Slimme opbergsystemen helpen drukke moeders

Het moge ondertussen duidelijk zijn dat wij, drukke moeders, gebaat zijn met slimme opbergsystemen. Dus laten we in 2013 gaan voor gemak.

Het maakt niet uit of het over de keukenkastjes gaat, de kast in de berging of de kledingkasten. Ze dienen met je mee te werken. Zo zelfs dat het opruimen leuk maakt. Dat klinkt misschien weer overdreven, maar hoeveel makkelijker is het als opbergsystemen ook echt aan je verwachtingen voldoen.

Bekijk eens een standaard kledingkast, met een leggedeelte en een hanggedeelte. Geen idee wie deze bedacht heeft, maar het wordt altijd een rommeltje. Tenminste ik ken deze kasten niet anders dan onoverzichtelijk en overvol. Het hanggedeelte wordt nauwelijks gebruikt of is te smal. Het leggedeelte is sowieso te smal en te diep.

Achter wordt maar wat in de kast gelegd omdat je de ruimte zo hard nodig hebt. Voorin willen we 2 stapels langs elkaar, maar dit past niet in deze standaard opbergsystemen. Dit past alleen als je maatje xs hebt en dat is helaas niet voor iedere drukke moeder weggelegd.

Om valkuilen met betrekking tot opbergsystemen in de toekomst te voorkomen staan hieronder enkele opties. Opbergsystemen staan niet op zichzelf, ze dienen te passen in het huis en bij jou werkwijze.

  

 

Kies je voor diepe/ondiep kasten, kasten onder een schuine kant, veel hanggedeelten of toch liever veel legplanken. Klapdeuren, schuifdeuren of opbergsystemen zoals laden, bakken en manden. Koop je opbergsystemen die bij jou en het huis passen of laat je ze liever maken?

Surf eens op internet en je staat verstelt van de mogelijkheden. Neem ook een kijkje bij Ikea, zij zijn gespecialiseerd in opbergsystemen, praktisch en betaalbaar.

De 5 valkuilen van opbergsystemen.

Valkuil 1.

Voorkom het opbergen van kleding zoals T-shirts, truien en broeken in ladekasten. Opbergsystemen zoals lades zijn praktisch voor ondergoed, sokken, maar niet voor overige kleding. Bij overige kleding verlies je het overzicht en  de structuur zodra je een kledingstuk onderuit de la pakt. Binnen de kortste keren is het een bende.

Valkuil 2.
Koop geen standaard kledingkast, met een leg en een hanggedeelte voor kinderen boven de 8 en voor volwassenen. Bedenk eerst wat je wensen en mogelijkheden in huis zijn. Wil je veel leggen of hangen? Wat heb je nu? Wat werkt er wel en wat werkt er niet? Wat in het verleden niet werkte zal nu ook niet werken , dus maak een bewuste keuze.  Opbergsystemen dienen immers vóór je te werken, niet tegen je.

Valkuil 3.
Voorkom het plaatsen van schuifdeuren
voor spullen die je heel vaak gebruikt, tenzij je geen ruimte hebt voor openslaande deuren. Bedenk dat je met schuifdeuren altijd een zijde blokkeert. Wil je dat?

Valkuil 4.
Voorkom diepe manden en bakken voor kleine voorwerpen
. Kleine spullen verdrinken in grote opbergsystemen zoals manden en bakken. In de praktijk betekent dit chaos. Jammer, want hier heb je geen zin in èn geen tijd voor. Bepaal voor je gaat kopen, waarvoor je een opbergsysteem wilt gebruiken en aan welke maten en eisen het dient te voldoen.

Valkuil 5.
Voorkom het aanschaffen van kasten die niet bij de indeling van het huis passen
. Een huis met veel schuine kanten, geeft weinig ruimte aan standaard kasten. Probeer maximaal gebruik te maken van deze schuine kanten, zodat je ruimte overhoudt voor ander meubilair. Pas dus je opbergsystemen aan op je huis.

Om een eenvoudig en praktisch werkbaar geheel te maken van je huis kun je gebruik maken van kleine hulpmiddelen, zoals opbergsystemen voor telefoonladers, pannendeksels, plastic zakken, maar ook voor schoenen, riemen, dassen, sieraden en make-up. Juist voor deze kleine voorwerpen kan een kleine verandering een groot effect hebben.

Bij www.boxenvankees.nl vind je diverse hulpmiddelen.

Wil je meer handige tips van Marijke lezen? Kijk dan hier, of kijk op de Facebookpagina van Drukkemoeders

1 gedachte over “Slimme opbergsystemen helpen drukke moeders”

  1. Helemaal mee eens. Een opgeruimd en ordelijk huis lijkt misschien veel gedoe, maar levert je zoveel op: tijdswinst, rust in je koppie. Ik ben fan van schuifwandkasten. Het liefst werk ik alles weg in een kast, liefst met spiegeldeuren zodat de ruimte groter lijkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven