11 tips voor een goede nachtrust van jouw kind

Hoe laat gaan jouw kinderen naar bed en hoe lang slapen ze precies? Dat is natuurlijk verschillend per kind en zo kan de bedtijd dus ook verschillen. Het ene kind is het andere niet en zo heeft de een meer slaap nodig dan de ander. Uitgangspunt is in ieder geval dat elk kind voldoende slaap nodig heeft om uitgerust en energiek aan de dag te kunnen beginnen, goed te kunnen groeien en ontwikkelen. Maar slapengaan is niet altijd even makkelijk.

Krijgen ze voldoende rust om de volgende dag weer zo fit als een hoentje te zijn? Het is soms ook best lastig, zeker als het langer licht is. Ik hoor het mezelf in ieder geval regelmatig zeggen: naar bed naar bed, want je bent al weer laat. Vind jouw kindje het slapengaan soms ook lastig? Doe je voordeel met onderstaande tips!

slapengaan

Slapengaan; hoeveelheid slaap hebben baby’s nodig?

Baby’s tot 3 maanden slapen ongeveer 16 tot 17 uur, verdeeld over de dag. Vanaf ongeveer 4 maanden krijgen baby’s meer regelmaat en ritme en slapen ze ongeveer 15 uur per dagNa 6 maanden slapen baby’s vaak al 6 tot 8 uur achter elkaar.
Vanaf 1 jaar slapen de meeste kinderen de hele nacht door, meestal slapen ze ’s middags nog wel een aantal uurtje maar ook dit kan weer voor ieder kind anders zijn.

Is slapengaan lastig, of is doorslapen juist het probleem? Om je kind niet steeds van bed naar bed te slepen aangezien hij of zijn niet goed wil doorslapen hieronder tips voor een fijne, goede en lange nachtrust voor je baby.

Tip: Voor een goed babymatras en kindermatras lees je deze blogs.

11 tips om het slapengaan te vergemakkelijken

Een aantal tips die kunnen zorgen voor een goede nachtrust en een uitgeslapen kindje.

  • Een rustige veilige omgeving bevordert een goede nachtrust
  • Bouw zoveel mogelijk vaste tijden in wat betreft dagritme zodat duidelijk is wanneer de avond gaat beginnen en het dus de bedoeling is te gaan slapen
  • Zorg voor een donkere slaapkamer met jaloezieen of rolgordijnen bijvoorbeeld
  • Maak zo nodig een duidelijk dagelijks schema met tijden van het naar bed gaan zodat duidelijk is wanneer je kind gaat slapen
  • Soms kan een sticker systeem prettig zijn bij het slapengaan, wanneer het kindje lekker is gaan slapen of in zijn of haar bedje is gebleven
  • Zorg dat de kinderkamer niet te warm of koud is, ventilatie is belangrijk
  • Een nachtlampje of knuffel kan een gevoel van veiligheid geven
  • Half uurtje voor het slapengaan geen drukke activiteiten, tv programma’s of computerspelletjes spelen
  • Gebruik een slaaptrainer
  • Geef ze een lekker warm bad/douche
  • Lees een boekje voor het slapen gaan
  • Klets gezellig nog even de dag door, dit geeft ze de ruimte om alles te verwerken of juist vervelende dingen te kunnen vertellen wat dwars zit
  • Geef ze een kus en wens ze welterusten en zoals wij altijd zeggen; “morgen is er weer een hele nieuwe dag!”

Uiteraard zijn het tips, het werkt natuurlijk echt niet altijd zoals we het graag willen zien. Onze lieve kleine draakjes maken er ook wel eens feest van en hebben geen slaap of kunnen de slaap niet vatten. Zie de tips als houvast en als het even niet lukt tel dan gewoon tot 10, 100 en soms zelfs tot 1000. Uiteindelijk komt het goed en slapen ze vanzelf!

Naar bed naar bed voor oudere kindjes

En zijn je kinderen al wat ouder? Probeer dan eens een smoeltjesschrift voor het slapen gaan. Onze redactie heeft daar goede ervaringen mee. Heb jij ook nog goede tips voor slapengaan ?

Succes en slaap lekker!!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven