Sinterklaas vieren zonder gelovigen: toch weer ’n heerlijk avondje

Sinterklaas. Als kind vond ik het geweldig en ik was ook altijd degene die Zwarte Piet en Sinterklaas over de daken zag lopen. Ik was ook altijd degene die dagen ervoor al doodnerveus was, het hardste bij de (echte) openhaard zong, zodat de goede man me maar zou horen en altijd als eerste wakker werd om te kijken wat ik in mijn schoentje vond. Ik was ook degene die wel eens de roe in haar schoen vond, dat geef ik ook eerlijk toe! Maar dit jaar vieren we Sinterklaas voor het eerst anders. We gaan namelijk Sinterklaas vieren zonder gelovigen. Toch weer een mijlpaal 😉 . Zal de goede Sint wel komen, nu hij geen ‘gelovigen’ meer vindt? 😉

Lees ook: Sint Nicolaas ontmaskerd; zo vertel je het aan je kids

Sinterklaas: een echt feest in ons gezin

Toen ik mijn kinderen kreeg, was het iets waar ik heel lang over kon fantaseren. Sinterklaas vieren met de kinderen. Naar de aankomst, pepernoten scoren, wortels en water voor het paardje, voorlezen uit het grote boek van Sinterklaas en vol spanning en pret de cadeaus kopen en inpakken. Ik kon nooit wachten om de spanning en vreugde op hun smoeltjes te zien op pakjesavond en genoot er ontzettend van. Ieder jaar was het een groot feest en ieder jaar deed die Sint weer iets geks, zodat de kinderen steeds weer voor een verrassing stonden. Ieder jaar weer.

Sinterklaas vieren zonder gelovigen

Nu is het zover. Ik heb drie ongelovige kinderen, voor het eerst. En alhoewel de ene spanning weg is, maakt zich wel weer een andere spanning daarvoor in de plaats. Want wat was er vroeger nog bijna leuker dan pakjesavond? Juist… de voorpret van de surprises maken. Ook daar fantaseer ik al jaren over. Net als in mijn jeugd, bij ons nu ook bordjes op de deur waarop staat dat je niet binnen mag komen.

Geheimzinnige blikken, geheimzinnige middagen waarop blijkt dat de prullenbakken in huis leeg geroofd worden voor toiletrollen. Waarbij in ene het papier van de keukenrol heel mysterieus van de rol verdwijnt en niemand weet waar de kartonnen rol is gebleven. Het gemompel van stemmen in de kamers, hard op zoek naar dat ene woord wat rijmt op het vorige. Sinterklaas vieren zonder gelovigen; we gaan er gewoon weer een heerlijk avondje van maken!

Lees ook: Het Sinterklaasgeheim de wereld uit; de 7 voordelen voor mama’s

Mama ziet het helemaal zitten… nu de rest nog

Mama heeft er zin in! Op de avond zelf, het plezier van die grote pakken in de kamer, het voorlezen van de gedichten met een tafel vol chocola, speculaas, gesuikerde nootjes en natuurlijk de pepernoten. Wat was dat vroeger al heerlijk! En wat zou dat nu ook heerlijk zijn om dat met mijn kinderen te beleven…

Mits mijn kinderen niet anti-knutsel en nog meer anti-fantasierijk waren. Surprises is voor hun net zoiets als huiswerk maken en ze beleven er totaal geen plezier aan tijdens het maken. Misschien omdat ze de fantasie niet hebben, misschien omdat het geheel te onduidelijk en te groots voor ze is. En ze gewoonweg niet weten hoe ze moeten beginnen. Een kind met autisme ziet het misschien anders dan een ander kind. Dat zou kunnen, maar in ieder geval delen mijn kinderen het plezier van het maken niet met mij.

Surprises maken met de kids

Goed, ik moet dus Sinterklaas vieren zonder gelovigen. Die er net wat minder zin in lijken te hebben dan mama 😉 . Maar ik laat mijn pret niet drukken. Moeders geniet toch wel… En ik ben ook niet zomaar uit het veld te slaan natuurlijk. Met een beetje sturing en mijn fantasie, die ik gelukkig genoeg heb, komen we na een middagje brainstormen best wel samen uit op een idee. Om dat idee vorm te geven, van begin tot het uiteindelijk eindresultaat heeft ook wel wat voeten in de aarde, maar mijn enthousiasme is gelukkig zo aanstekelijk, dat ze vanzelf wel enthousiast worden.

Dus vandaag was het zover. Het idee was er. De zin bij de kinderen niet. Maar toen al het papier, scharen, materiaal, lijm, glitters en noem maar op uitgestald waren op het bureau van mijn middelste, begon hij toch wel wat opgewonden in zijn kamer te hupsen. Hij had al helemaal alleen, (bijna)zonder protest, de schoenendoos zwart geschilderd. En hij had ook wel toegegeven dat het eigenlijk ook best wel leuk was om het te doen. Trots als hij was, heeft hij wel tien complimenten gehad, waardoor hij nog meer gesterkt werd om toch wel heel goed zijn best te doen. De hele middag hebben we geknipt, geplakt en versierd en het resultaat mocht er zijn. Zoonlief heeft geweldig meegeholpen en me zelfs koffie gebracht. Want ik was natuurlijk wel erg hard bezig!

Sinterklaastijd: quality time

Dochterlief vind knutselen leuker en zij heeft erg goed haar best gedaan op het schilderen van de doos, die omgetoverd werd tot een groot lego-blok! En dat was ook best een klus, want voordat een zwarte schoenendoos mooi rood wordt van binnen en buiten, kost dat best wel even wat intensieve schilderarbeid. Ik heb haar gefilmd tijdens het schilderen en dat was een mooi iets. Ze sprak over een gedicht die ze ook nog moest maken, maar wat ze wel erg moeilijk vond. Logisch, want als je acht jaar bent, is dat wel erg lastig.

Maar tijdens het schilderen en filmen, begon ik met een zin en maakte zij de zin daaropvolgend. En zo gingen we door tot we een schitterend gedicht samen hadden gemaakt. Later die dag keken we het filmpje terug en hadden we ontzettend veel lol samen, om dat gedicht te horen. Morgen gaan we het nog een keer kijken en schrijven we het gedicht op. Wat een teamwork was dat en wat hebben we een heerlijke middag gehad.

Sinterklaas vieren op je eigen manier

Ondanks het ontbreken van de blijf-weg-bordjes op de deur en alle andere spannende ingrediënten van de voorbereidingsperiode voor Sinterklaas… Hebben we het ontzettend gezellig gehad. We hebben Sinterklaas gewoon op onze eigen manier gevierd. En ik zou het ook niet anders meer willen. De fantasie die ik vroeger had, toen ze nog zo klein waren, heeft plaatsgemaakt voor een ander, nog mooier gevoel. Trotsheid! Want het is toch heel bijzonder en mooi om te zien hoe zij, met hun eigen kunnen en karakter tot hetzelfde mooie eindresultaat komen.

Namelijk het samen gezellig bezig zijn met elkaar om iets te maken. Met een hoop lol, gelach en plezier. Want daar draait het uiteindelijk allemaal om! Ga jij ook voor het eerst Sinterklaas vieren zonder gelovigen? En waar loop jij tegenaan?

Lees ook: Niks Sinterklaasgeheim; ik vertelde het mijn kids al jong (en bewust)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven