Het Sinterklaasgeheim ontdekt: de 7 voordelen voor mama!

Nederland bevindt zich massaal in Halloweensfeer, maar hier is Sinterklaas dagelijks onderwerp van gesprek. Het Sinterklaasgeheim is nog niet ontdekt, ook al is dit nog maar een kwestie van tijd.

Zo vraagt mijn jongste zich momenteel af of het in Spanje allemaal goed gaat. Is Sinterklaas goed uitgerust? Zijn er genoeg cadeautjes voor iedereen en draait de pepernotenfabriek wel op volle toeren?

Die Sinterklaastijd toch. Zolang de Goedheiligman nog aan het relaxen is op zijn stoomboot, mis ik hem niet. Integendeel. Geen extreem drukke kinderen, geen gezeur om cadeaus en het snoepgedrag valt bij mijn kinderen tot half november ook wel mee.

Worden jullie kinderen ook wat drukker in deze periode of zijn ze al op de hoogte van het Sinterklaasgeheim?

Moeten we het Sinterklaasgeheim al bekend maken?

Hoe dichter de kindervriend Nederland nadert, hoe enthousiaster mijn zoon wordt. En ik eerlijk gezegd ook! We spelen het hele toneelstuk mee. Vol overgave! Onze dochter doet ook mee. Zij zit sinds vorig jaar in het complot.

We kijken trouw het Sinterklaasjournaal, we zetten schoentjes en hebben een hele gezellige pakjesavond. Maar dit jaar zit ik toch een beetje in over het hele verhaal en het Sinterklaasgeheim.

Kinderen in groep 5 en het Sinterklaasgeheim

Mijn zoon zit namelijk in groep 5 en wordt over een paar maanden 9 jaar. Hij heeft het geheim van Sinterklaas nog niet ontrafeld.

Veel van zijn klasgenootjes weten inmiddels van de hoed en de rand. Het Sinterklaasgeheim is hun al volop bekend. Hun gezonde verstand heeft gewerkt of ze zijn ingelicht door hun ouders of door een vriendje.

Mijn zoon weet van niets. Hij gelooft nog heilig. Zelfs de Zwarte Pieten discussie heeft voor hem geen roet in het eten gegooid.

Hij weet precies wat hij wil vragen en maakt prachtige verlanglijsten. Lange ook. Hij bedenkt hoe hij Sinterklaas en zijn Pieten het beste kan verwennen.

Want als hij goed is voor de Sint, dan is de Sint dat ook vast voor hem. Zoonlief maakt de mooiste tekeningen en hij denkt erover om lekkere, zelfgemaakte cup cakes in de schoen te stoppen. Als je het mij vraagt, kan hij beter een goede fles wijn bij zijn schoentje zetten 😉 .

Lees ook: bewust je kind van jongs af aan het geheim van Sinterklaas vertellen

Magische traditie verbreken en het geheim van Sinterklaas vertellen

Nu ben ik dus heel bang dat hij dit jaar achter het Sinterklaasgeheim gaat komen. Op zich heel jammer, want de magie van deze traditie is dan voor altijd weg. Alhoewel Sinterklaas spelletjes spelen ook heel leuk is als de kids al op de hoogte zijn van het geheim.

Hij begint er nu wel de leeftijd voor te krijgen. Mijn dochter hebben we het op 9 jarige leeftijd verteld. Met Pasen. Zo kon ze nog een tijdje aan het idee wennen.

Zij zag er gelijk de voordelen wel van in. Ze wilde graag Heely’s, en besefte op dat moment dat die er nu wel eens konden komen. Hoe onze zoon gaat reageren durf ik niet te zeggen. Boos, verdrietig of teleurgesteld? Misschien kan hij er wel om lachen. Tot welke leeftijd geloofden jullie kindjes?

sinterklaasgeheim ontdekt

Sinterklaasgeheim ontrafeld? Dit zijn de zeven voordelen voor mama:

Nu heeft iedereen heeft het steeds maar over de reactie van de kinderen. Maar voor mij -en menig ander mama- is het ook niet niks.

Ruim tien jaar heb ik toneel gespeeld. Met verve. En nu kan ieder moment de rol van Sint van me afgepakt worden. Om voor mij de klap niet te groot laten zijn, probeer ik me vast te houden aan de positieve dingen die een onthulling van dit Sinterklaasgeheim met zich mee brengt.

 1. In plaats van de verlanglijstjes uit te pluizen, vraag ik gewoon aan de kinderen wat ze graag willen hebben op pakjesavond.
 2. Dit shop ik online en maak gretig gebruik van de inpakservice. Dat dit nu niet het zelfde inpakpapier is als bij het Sinterklaasjournaal, kan niemand meer iets schelen.
 3. Er komt geen prul spul meer als schoencadeautjes. Ondergoed, sokken en nieuwe pyjama’s brengt de Sint, net zoveel als hij nodig vindt.
 4. Chocoladeletters kopen wordt een feest! Alle letters zijn in melkchocolade wel voorhanden, mits je er tijdig bij bent. Maar laten wij deze smaak niet zo lekker vinden. Als ze toch weten hoe het zit, hoeft de chocoladeletter niet persé de eerste letter van hun voornaam te zijn. Lang leve de karamel-zeezout letters en die met grote brokken hazelnoot.
 5. Chanteren wordt een makkie. Moesten de kinderen eerst lief zijn, omdat er luisterpieten zijn die anders niets komen brengen op pakjesavond. Nu weten ze dat ik beslis en moeten ze lief voor mij zijn. Het hele jaar door!
 6. Geen gehaast meer met avondeten. We kunnen eten wanneer het ons uitkomt. Het sinterklaasjournaal gooit geen roet meer in het eten. Vriendin Dieuwertje wacht wel even.
 7. De schoentjes zetten wordt een feest. Weg met de suikerklontjes en winterpenen voor Amerigo! Ik laat mijn kinderen een lekkere flesje wijn in de schoen stoppen, dan komt het vast goed.

Lees ook: hoe ga ik vertellen dat Sinterklaas niet bestaat?

Pepernoten uit je neus

Deze gedachten stellen mij toch wel gerust en het Sinterklaasgeheim vertellen is dus eigenlijk zo slecht nog niet. Hoe leuk deze Sinterklaasperiode ook is, ik ben ook altijd weer blij als het 6 december is.

De pepernoten komen dan mijn neus uit en de weegschaal geeft aan het mooi is geweest met al die chocolade letters.

We zien dus wel hoe het dit jaar loopt. Mijn zoon is een pienter manneke en mocht hij ontdekken hoe de staf in de steel steekt, dan weet hij dit vast positief om te buigen, net als zijn moeder. Tot die tijd blijf ik hopen dat niemand zijn mond voorbij praat en geniet ik nog even van mijn rol als Sinterklaas.

4 gedachten over “Het Sinterklaasgeheim ontdekt: de 7 voordelen voor mama!”

 1. Avatar foto
  Brigitte Oomens

  Voor beide kids had ik een schatkist gemaakt met alle verlanglijstjes vanaf groep 3 en de mooiste tekeningen .
  Ik heb deze gegeven en het ze zelf laten ontdekken toen ze vragen gingen stellen .

  Beide in de zomervakantie toen ze naar groep 6 gingen .

 2. Het is inderdaad een stuk relaxter als je kind het grote geheim kent. Bovendien ben je dan niet meer als enige verantwoordelijk voor de cadeautjes als je kinderen wat ouder worden. Zij kunnen dan ook kopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven