Slaapproblemen kind (eren), hoe ga jij daar mee om?

Onze dochter slaapt het liefst bij ons in bed, kan dat kwaad? Heb jij een slaapproblemen kind, dan kan je je daar best zorgen om maken.

slaapproblemen_kind
Credits: Klasse.be

Vraag van een moeder

Mijn dochtertje van 4 jaar slaapt regelmatig bij ons in bed. Ze heeft vaak last van nachtmerries en vind het ‘gezellig’ in het grote bed.  Zelf vind ik het niet zo’n punt want het gebeurt niet dagelijks maar vanuit mijn omgeving krijg ik veel negatieve reacties. Daarom begin ik te twijfelen, is het wel een goed idee om haar bij ons in bed te laten slapen?


Emmeliek’s antwoord:

Beste Moeder,

De meeste kinderen liggen graag bij hun ouders. Slapen in het ‘grote’ bed biedt veiligheid, daar is het gezellig en warm met ouders om hen heen. Hoe ouder kinderen worden des te belangrijker is het dat kinderen zich los van hun ouders maken en dat zij geleidelijk aan hun eigen veiligheid creëren.

De nacht zonder je ouders overbruggen is best een mijlpaal in de ontwikkeling van peuters en kleuters te noemen. Zij  zullen alleen niet gauw uit zichzelf voor hun eigen bed kiezen als ze bij jou in bed mogen kruipen. Sommigen weigeren hun eigen bed als gevolg hiervan gedurende de gehele basisschoolperiode. Het vergt dus vooral van jou als ouder een besluit en vervolgens een consequente aanpak. Je kind leert dan stap voor stap om te gaan met het zelfstandig slapen, met het overwinnen van eventuele nachtmerries en voelt zich geleidelijk aan steeds veiliger in haar eigen bed.  Lees ook onze blog over nachtmerries.

Slaapproblemen kind, de aanpak

Bespreek overdag met haar wat zij nodig heeft om wel lekker in haar eigen bedje te kunnen slapen. Misschien kunnen jullie haar kamer wat gezelliger maken of kan het haar helpen een bewuste selectie van haar knuffels te maken. Vaak zijn kinderen zelf heel goed in het bedenken van oplossingen!

Komt je dochter s ‘nachts haar bed uit, leg haar dan weer terug in bed. Ga niet discussiëren maar troost haar en leg kort uit dat je graag wilt dat zij in haar eigen bedje slaapt. Spreek af dat je morgen samen gaat kijken wat je tegen haar angstdromen kan doen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven