Veel zwangeren zullen het meemaken: slecht slapen in het eerste trimester van de zwangerschap. Vervelend en eigenlijk zou je wel graag willen weten wat je eraan kunt doen. Dan is het ook wel handig om te weten waar het door komt!
Veranderend lichaam door je zwangerschap
Het is iets wat je vaak leest als het over je zwangerschap gaat: je lichaam verandert aan alle kanten. Dat klinkt ondertussen wat afgezaagd, misschien. Maar ja, het is wel precies dat wat het is. Die zwangerschap is niet alleen maar een happy blij festijn met zwangerschapsboxen en 9 maanden fun en feest. Zwanger zijn brengt ook voldoende kwalen met zich mee.
Je lichaam verandert en dat kost nu eenmaal heel veel energie. ‘Dus dan ben je toch moe,’ hoor ik je denken…Dat zou je wel zeggen, toch slapen maar liefst vier van de vijf vrouwen slecht tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. En daar zijn zeker oorzaken voor aan te wijzen!
Oorzaken slecht slapen zwangerschap eerste trimester
Er zijn verschillende oorzaken voor het slechte slapen aan het begin van de zwangerschap en ik neem ze graag even met je door.
Verandering hormonen is oorzaak slecht slapen zwangerschap eerste trimester
Slecht slapen komt in de eerste drie maanden van je zwangerschap door de verandering in je hormoonhuishouding. Nu valt daar niets aan te doen, want dat is nu eenmaal noodzakelijk om je baby te laten groeien, jouw lichaam voor te bereiden op de bevalling en bijvoorbeeld de borstvoeding.
Te veel aan je hoofd
Maar natuurlijk kan er meer meespelen in jouw zwangerschap. Want laten we eerlijk zijn: je zult toch ook helemaal vol zijn van het feit dat je zwanger bent en er zal van alles op je af komen. Misschien heb je ook wel heel veel vragen over je zwangerschap in het eerste trimester? Over zwangerschapskwalen bijvoorbeeld.
Zowel leuke, spannende als ingewikkelde dingen. Misschien ben je die eerste maanden ook wel gewoon bang of alles wel goed zal gaan. Je hoofd tolt misschien wel van alles wat er op je af komt. Ook dat kan natuurlijk je nachtrust in de weg staan.
Slecht slapen tijdens je zwangerschap in het eerste trimester kan dus ook te maken hebben met een te druk hoofd.
Wat kan je doen om beter in slaap te komen?
Gelukkig kan je wel dingen doen om toch makkelijker in slaap te komen. We geven je tips en bedenk dat als het één niet helpt, je misschien meer hebt aan een andere tip.
We zitten nu eenmaal niet allemaal hetzelfde in elkaar. En ook is iedere zwangerschap uniek. Dus als je in je eerste zwangerschap veel baat had bij bijvoorbeeld een vast avondritueel, kan dat nu misschien wel helemaal niets uithalen…
1. Probeer genoeg slaaptijd te creëren
Je lichaam mag dan niet tot rust komen door de hormonen, maar heeft eigenlijk juist wel slaap nodig. Want zwanger zijn betekent hard werken voor je lichaam.
Doe dus overdag rustig een dutje als dat even mogelijk is! En zorg in ieder geval dat je wel op tijd naar bed gaat, zodat je wel de kans hebt om een lange nachtrust te pakken. Al laat naar bed gaan betekent immers dan vanzelf al dat je dus maar kort kunt slapen!
2. Zorg voor de ideale omstandigheden
Het kan zeker helpen als je iedere dag een vast waak- en slaapritme aanhoudt. Zeker als je slecht slaapt in het eerste trimester van je zwangerschap.
Dus iedere avond rond dezelfde tijd naar bed en in de ochtend er ook weer op dezelfde tijd uit. Daarnaast zorg je voor een rustige omgeving waarin je slaapt. En zorgen dat het er ook echt donker kan zijn, kan ook helpen.
Neem geen smartphone mee, zodat je niet daardoor wordt gestoord. Zo min mogelijk prikkels dus. Uiteraard zal een goed matras ook stukken schelen.
3. Alweer naar het toilet
Er is trouwens nog een reden waarom een lange nachtrust niet echt wil lukken. Omdat de baarmoeder snel groter wordt, zal het steeds meer op je blaas gaan drukken.
Daardoor zal je ook vaker naar het toilet moeten. Ook in de nacht dus. Toch moet je wel goed blijven drinken, want dat is zeker belangrijk. Moet je in de nacht naar het toilet?
Probeer dan zo min mogelijk licht te gebruiken, zodat je niet meteen helemaal fit en klaarwakker zult zijn en je dus makkelijker weer in slaap valt.
4. Slecht slapen door misselijkheid
En dan hebben we nog een reden voor slecht slapen in het begin van je zwangerschap: misselijkheid. Ook dat kan in de nacht optreden. Dan is slecht slapen tijdens je zwangerschap in het eerste trimester niet zo vreemd natuurlijk.
Merk je dat je misselijk begint te worden, dan kan het helpen om iets te eten, zoals een cracker. Door dit standaard bij je bed klaar te hebben staan, met een glaasje water, hoef je niet helemaal naar de keuken toe en kan je ook nu makkelijker weer inslapen.
Gelukkig is dit echt een kwaaltje van het eerste drie maanden en de meeste vrouwen zijn hier na het eerste trimester dan ook vanaf.
5. Probeer te ontspannen voor je naar bed gaat
Om je hoofd tot rust te manen, kan je uitproberen waar jij vanzelf rustiger van wordt. Zorg in ieder geval ervoor dat je niet tot vlak voor je naar bed gaat nog aan het werk bent of op een andere manier te veel prikkels te verwerken krijgt.
Zet op tijd de beeldschermen uit! Verder kan je kijken of de volgende dingen voor je helpen:
- Lees een boek of tijdschrift voor je naar bed gaat of zelfs op bed
- Neem een warm bad voor je naar bed gaat
- Misschien is een massage van je partner wel even fijn om te ontspannen
- Doe een ontspanningsoefening op bed
- Luister naar rustgevende muziek
- Schrijf al je indrukken van je af en noteer de dingen die je niet mag vergeten. Dan kan je daarna dat allemaal loslaten!
- Concentreer je op je ademhaling
- Werk aan een bullet journal of ga manga tekenen
6. Slecht slapen tijdens zwangerschap eerste trimester? Beweeg verstandig!
Beweging is gezond en kan zorgen voor een fijne nachtrust. Alleen moet je dit dan niet doen als je daarna al snel naar bed gaat. Dan staat je lichaam juist nog ‘aan’ door het sporten. Je kunt dus het beste overdag sporten!
Maak je niet druk als je niet kunt slapen in het begin van je zwangerschap
Makkelijk gezegd, maar probeer je niet druk te maken over het feit dat je niet slapen kunt tijden het eerste trimester van je zwangerschap. Want daardoor slaap je al helemaal niet meer.
Als je rustig ligt, zal je in ieder geval wel uitrusten en dat is altijd nog beter dan niks. Probeer aan leuke dingen te denken of heel bewust te ontspannen. Daar zijn ook genoeg fijne manieren voor te vinden via Spotify.
Zijn je slaapproblemen echt heel erg? Natuurlijk kan je er dan met je huisarts over praten. Misschien kan hij je helpen of is er iets anders aan de hand wat je uit je slaap houdt en kan hij (zij) dat voor je ontdekken. Ga je al naar de verloskundige, dan kan je haar (hem) uiteraard ook om advies vragen.