Slow cooker cake maken; ja écht… cake bakken in de slowcooker

Sommige mensen verklaren me voor gek als ik zeg dat ik een slow cooker cake maak. Hoezo cake bakken in de slowcooker? Waarom zou je dat doen en dat kan toch helemaal niet? Maar ik zal je verklappen, het kan wel. En het is nog lekker ook! Wil je ook een keer een slow cooker cake maken, lees dan even verder.

Na al mijn slow cooker ervaringen durf ik wel te stellen: het is niet moeilijk als je mijn recept volgt.

slow cooker cake bakken

Slow cooker cake maken, lekker en makkelijk

Om te beginnen wil ik je aangeven dat het bakken van deze slow cooker cake echt een andere smaak geeft én dat het een makkie is om hem te bakken in de slowcooker.

Net als heel veel van de slowcooker recepten die op mijn website te vinden zijn. Want gemak gaat wat mij betreft voor alles. Nou ja, niet voor smaak natuurlijk, maar met de smaak van de gerechten uit de slowcooker zit het wel snor. Mits je een goede slowccoker hebt natuurlijk.

Een goede slowcooker vind je hier.

Wat heb je nodig voor deze slow cooker cake?

Ik heb een pak gebruikt van Funcakes, wat ik via Kroon op het werk ontvangen had in de Herfst Foodybox.

cake bakken in slowcooker

Maar in principe kan je alle soorten cakemix gebruiken als je een cake in de slowcoooker wilt bakken. Of je mixt de bloem, boter, suiker, eieren en dergelijke zelf om je eigen cakemix te gebruiken, dat kan ook.

recept slow cooker cake

Afijn, bij de Funcakes mix heb je alleen nog eieren nodig, paar minuten mixen en dan ben je klaar.

Op zoek naar een ander slowcooker juweeltje? Voor wie graag alles op één plek heeft, check zeker mijn slowcooker e-book en bestel hem hier direct.

Slowcooker e-book(s)
Dit kan je verwachten van mijn slowcooker e-books:
heerlijke slowcooker recepten
Ingrediënten die in supermarkt verkrijgbaar zijn
Duidelijke bereidingswijze
Mogelijkheid om aantekeningen te maken
Bijhouden welke recepten jij het lekkerste vindt
60 recepten (e-book 1) en 31 (e-book 2)

slowcooker recepten e-books

 
Gebruik code
 
We gaan zorgvuldig met je gegevens om

Slow cooker cake bakken

Ga je in de slowcooker een cake bakken dan is het belangrijkste eigenlijk ook dat je even de tips en trucs kent waardoor je de cake lekker uit de slowcooker krijgt. En van de mix weet je ongetwijfelt al dat die lekker is, dus dat komt wel goed.

Als je de mix gemengd hebt, dan is hij klaar om in de slowcooker te doen. Om te beginnen gebruik je bakpapier als je een slow cooker cake maakt.

cake in slowcooker

Het gebruik van bakpapier is heel belangrijk

Het bakpapier gaat onder in de slowcooker en laat je ook langs de zijkanten naar boven gaan. Maak je geen zorgen om de vouwen die erin zitten. Sterker nog… dit geeft juist een hele leuke vorm aan de slow cooker cake als deze klaar is.

Het bakpapier wat je onderin gebruikt zorgt ervoor dat je cake niet vast komt te zitten aan de slowcooker én je kan hem er heel eenvoudig uit tillen.

De mix gaat in de slowcooker op het bakpapier. Dan gebruik je daarna nog een stuk bakpapier wat je direct onder de deksel doet, zodat niet al het vocht weer op de cake komt, maar opgevangen wordt door het bakpapier.

Check maar even bij de kaneelbroodjes hoe dat eruit ziet.

Tip: in het begin gebruikte ik dus bakpapier onder het deksel van de slowcooker, maar tegenwoordig liever een theedoek. De theedoek vangt het vocht vanzelfsprekend beter op dan het bakpapier.

slowcooker cake

Hoe lang moet de slow cooker cake in de slowcooker

Eerst zet je de slowcooker op 1 uur, stand hoog. Daarna ongeveer 3,5 uur op stand laag.

Tip 2: Hou je cake wel even in de gaten. Uit de reacties blijkt namelijk dat niet iedere slowcooker er even lang over doet om de cake gaar te laten worden. Bij mijn slowcooker klopt de tijd wel, maar misschien moet hij er bij jou wel ietsje minder lang in.

Na deze tijd kan je er met een satéprikker in prikken om te kijken hoe het met de cake is. Let erop dat bij slowcookers de tijd wat kan verschillen. Denk je dat hij nog te nat is? Dan doe je er nog een half uurtje bij.

De bovenkant van de cake blijft een beetje zacht, boterkoekachtig. Dit is helemaal niet erg, maar zelfs heel lekker en maakt ook dat de slow cooker cake nét wat smeuiger smaakt dan cake uit de oven.

Even wat poedersuiker er overheen strooien en je hebt een heerlijke cake uit de slowcooker!

slow cooker cake

Wil jij jezelf uitdagen en met meer vertrouwen in de keuken staan? Ontdek dan de geheimen van chefkoks met de Kookuniversiteit. Ongeacht of je een slowcooker hebt of je fornuis gebruikt, deze kookcursus geeft je de vaardigheden om als een chefkok te koken!

Zodra je het recept hebt uitgeprobeerd, hoor ik graag hoe het is gegaan. En mochten er onderweg vragen opdoemen, laat het me dan gerust weten. Ik sta klaar om te helpen!

24 gedachten over “Slow cooker cake maken; ja écht… cake bakken in de slowcooker”

 1. Avatar foto
  Wendy Augustijn

  Ik heb de tijden aangehouden, de pot regelmatig gedraaid, maar toch zijkanten helemaal verbrand en hij ziet en voelt ook heel vettig? Is dat normaal? Hij ziet van binnenin ook wat glazig?

  Groetjes Wendy

  1. Dat is een goede vraag Margeet en ik durf je daar eigenlijk geen antwoord op te geven. Je kan het natuurlijk een keer proberen zonder theedoek, maar ik kan me voorstellen dat het dan toch te nat wordt.

  2. Hallo Margreet,
   Het kan makkelijk. Je hoef de deksel niet in te draaien.
   Ik gebruik een katoen theedoek en kan de deksel zelfs indraaien.

 2. Tip om te vermelden, waar ik helaas ook te laat achter kwam, en mij aan 1 kant verbrandde apeltaart opleverde, de binnenpot enkele keren even draaien, want aan één kant zit blijkbaar element, wat dus verbranding aan één kant opleverde.
  Dus enkele keren de binnenpot uit halen en.om draaien.

  1. Wat een goede tip Marianne, bij mijn slowcooker heb ik daar geen last van, ik denk dat het element daarvan gewoon echt onder de bodem zit. Maar als dat niet zo is dan is het wellicht wel slim om dit te doen.

 3. laagje keukenrolpapier tussen schaal en deksel gaat ook prima, dat doe ik altijd bij mijn cheesecake uit de slowcooker

 4. Avatar foto
  W v d .dikkenberg

  Ik heb een crockpot van 3,5 liter
  Ik heb de cake 45 min hoog en een uur laag .toen was die nog nat van boven ,toen nog een halfuur laag .
  Maar hij was onderin verbrand ,wat kan ik doen om dat te voorkomen .
  Kan ik soms aluminium eerst in de pot doen dan het bakpapier zou dat schelen tegen het verbranden

 5. Ik heb ook een crockpot 4,7 liter. Ik heb het beslag gemaakt zoals op de beschrijving stond van de boerencake, bakpapier in de pot en een theedoek onder de deksel gedaan. Na een uur op high en een uur op low begon ik de cake te ruiken. Toen ik voorzichtig de deksel omhoog deed zag ik dat de cake aan de linkerkant aan het verbranden was. Ik heb hem er gauw uit gehaald en het verbrandde stukje van de onderste rand gesneden. Verder is hij echt heerlijk en superzacht. Dus… crockpot 4,7 liter 45 min op high en 1 uur op low is echt voldoende bij mij

 6. De tijden aangehouden maar de cake kwam er helaas half verbrand uit ? Ik had m n uur op high en 3,5 uur op low. (Heb een crockpot 4,7 liter en heb onder het deksel bakpapier gedaan).

 7. Leuk idee, ik ga vanmiddag aan de slag, vanavond eindelijk weer F1 café en dan is het wel lekker om er wat bij te eten. Nu ben ik gek op citroen/lemon achtige cake, lekker fris/luchtig. Heb je toevallig nog tips om als vulling te doen? Gaat dat goed in de slowcooker ?

 8. Avatar foto
  Ilse van den Boom

  Hij gaat er dadelijk in. Ben benieuwd hoe het smaakt… Is pas voor morgen, maar dan red ik het niet. En nu bakt hij dadelijk mooi verder als ik op feest ben… Kan hij ook alleen maar op low? En hoeveel uur dan?
  Ik las ook de tip van een handdoek tussen het deksel en de cake….

  1. Avatar foto
   Joke de Langen

   Ik heb appelcaneel cake gemaakt, fantastisch, 3 uur op Low, theedoek om de deksel gedaan voor het vocht, 👍👌

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven