Sinterklaas stress: tips om om te gaan met pepernootgevallen

Hoewel de Sinterklaas tijd een feest zou moeten zijn, levert het bij sommige kindjes juist spanningen op. Onlangs belde nog een ouder met de Opvoeddesk over de vele opgebroken nachten van vorig jaar. Haar vierjarige zoon klom steeds het bed uit om te gaan kijken of er al iets in zijn schoen zat. Een ander vertelt dat haar zesjarige niet ophield met vragen te stellen over hoe Piet binnen kon komen als alle ramen en deuren pot dicht zitten? Dat levert zo’n kleintje een hoop Sinterklaas stress op.

Sinterklaas stress: niet alleen een probleem voor papa en mama

De Sinterklaas stress begint vaak al terwijl de Goedheiligman nog niet eens in het land is. Om je heen hoor je ouders zeggen: ‘ ik ga het dit jaar echt anders doen, of … ik ben blij als het weer januari is, dan slapen, eten en luisteren ze weer normaal!’ Het helpt om vooraf te bedenken hoe je de feestdagen wilt vieren. Als je terug denkt aan de tijd zoals je het vroeger als kind vierde, dan was het juist de rust en de eenvoud die het feest zinvol maakte. Hoe meer je op alles richt wat de commercie je aanbiedt en wat anderen allemaal doen, des te meer onrust komt er in huis.

Kinderen willen alleen alles meemaken als jij het hen aanbiedt. Als jij minder wilt, geldt dat ook voor je kind en creëer je meer rust. Zo is ‘Sint vieren op papa’s werk ’ voor een driejarige totaal niet belangrijk, voor een achtjarige die meer van papa’s beroep begrijpt, juist geweldig! Ga je wel of juist niet naar het Sinterklaasfeest ’s avonds op school terwijl je weet dat je kleuter daarna geen oog dichtdoet? Welke Sinterklaas programma’s kijk je en welke sla je over? En wat doe je met een boos kind die dwars is, omdat hij het Sinterklaasjournaal mist?

Kleine schoentjes, kleine stapjes

Geef je kind de tijd om ieder jaar meer betrokken te raken bij de feestdagen en stel jezelf de vraag: waarom moet het nu? Raakt je vierjarige van slag, plan dan het schoen zetten anders. Er is geen wet, die zegt dat kinderen hun schoen bij de haard of bij de deur moeten zetten. Een vierjarige zet ook zijn schoen buiten de deur op de mat, als het schemert. Laat Sint om 18.00 uur aanbellen, net als op zijn verjaardag: de verrassing is er niet minder om en je kind slaapt rustig in. Zitten de ramen en deuren pot dicht, hang dan een touwtje in de brievenbus van de voordeur of bij een WC raam. Piet laat het pakje aan het touw naar binnen glijden.

3 handige Sinttips: Schoen zetten

  • Houd het bij één à twee keer per week. Zorg dat je cadeautjes in de schoenen stopt die erin passen (de naam zegt het al: schoencadeautjes). Geef naast speelgoed ook eens pepernoten, chocolademunten of een mandarijn!
  • Speciaal voor jou: Sinterklaas zoekt cadeautjes die bij je kind passen, je kind speciaal maken, waar je kind goed in is!
  • Stop bij de mandarijn ook een keer een speciaal Sintbriefje in de schoen. Een speciale boodschap van Sint is goud waard! En zo wordt die mandarijn toch nog leuk.

Meer artikelen van de Opvoeddesk lezen? Die vind je hier 🙂

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven