Slap en futloos haar door de overgang; 15 tips voor meer volume

Als ervaringsexpert kan ik wel wat roepen over slap futloos haar na de overgang. De overgang brengt namelijk heel wat veranderingen teweeg. En ook al heb je misschien niet overal last van, er is ongetwijfeld wel iets waar je mee geconfronteerd wordt.

Of misschien heb jij wel de hele rambam aan overgangsellende die je voor je kiezen krijgt. Ik hoop het niet voor je, maar het valt lastig te voorspellen.

slap futloos haar overgang; tips voor meer volume

De overgang; hier heb ik allemaal last van

Ik ben al jaren in de overgang. Sterker nog, ik ben er al weer uit. Al een paar jaar. En eigenlijk heb ik er helemaal niet zoveel over geschreven bedenk ik me nu. Niet vanwege bepaalde taboesferen, want daar heb ik schijt aan. Maar gewoon, omdat ik er niet zoveel bij stil heb gestaan.

Toch ben ik wel met een aantal zaken geconfronteerd tijdens mijn vervroegde overgang, waaronder dus dat slappe en futloze haar. Een van mijn grootste ergernissen van dit moment kan ik je wel zeggen.

Slap en futloos haar door de overgang

Want de opvliegers waren inderdaad niet leuk. En ook de nachtelijke zweetpartijen zijn geen feestje geweest. Maar hé, been there, done that. Daar ben ik alweer doorheen en vanaf. Alleen dat futloos haar dat slap langs mijn gezicht hangt na de overgang, dat is er nog steeds!

En waar ik in het verleden steevast bezig was met de curly girl methode, begin ik nu steeds vaker af te haken. Het wil me gewoonweg niet meer lukken om mijn krullen als vanouds te laten bouncen.

Wat doet de overgang met je haar?

Allereerst wil ik even kort ingaan op de haarproblemen die je kan verwachten in en na de overgang. Want niet alleen ik loop te klagen over slap en futloos haar dat niet meer leuk wil zitten, er zijn veel meer vrouwen die hier na de overgang last van hebben.

Omdat je hormonen veranderen en de aanmaak van oestrogeen zo afneemt verslechterd de conditie van het haar van vrouwen in de overgang vaak. Het wordt slap, dun, futloos, dof en als je heel veel pech hebt dan heb je niet alleen last van meer haaruitval, maar krijg je zelfs kale plekken.

Dat laatste gebeurt gelukkig niet bij iedere vrouw in de overgang. Maar dat de haarconditie er op achteruit gaat dat is een feit.

Wat kan je doen aan je haarconditie?

Je hebt de conditie van je haar niet helemaal zelf in de hand, maar gelukkig zijn er wel wat dingen die je kan doen om je haar van binnenuit te verbeteren en van buitenaf goed te verzorgen.

Heb jij slap en futloos haar door de overgang? Dan zijn deze tips voor jou! Ik hoop dat je er baat bij hebt en je weer wat zelfverzekerder de deur uit gaat.

Tips tegen slap en futloos haar door de overgang

 • Zorg dat je voldoende ijzer, vitamine B, C en D binnenkrijgt.
 • Eet gevarieerd en gezond, waardoor je ook omega 3, zink, koper en selenium binnenkrijgt. Ook deze stoffen helpen je hoofdhuid en haren ondersteunen.
 • Vind je het lastig om dit alles met gezonde voeding binnen te krijgen? Probeer dan eens natuurlijke vitamines voor je weerstand.
 • Gebruik bijvoorbeeld Davines shampoo om je haar te ondersteunen en te voeden en meer volume te geven.
 • Gebruik zo weinig mogelijk een föhn om je haren te drogen.
 • Gebruik goede maskers en bijvoorbeeld een vochtinbrengende leave in om je haar te ondersteunen (deze gebruik ik dan nog vanuit mijn CG tijd).
 • Eigenlijk moet je natuurlijk zo weinig mogelijk kleuren, maar dan moet je wel eerst je grijze haren accepteren. Zelf ben ik daar nog niet aan toe …
 • Wil je je haren een oppepper geven? Probeer dan eens een Olaplex behandeling

Maar er zijn ook andere zaken waar je op kan letten die misschien niet per direct iets met je haar te maken lijken te hebben. Toch kunnen deze van invloed zijn op slap en futloos haar in de overgang.

 • Zorg voor een goede nachtrust. Slaap je momenteel slecht? Check dan eerst of dit komt door de overgang of dat je gewoon aan een nieuw matras toe bent. Dat kan ook zomaar!
 • Vermijd stress zoveel mogelijk.
 • Goed bewegen; dit zorgt namelijk voor een verbeterde doorbloeding
 • Vermijd producten met agressieve chemicaliën voor in je haar.
 • Probeer zo veel mogelijk producten te gebruiken die natuurlijke ingrediënten hebben, zoals bijvoorbeeld bij Davines het geval is.
 • Bescherm je haar tegen uv stralen als je slap en futloos haar wilt voorkomen, overgang of niet! Doe dus een doek om, zet een hoed op, óf behandel je haren voordat je de zon ingaat met een goed serum.
 • Gebruik een kussen sloop van bijvoorbeeld bamboe of satijn waar je haren minder snel op breken.

Last but nog least; de kapper!

Na al heel wat van bovenstaande tips te hebben toegepast om mijn slap en futloos haar een oppepper te geven na de overgang heb ik afgelopen jaar besloten om ‘voorgoed’ afscheid te nemen van mijn oude kapsel.

De schaar erin. Ik heb besloten mijn haren wat korter te gaan dragen zodat het volume er meer in terugkomt en mijn krullen beter blijven zitten. Dat lukt met iets korter haar toch écht beter dan met het schouderlange haar dat ik eerst had.

Het enige nadeel? Dat ik ze niet meer zo makkelijk kan opsteken.

Herken jij deze haarproblemen ook na je overgang? Dan hoop ik dat je wat aan mijn tips hebt. Heb je zelf nog meer tips? Let us know!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven