een reservepotje aan te maken voor minder vette tijden. Net zoals iedere slimme ondernemer dat zou moeten doen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je zelf verantwoordelijk bent voor de afdrachten aan de belastingdienst, dus maak niet meteen al je verdiende geld op.

Welke side hustles in Nederland kun je doen?

In Nederland zijn er genoeg mogelijkheden om te hosselen. Ik heb een aantal ideeën voor je verzameld die jou helpen aan een leuke side hustle te komen.

1. Help je buurt en krijg (cash) betaald

Vind je het leuk om in de keuken te staan? Verkoop dan jouw vers gekookte maaltijden aan ouderen of alleenstaanden bij jou in de buurt. Het liefste in combinatie met een abonnement. Of doe andere dingen voor je buren of dorpsgenoten waarvoor je een vergoeding krijgt.

Bied jezelf bijvoorbeeld aan als schoonmaker voor fulltime werkenden en/of zorg voor hun kinderen en huisdieren.

En heb je wel eens gehoord over het zijn van een pakketpunt? Er zijn bedrijven die jou per aangenomen postpakketje betalen. Hiervoor hoef je alleen maar overdag thuis te zijn en de pakketjes uit te reiken aan de mensen die bij jou in de buurt wonen. Naast dat het leuk betaalt, leer je ook je buren kennen!

2. Creëer een passief inkomen

Een passief inkomen zorgt ervoor dat je een continue inkomstenbron hebt vanuit iets wat je in het verleden gemaakt hebt.

Bijvoorbeeld een online cursus of e-book (zoals mijn slowcooker e-books) die je hebt geschreven en steeds opnieuw verkoopt, automatisch en zonder extra kosten voor materialen en verzending.

Dit betekent dat je één keer tijd en misschien wat geld investeert en daarna oneindig winst maakt zonder er nog energie in te moeten steken. Het klinkt gemakkelijk, maar het is wel belangrijk dat je een product of dienst hebt welke aantrekkelijk is én blijft voor je klanten. Ook is het vaak nodig om reclame te maken of op een andere manier te investeren in de bekendheid van je producten.

Dat laatste kan je dan bijvoorbeeld weer doen in de vorm van Facebook advertenties of via je website.

3. Medicijnen testen

Voordat je meteen start met nee-schudden: bedrijven die medische proefpersonen zoeken staan in Nederland onder zeer streng toezicht van de overheid. Het testen van geneesmiddelen is de laatste stap in het proces voordat deze medicatie op de markt komt. Daar is al jaren onderzoek aan vooraf gegaan.

Het is dus meestal bekend welke bijwerkingen er kunnen optreden en daarover krijg je vooraf uitgebreide voorlichting.

Voordeel van deze side hustle is dat je een zeer hoge vergoeding in Euroʼs ontvangt. Hoe langer je in het verblijfscentrum bent, hoe hoger de vergoeding.
Een nadeel is dat je nooit 100% zeker weet of en welke bijwerkingen je krijgt van de medicatie.

4. Repareer en verkoop meubels

Wanneer er iets kapot gaat, ben jij dan het type dat direct opspringt omdat je het wilt repareren? Timmer jij van de oude babymeubeltjes zomaar een een hippe kast voor je tienerdochter? Dan heb je een talent waarmee je veel geld kunt verdienen als ZZPʼer.

Verhuur jezelf aan jouw directe omgeving als allround timmerman of-vrouw. Daarnaast kun je een gratis profiel aanmaken op websites als Werkspot, zodat je benaderd kunt worden door andere mensen die jouw talent niet bezitten.

Een leuke uitdagende side hustle in Nederland is dan ook het opkopen van goedkope tweedehands spullen en deze als nieuw (lees: opgeknapt) verkopen via Marktplaats. Je kunt zomaar het dubbele vragen als je het product van een nieuw likje verf hebt voorzien en er een mooie professionele foto van genomen hebt.

5. Zet je spaargeld voor een tijdje vast

Gelukkig verdien je met je spaargeld weer wat rente. Zeker met een vaste depositorekening, bijvoorbeeld voor 6 of 12 maanden, kun je tot wel 4% rendement krijgen op het geld dat je bij de bank wegzet.

Misschien niet helemaal de definitie van een (leuke) side hustle, maar haast onmisbaar als je wat spaargeld hebt en je serieus met je geld omgaat. De maandelijkse rente is misschien nét dat extra beetje inkomen wat je goed kunt gebruiken.

Tip: kies voor een bank waarbij je wekelijks of maandelijks je opgebouwde rente krijgt uitgekeerd. Bijvoorbeeld Bunq, deze online bank keert wekelijks op woensdag rente uit.

Zorg er in ieder geval voor dat het een bank betreft die valt onder het Europese garantiestelsel, je wilt immers niet het risico lopen je geld kwijt te zijn als de bank ‘omvalt’. Vind je dit interessant? Ik schreef pas nog een uitgebreid artikel over deposito sparen met een looptijd van 1 jaar.

6. Verhuur je huishoudelijke apparatuur of elektrisch gereedschap

Heb jij een dure boormachine, bakfiets, elektrische grasmaaier of misschien wel een aantal feestelijke statafels? Deze kun je tegen een leuke vergoeding verhuren aan andere mensen die deze apparaten niet bezitten.

Denk ook eens ‘out of the boxʼ en biedt je Dyson Airwrap of luxe satijnen feestjurk te huur aan. Voor veel mensen met een beperkt budget dé ideale uitkomst. Zo besparen zij kosten van bijv. de kapsalon en maak jij winst op de dingen die je toch al hebt en op dat moment niet gebruikt.

7. Vraag gratis producten aan en verkoop ze online

Natuurlijk kun je je eigen spullen die je niet meer gebruikt te koop aanbieden op Marktplaats of Vinted. Maar omdat je daar zelf eerder al geld voor hebt betaald en je waarschijnlijk verlies maakt, kun je dit niet echt als een side hustle zien.

Het wordt echter anders als je producten gratis krijgt en je deze kunt verkopen tegen een leuke prijs via internet. Wist je dat een setje gratis samples luxe parfums op Marktplaats zoʼn €20 euro kan opleveren? Gratis samples zijn gewoon op internet aan te vragen en kosten helemaal niks.

Een ander side hustle idee is om via kringloopwinkels goedkope producten op de kop te tikken en ze tegen een hogere prijs te verkopen.

8. Side hustle Nederland; affiliate marketing via Social Media

Affiliate marketing is nog steeds een lucratieve manier om snel geld te verdienen. Er wordt vaak gedacht dat je hiervoor een drukbezochte website of blog moet hebben. Het opbouwen van zoʼn website kan wel jaren duren, dus beginnen de meeste mensen er maar niet aan.

Maar… nu is er social media! Met TikTok, Instagram en Pinterest is het gelukkig een stuk makkelijker om affiliate inkomsten te genereren, zolang je maar genoeg views en volgers hebt. Als je maar weinig volgers op je socials hebt, dan is adverteren een goed idee om de producten waarmee je commissie verdient onder de aandacht te brengen.

9. Ga als mysteryshopper aan de slag

Een leuke side hustle in Nederland is het zijn van een mysteryshopper. Er zijn meerdere onderzoeksbureaus waarbij je je kunt aanmelden als een echte ‘undercover klantʼ.

Je bezoekt een winkelketen of een supermarkt, en mag voor een bepaald bedrag wat producten uitkiezen en afrekenen. Vervolgens beoordeel je de klantvriendelijkheid van de medewerkers en de netheid van de winkel.

Nadat je jouw oordeel online via een vragenlijst hebt doorgeven, ontvang je een vaste
vergoeding die kan oplopen tot wel €75, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt besteed aan de opdracht.

10. Geef rondleidingen of organiseer activiteiten

Ben jij een sociaal persoon en kun je lekker babbelen? Er zijn genoeg mogelijkheden om je geld te verdienen met het geven van rondleidingen aan toeristen. Via Airbnb kun je jezelf verhuren aan groepen toeristen om hen een leuke middag te bezorgen.

Bijvoorbeeld door een kroegentocht of een historische wandeling door de oude binnenstad te organiseren. Als je wat inspiratie nodig hebt, scroll dan eerst eens even door de Airbnb ‘ervaringenʼ die al worden aangeboden. Je hoeft namelijk niet altijd alles zelf uit te vinden.

Tips bewaren op Pinterest?

Ik hoop dat je wat aan deze tips over Side hustles in Nederland hebt gehad. Mocht je nu nog vragen hebben, of nog een extra tip hebben voor een alternatieve Side hustle, plaats dan een rectie hieronder. Vinden we leuk!

Wil je onze tips graag bewaren voor een later moment? Pin dan onderstaande afbeelding op je Pinterest bord als reminder.

10 tips voor een side hustle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven