Slachtoffer en geen slettebak

Seksueel geweld

In 2009 presenteert de Rutgers Nisso Groep een rapport waaruit blijkt dat ongeveer 12% van de vrouwen en 3% van de mannen ooit is verkracht. Ruim 30% van de vrouwen en 5% van de mannen tussen de vijftien en de zeventig jaar is ooit slachtoffer geweest van seksueel geweld. Dat kunnen kwetsende uitlatingen zijn, ongewenste intimiteiten en aanraking of verkrachting. Bij vrouwen gaat het in 98% van de gevallen om mannelijke daders. Bij de mannen was 40% van de geweldplegers van het vrouwelijk geslacht. Heel vaak ging het daarbij om bekenden van het slachtoffer.

Rechterlijke macht

Die cijfers maken het des te ongeloofwaardiger dat er nog steeds rechters zijn die tot een volledige vrijspraak komen omdat van kwade opzet en het niet vrijwillig meewerken van het slachtoffer aan haar verkrachting, niet bewezen is.

Lees nog eens: er zijn rechters die de daders van een (groeps)verkrachting geloven wanneer die melden dat het bewuste meisje het zelf heel leuk vond om aan de gangbang mee te doen.

Ja hoor, dat is hartstikke geloofwaardig. Voor die rechter dan. Want er is geen vrouw in Nederland die het gelooft. Alsof je je voor je lol door drie, vier of zeven mannen laat bestijgen. Alsof je dan al lang niet ligt te krimpen van de pijn, ellende en vernedering. Alsof je het echt een tof idee vindt dat je vriendje ongevraagd zijn vrienden uitnodigt. Ja hoor, dat vind je als meisje allemaal prima. Zelfs als je een triootje geen probleem vindt maar bij nummer vier hardop nee begint te gillen, heb je blijkbaar nog steeds vrijwillig ingestemd met de groepsseks. Volgens die rechter dan.

Slettebak

Deze week was het weer raak. Een verdachte die zonder blikken of blozen meldt: dat de 16-jarige zelf met ons alle twaalf seks wilde hebben. ‘Een man die het met veel vrouwen doet is stoer, een vrouw die het met veel mannen doet is een slet. Dat is nou eenmaal zo, dat heb ik niet verzonnen’, wist een van de verdachten te melden. ‘Ik snap niet dat zij zich zo verlaagd heeft’, bracht nummer drie uit. Alsof je als meisje twaalf kerels tussen de 17 en 23 jaar over je heen wilt hebben. En toch zijn er rechters die vanaf dat moment menen dat bewijsvoering moeilijk is en dat de mannen dus vrijgesproken dienen te worden. Ik lieg het niet, het is werkelijk gebeurd. (Nog) niet in dit geval, maar wel in eerdere zaken.

Pedoclub

Ik lees het en vraag me af hoe ik dit aan mijn dochter moet uitleggen. Veiligheid boven alles zonder dat je je kind paranoïde opvoedt is al lastig genoeg. Ik weet dat zij op een gegeven moment ondanks mijn inspanningen, in elke man een potentiële aanrander zag. Er waren harde woorden nodig om de zaken weer in een normaal perspectief te krijgen. Maar doe je daar wel wijs aan? Is het verstandig om nog argeloze en goedwillende kinderen de wereld in te sturen? Zo lang er nog mensen zijn die vinden dat pedoclubs als Martijn het volste bestaansrecht hebben, zo lang er nog rechters zijn die vinden dat het woord van een verkrachter bij staking van de stemmen, net iets zwaarder weegt dan dat van een getraumatiseerd slachtoffer, lijkt het er op dat we de tijden van : maar ze droeg ook zo’n kort rokje’, nog niet echt achter ons hebben gelaten.

Geweldplegers

Ik ontmoette eens een man die vond dat de zuivere liefde tussen een volwassen vent en een kind mogelijk moest zijn, want kinderen zijn van nature zuiver en die weten heus wel dat zo iemand hen met liefde benaderd. Ja hoor, moet je maar eens gaan vragen aan de honderden slachtoffers die dat toch héél anders hebben ervaren. Om nog maar niet te spreken van de kinderen die het niet kunnen navertellen. Toen later bleek dat deze man zelf die liefde ook niet zo’n probleem vond op eenzame momenten, werd me wel duidelijk waarom hij dit standpunt verdedigde.

Jammer alleen dat niet alle seksueel geweldsplegers zo gemakkelijk te herkennen zijn. Dan zou de complexe materie van seksualiteit en betrouwbare mannen, een stuk gemakkelijker worden. En zou je als ouder precies weten wie je bij je kinderen moet weghouden. Maar tot die tijd lijkt het een kwestie van geluk hebben, en dat is mijns inziens een veel te zwakke basis om je kind met een gerust hart de wereld in te sturen.

Wilt u weerbaarder zijn als het gaat om seksueel geweld en uw kinderen? Kijk dan eens hier. Daar vindt u een groot aantal links waar u misschien iets aan heeft.
Tot die tijd is het een kwestie van heel stevig je vingers kruisen en duimen. Zodat je nooit met je kind voor een rechter komt te staan die zijn eigen perverse gedachten in zijn vonnis laat meewegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven