Jortt; simpel boekhouden voor ondernemers die liever ondernemen

Een simpel boekhoudprogramma kan het leven van een (online) ondernemer een stuk gemakkelijker maken. Welke ondernemer wil dat nu niet?

Al jaren doet Frank voor mij de boekhouding, maar eigenlijk zou ik er zelf ook graag wat meer mee doen. Niet omdat ik niets te doen heb, maar meer omdat het een onderdeel is van het ondernemen dat ik ook belangrijk vind. Een goede boekhouding geeft je als ondernemer namelijk ook een duidelijk inzicht in de cijfers. En dat laatste is uiteraard weer van belang bij het maken van allerlei keuzes waar je als ondernemer voor komt te staan.

Een simpel boekhoudprogramma, maar wel goed graag

Bij het doen van de boekhouding maakt Frank al jaren gebruik van een gratis open source boekhoudprogramma, maar daar zitten nog wel wat haken en ogen aan. Om mezelf daarin te verdiepen dat zie ik niet zo zitten, omdat dat programma voor mij niet alle mogelijkheden bevat waar ik zelf naar op zoek ben. Daarnaast is het niet echt gebruiksvriendelijk. Dus toen ik op Jortt stuitte werd ik dan ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden van dit programma voor de boekhouding. Volgens eigen zeggen is Jortt namelijk een simpel boekhoudprogramma. Maar dat wil ik wel graag met eigen ogen zien en ervaren.

simpel boekhoudprogramma
Stockfoto van vrouw achter laptop door Worawee Meepian

Boekhouden met Jortt, wat zijn de mogelijkheden?

Natuurlijk is het van belang dat je eerst een overzicht hebt van de functionaliteiten waar je naar op zoek bent in een boekhoudprogramma. Een groot deel van die functionaliteiten is echter voor alle ondernemers hetzelfde. Verder vind ik het vooral belangrijk dat een boekhoudprogramma het boekhouden zelf simpel maakt voor me. Het moet intuïtief werken en ik moet eigenlijk geen echt verkeerde keuzes kunnen maken. Daarnaast mag het me niet teveel tijd kosten. Want facturen sturen is leuk, maar ik ben geen ondernemer geworden om uiteindelijk veel tijd aan mijn boekhouding kwijt te zijn.

Meer informatie over de automatische boekhouder in Jortt vind je hier

De functionaliteiten waar ik naar op zoek ben in een simpel boekhoudprogramma

 1. Duidelijke klantenregistratie
 2. Eenvoudig factuur maken met mooie en heldere opmaak (+ mogelijkheid losse opmerkingen plaatsen op factuur)
 3. Bankboekingen koppelen aan facturen
 4. Eenvoudig doen van BTW aangifte
 5. Heldere rapportages (openstaande facturen, omzet en winst- en verlies)
 6. Offertes maken is voor mij nu niet echt nodig, maar wellicht in de toekomst handig

Naast bovenstaande functionaliteiten hou ik in mijn achterhoofd dat we het idee hebben opgevat om een accountant in te schakelen die jaarlijks de jaarrekening opmaakt. Zover hoeft het boekhoudprogramma voor mij niet te gaan, maar mocht het simpel uit te draaien zijn, dan kunnen we ons de kosten van een accountant dus eventueel besparen.

Wat doet boekhouden met Jortt voor de ondernemer?

Dat is eigenlijk heel simpel, Jortt haalt de angel uit het boekhouden. En dat is voor iedere ondernemer fijn. Hierdoor wordt het boekhouden niet alleen eenvoudiger, maar ook leuker om te doen. En je hebt alls zzp-er al genoeg administratie te doen toch?

Het boekhouden met Jortt werkt wat anders dan we gewend zijn in een boekhoudprogramma en dat is ook direct de reden dat het simpel is. Bij Jortt gaan ze namelijk uit van je bankrekening. Dat wat er op je bankrekening gebeurd is (bij- en afschrijvingen) is waar. Dat snapt iedereen. Daarnaast weet ook iedere ondernemer precies wát er op zijn of haar bankrekening gebeurd is. Door het boekhouden op die manier te benaderen wordt het ook meteen inzichtelijker.

Automatisch boekhouden, review Jortt

Omdat Frank nu de boekhouding doet kijkt hij met me mee of dat Jortt inderdaad een simpel boekhoudprogramma voor ondernemers is. De review die ik hiermee doe is dan ook aangevuld met Frank zijn feedback 😉 .

Bankbestanden inlezen en boekingen doen

We beginnen met het uploaden van een bankbestand met al de bij- en afschrijvingen van mijn zakelijke bankrekening. Hiervoor heb je een 940 bestand nodig, welke bij iedere bank te downloaden is. Maak je overigens gebruik van de Bunq bank, dan gaat het inlezen van de bij- en afschrijvingen automatisch. Als alle gegevens van de bank ingelezen zijn kan je eenvoudig van de uitgaven een boeking maken en de inkomsten koppelen aan bijvoorbeeld uitgestuurde facturen.

Bij het boeken van kosten maak je zelf een boeking aan in Jortt als hij de kosten nog niet automatisch herkent. Van heel veel kosten herkent Jortt namelijk wél automatisch wat voor kosten dit zijn waardoor hij deze al automatisch voor je kan boeken. Hoef je zelf niets te doen, behalve eventueel een bon koppelen aan de automatisch gemaakte boeking als je wilt.

simpel boekhoudprogramma Jortt

Eigenlijk start je in de boekhouding -nadat je de gegevens van je zakelijke rekening hebt ingelezen- in je to do list. Hierin staat exact wat je nog moet doen. Je kan deze lijst dus voor de voet weg afhandelen. Alles afgehandeld? Dan ben je klaar! Zo simpel is het!

Gebruik maken van Jortt voelt heel erg intuïtief waardoor het als een simpel boekhoudprogramma op mij overkomt. Daarbij moet ik natuurlijk niet vergeten dat er op de achtergrond heel veel geautomatiseerd is. Dat is uiteraard de echte reden waardoor het boekhouden simpel is met dit programma.

btw aangifte boekhouden jortt

BTW aangifte binnen 5 minuten simpel gedaan in dit boekhoudprogramma

Iets waar Frank volgens mij altijd tegenaan hikt, de BTW aangifte. En hij zal niet de enige zijn, er zijn veel meer ondernemers die dit het liefst zo lang mogelijk uitstellen. Met dit boekhoudprogramma is de BTW aangifte echter een fluitje van een cent. Iedere keer dat je je bankgegevens verwerkt, worden deze namelijk automatisch opgenomen in je boekhouding waardoor je BTW aangifte steeds up to date is. Op het einde van het kwartaal is het een kwestie van de gegevens overnemen in je BTW aangifte formulier en je bent klaar. Super fijn is het dat je tussentijds hier een overzicht hebt van de BTW die je moet gaan betalen.

Ook winst & verlies en balans direct inzichtelijk

Nog wat fijne inzichten die direct uit dit boekhoudprogramma rollen met een simpele druk op de knop. Je winst- en verliesrekening en de balans. Door het juist boeken van bijvoorbeeld afschrijvingen worden die ook direct op de goede manier automatisch door Jortt verwerkt. Niet alleen voor dit jaar, maar ook voor de toekomstige jaren dat die afschrijvingen nog van toepassing zijn. Zo is de afschrijving van je nieuwe laptop bijvoorbeeld voor de komende 5 jaar geautomatiseerd doordat je hem eenmalig hebt ingevoerd als bedrijfsmiddel.

Het opstellen van de jaarrekening

Peanuts in Jortt. Sterker nog… ik verwacht dat we de kosten van een accountant kunnen besparen, want Jortt hoest de jaarrekening binnen een paar minuten op, hoef je niets voor te doen. En Frank heeft de inhoud ervan vergeleken met wat onze accountant in de jaarrekening beschrijft… dezelfde onderdelen worden benoemd en gespecificeerd.

Hier word ik blij van in de boekhouding via Jortt

Natuurlijk heeft ieder pakket zijn voor- en nadelen, daar kom je niet onderuit. Bij Jortt vind ik het grote voordeel dat de complexiteit verdwijnt. Boekhouden wordt op deze manier een stuk eenvoudiger en is eigenlijk voor iedere ondernemer zelfstandig op te pakken. De ‘help’ functionaliteit is enorm uitgebreid en telefonisch kan je ook antwoord krijgen op al je vragen.

Verder word ik blij van de to do list. Heel eenvoudig zie je wat je nog moet doen en het leegmaken van de to do list is makkelijk. Je hoeft zelf niet meer bij te houden wat er allemaal nog moet gebeuren. Je wordt van a-z begeleidt door het boekhoudprogramma en simpel gestuurd in je handelingen. Fijn!

Facturen die te lang openstaan worden direct onder de aandacht gebracht en een herinnering sturen is een kwestie van een paar klikken. Onderscheid maken in verschillende betalingstermijnen? Geen punt!

En heb jij moeite met het afscheid nemen van die schoenendoos waar je al je bonnen in gooit? Gebruik de digitale inbox! Al je bonnen verzamel je hierin zodat je ze altijd snel kan terugvinden én kan koppelen aan de gemaakte kosten.

Wat mis ik in deze simpele boekhouding

Zoals gezegd… heeft ieder boekhoudpakket zijn voor- en nadelen. Het zou dan ook heel vreemd zijn als ik geen op- of aanmerkingen zou hebben 😉 .

 • Meerdere contactpersonen op klantniveau vastleggen. Je kan de contactpersoon op een factuur wel veranderen, maar standaard kiezen uit meerdere contactpersonen binnen één organisatie gaat niet. Zou ik zelf wel handig vinden, net als het vastleggen van de verschillende contactgegevens.
 • Rapportages op categorie niveau. Ik zou bijvoorbeeld graag willlen zien welk deel van mijn omzet advertentie inkomsten is, welk deel affiliate inkomsten zijn en hoeveel de online campagnes doen. Dit kan op het moment niet, aangezien de opbrengsten gekoppeld worden aan een factuur en op factuur niveau kan je dat niet vastleggen. Je kosten kan je wel op verschillende categorieën boeken.

Eindconclusie review Jortt boekhoudprogramma om simpel te boekhouden

Ik ben zelf heel erg gecharmeerd van dit boekhoudprogramma. Wel merk ik dat je moet leren loslaten. De controle die we nu zelf uitoefenen via onze oude manier van boekhouden kunnen we niet een-op-een overnemen. Sterker nog, deze controle wordt voor ons gedaan 😉 . Eigenlijk heel fijn dus, maar wel even wennen. Het is een kwestie van vertrouwen. Naarmate ik er wat meer mee gedaan heb wordt ook dat steeds makkelijker.

Ik durf dan ook met een gerust hart te zeggen dat Jortt een simpel boekhoudprogramma is waarmee iedere ondernemer eenvoudig aan de slag kan. Of je nu zzp-er bent, een paar man personeel hebt, of een BV runt. Jortt zorgt er voor dat je boekhouding daar waar mogelijk geautomatiseerd wordt.

Je kan kiezen uit verschillende versies van dit boekhoudprogramma.

 • De gratis variant waarmee je eenvoudig facturen en offertes kan maken.
 • Jortt compleet voor € 14,50/maand (door mij getest) waarmee je boekhouding voor 80% geautomatiseerd wordt, je eenvoudig je BTW aangifte kan doen en verschillende raportages ter beschikking hebt.
 • Jortt Plus voor € 29,50/maand waarmee je voor 99% je boekhouding kan automatiseren en ook automatische incasso’s tot de mogelijkheden behoren

1 gedachte over “Jortt; simpel boekhouden voor ondernemers die liever ondernemen”

 1. Ik ben ook al tijden op zoek naar een gemakkelijk boekhoudprogramma voor mijn eigen bedrijf. Op dit moment kan ik het nog allemaal zelf, maar in de toekomst heb ik waarschijnlijk meer hulp nodig. Ik vind het overigens ook belangrijk dat ik gemakkelijk offertes kan maken met dit programma. Ik ga wat meer opzoeken over verschillende aanbieders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven