De Sigmund Thun Klamm en de Klammsee bij Kaprun, garantie voor mooie natuur

Op een klein half uurtje van ons vakantieverblijf af bevindt zich de Sigmund Thun Klamm met de Klammsee. Sterker nog… nu was het een klein half uurtje rijden. Afgelopen winter zaten we op nog niet eens 5 minuten afstand van deze prachtige kloof in een hotel zonder het te weten! Vreemd hoe je in de winter je ogen sluit voor alles wat niets met skiën te maken heeft, haha. En zo fijn ook dat we besloten hebben om deze zomervakantie naar Oostenrijk te gaan, want wat is het mooi hier.

We hebben inmiddels al de nodige wandelingen gedaan deze week, zoals de Krimml Watervallen, de Baumzipfelweg in Hinterglemm en de Weissee gletcher bij Uttendorf. Vandaag is de Sigmund Thun Klamm bij Kaprun aan de beurt.

sigmund thun klamm

De Sigmund Thun Klamm, een prachtige kloof

De Sigmund Thun Klamm is een kloof -door de natuur gevormd- waarbij je over een brug tussen de rotsen en de waterpartijen door wandelt.

Het ontstaan van de kloof

Voor het ontstaan van de Sigmund Thun Klamm moeten we 14.000 jaar terug in de tijd. Tijdens de ijstijd heeft een enorme gletsjer hier tijdens zijn neerwaartse weg de kliffen gemaakt. Door het smelten van het ijs is er een enorme inkeping ontstaan. Op sommige plaatsen gaat deze Klamm zelfs wel 32 meter diep en in totaal is de wandeling over de bruggen 320 meter lang.

De Sigmund Thun Klamm is al sinds 1893 voor toeristen te bezichtigen en heeft zijn naam te danken aan de Graaf die destijds gouverneur van Salzburg was. Toch sloot de kloof in 1983 aangezien de destijds gebouwde bruggen niet meer voldeden.

sigmund thun klamm kaprun

Heropening van de Sigmund-Thun-Klamm

Gelukkig hebben ze besloten om de Gorge in 1992 weer te openen, nadat ze nieuwe promenades hebben gebouwd. Een goede beslissing als je het mij vraagt, wij hebben namelijk enorm van de wandeling genoten! En ik mag namens de kinderen aangeven… zij ook!

sigmund thun klamm kloof

De wandeling door de Sigmund Thun Klamm bij Kaprun

De duur van de wandeling bedraagt ongeveer een uur. Wij hebben er wat langer over gedaan, voornamelijk vanwege de hoeveelheid foto’s en filmpjes die we gemaakt hebben! Toegegeven, het is een heel andere wandeling dan we de afgelopen dagen gemaakt hebben, maar daardoor zeker niet minder. Hij is wel duidelijk minder zwaar.

De Sigmund Thun Klamm is uitermate geschikt om met kinderen te doen, ook met kleine kinderen is deze wandeling geen probleem. Je hebt wel wat trappen te nemen, maar zolang je geen kinderwagen of rolstoel hebt kan je overal komen.

sigmund thun klamm oostenrijk

In principe heb je zelfs geen bijzondere schoenen nodig. Je kan -als je wilt- op je slippers deze wandeling doen. Wij hebben echter op de terugweg een alternatieve route genomen waarbij wandelschoenen wél nodig zijn. Deze alternatieve route is een afslag van het standaard pad, een heel mooi wandelpad door het bos met steile paden naar beneden.

Wij hebben ook deze dag weer enorm geluk gehad met het weer. Halverwege (bij de Klammsee zelf) begon het wat te regenen, maar dat was zo weer over. Je kan op de foto’s wel duidelijk verschil zien tussen de momenten dat de zon nog scheen en de zware bewolking. Niet alleen aan de kleuren, maar ook aan Lotte 😉 .

klamsee lotte

Twee wandelingen voor de prijs van één

Je kan ervoor kiezen om alléén door de kloof te wandelen en te genieten van de prachtige waterpartijen die er zijn. In dat geval ben je met een 20 minuten klaar denk ik. Zonde! De wandeling rondom de Klammsee mag dan minder bijzonder zijn dan de kloof zelf, hij is nog steeds mooi om te doen. Ook het water van de Klammsee heeft een prachtige groene kleur (net als bij de Weissee), waardoor het hele meer een bijzondere uitstraling krijgt.

klammsee kaprun

Verderop in de Klammsee kunnen de kinderen lekker in het water spelen. Daarnaast is er ook een speeltuin met een klein hutje aanwezig waar je wat te eten en te drinken kan krijgen. En waar Lotte even een Alpaca kon aaien 😉 .

alpaca aaien

Loop je linksom om de Klammsee (de logische route als je uit de Gorge komt), dan kom je uiteindelijk rechtsom weer terug (ja duhuh) maar niet meer door de kloof zelf.

Eenrichtingsverkeer

Tenminste… als je netjes doet wat er gevraagd wordt. Tussen de Sigmund Thun Klamm en de Klammsee zit namelijk een ijzeren poort welke alleen vanuit de kloof te openen lijkt. Parkeer je bij de Klammsee en maak je de wandeling andersom dan zou je in principe de Klamm zelf kunnen bezichtigen zonder ervoor te betalen. De toegang tot de Klammsee is namelijk gewoon gratis. De poort tussen beiden is uit spijlen gemaakt en kinderen kunnen eenvoudig met hun hand vanaf de andere kant de poort open maken. Het mag niet, maar ondanks het bord op de poort waarbij duidelijk staat dat het niet mag, gebeurt het toch. Beetje jammer, want voor de prijs hoef je het in principe niet te laten, zo duur is deze wandeling niet en de boel moet ook onderhouden worden, nietwaar?

Daarnaast loop je dan ook in tegengestelde richting. Uitermate irritant natuurlijk voor diegenen die wél gewoon netjes betaald hebben.

sigmund thun klamm poort

Prijzen van de Sigmund Thun Klamm

Volwassenen betalen € 5,50 voor de toegang en kinderen € 3,90. Ben je met 2 volwassenen en wat kinderen dan kan je kiezen voor een familiekaart die maar € 12,50 kost.

Meer info vind je hier. Let op: de Klamm is van Mei tot September ongeveer geopend voor publiek.

Morgen gaan we de Grossglockner Hochalpenstrasse op, uiteraard kan je ook daar dan weer een verslag van lezen 😉 .

TIP:Wij verblijven zelf deze vakantie in Viehhofen, bij Landal Greenparks
Rehrenberg. Een prima locatie met perfecte appartementen en wat ons betreft echt centraal gelegen voor de vele uitstapjes die we willen maken. We hebben maximaal een uur gereden naar de verste locaties waar we geweest zijn, heel goed te doen dus!

 

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#broodopdeplank[/button]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven