De lekkerste slow cooker recepten

Ondanks dat ik liever niet meega in alle hypes waar we mee geconfronteerd worden zijn er uiteraard een paar hypes waar je als werkende moeder niet in achter kan blijven. Het maken van slow cooker recepten is er daar een van. Een van de blijvertjes qua keukenapparatuur is dus beslist de slow cooker. Een fantastisch apparaat en inmiddels is het koken van slow cooker recepten onmisbaar in de keuken van een druk gezin. In ieder geval in ons gezin.

Als je van gezond eten houdt, maar tegelijkertijd je best moet doen om alle ballen altijd in de lucht te houden, dan kan ik je de slow cooker zeker aanbevelen. Sinds wij dit apparaat in huis hebben en slow cooker recepten maken ben ik absoluut minder gestresst als het om het avondeten gaat. De slow cooker (ook wel crock pot genoemd) doet zijn ding op het moment dat je hem aanzet, en jij kan je eigen ding weer doen. En zo heb je in een handomdraai de lekkerste slow cooker recepten in elkaar geflanst. Wil je meer weten over koken met de slowcooker, over slowcookers in het algemeen en welke keuze je het beste kan maken, lees dan wat verderop verder (onder de recepten).

Slowcooker recepten dinerSlowcooker recepten ontbijt en lunch

Waarom zijn slow cooker recepten onmisbaar in een druk gezin?

Op het moment dat je in de spits van de dag zit is je avondeten namelijk klaar! Stel je voor… je bent al de hele dag aan het hollen. Vanaf het moment dat je de kinderen hebt weggebracht naar het kinderdagverblijf -of naar school- vlieg je naar je eigen werk. Daarmee klaar moet je weer als een razende de kinderen ophalen en boodschappen doen. Of andersom, iedereen heeft hierin zo zijn eigen ritme 😉 .

Dan ben je blij dat je om 17.00 aan het eten kan gaan beginnen en doe je je best om zo snel mogelijk klaar te zijn, want al die kindermondjes maken wel heel veel herrie als ze honger beginnen te krijgen.

slow cooker recepten crockpotMet de slow cooker snel aan tafel

Met de slow cooker gaat dat echter anders. Je moet je manier van koken wel een beetje aanpassen, maar als je daaraan gewend bent is het ideaal en heb jij – en de rest van je gezin- een heerlijk avondmaal klaar staan op het moment dat je thuis komt. Sterker nog… als jij de voordeur opendoet dan komen de heerlijke geuren van jullie avondeten je tegemoet!

De slow cooker: hoe werkt dat?

In Amerika is hij al jaren populair: de slow cooker. En ook in Nederland begint slow cooking langzaamaan steeds meer harten (en magen) te veroveren. Niet voor niks, want het is een manier van koken waarmee iedereen een heerlijke en voedzame maaltijd op tafel kan toveren. Ja, zo is het echt, slow cooker recepten zijn over het algemeen eenvoudig om te maken, ook voor jou! Je hoeft zeker geen 5-sterren-kok te zijn om de lekkerste gerechten op tafel te toveren.

Je stooft je eten

Hoe werkt dat nou, zo’n slow cooker? In principe stoof je er je eten in. ’s Morgens vroeg, of de avond vantevoren, bereid je alle ingrediënten voor. Vlees, groenten en aardappels: het mag allemaal in de slow cooker. Vervolgens laat je je maaltje lekker lang pruttelen. Je hoeft niet eens te roeren, dus als het apparaat eenmaal aan staat heb je er echt geen omkijken meer naar. Al moet je wel een hoop geduld hebben. Soms zelfs 6 tot 8 uur: de naam slow cooker is niet voor niets bedacht. Je laat het apparaat dus gewoon aan staan als je naar bed, of naar je werk gaat. En bij thuiskomst is je eten klaar! Is je eten al eerder gaar? Geen punt. Als jij de slow cooker voor bijvoorbeeld 5 uur op de hoogste stand instelt om je eten klaar te hebben, dan schakelt de hij daarna automatisch over op de warmhoud-stand. Blijven je slow cooker recepten ook nog eens lekker warm totdat jij aan tafel kan.

Ook super handig dus als je hele gezin op andere tijden moet eten vanwege het sporten van de kinderen bijvoorbeeld. Je schept gewoon een portie uit de slow cooker wat al klaar is, en de rest laat je op de warmhoudstand staan tot de volgende thuiskomt om te eten. That’s all.

slow cooker receptenWat voor slow cooker recepten kan je allemaal klaarmaken?

Eigenlijk kan je bijna al het voedsel bereiden in de slow cooker. Het een heeft alleen wat lager nodig dan het ander en daar moet je met de kooktijd rekening mee houden. Zo is vis natuurlijk veel sneller gaar dan vlees, net als in de pan of de oven. Raadpleeg daarom altijd een recept voor de zekerheid, zeker als het koken met de slow cooker nog nieuw is voor je. Na een tijdje word je er vanzelf handig in. En dan kan je los gaan! Je kan de slow cooker zelfs gebruiken om taart mee te bakken!

De voordelen van een slow cooker

Het grootste voordeel van de slow cooker is dat je voedsel op een constante temperatuur bereidt. Door de tijd te nemen en niet té extreem te verhitten, wordt je eten niet kapot gekookt. Hierdoor blijven vitamines, maar ook smaken bewaard. Je zult merken dat een maaltijd uit de slow cooker veel smaakvoller is, dan als het uit een gewone pan komt en in korte tijd is klaargemaakt. Bovendien voeg je geen of nauwelijks vet toe: vlees bak je in het eigen vocht. Ga voor kruiden of een marinade voor extra smaak. Met zo’n lange bereidingstijd trekken die lekker in je gerecht.

Een ander voordeel is dat je je eten dus klaar kan hebben als je met de kinderen thuiskomt van je werk. Je hoeft er op dat moment nagenoeg niets meer aan te doen.

Een derde voordeel is voor mij ook dat je weer geneigd bent om allerlei andere recepten te maken. Een stoofpotje maakte ik normaal gesproken eenmaal per jaar ongeveer. Gewoon omdat ik het teveel moeite vind en er niet de tijd voor kan vrijmaken om steeds te controleren en ervoor thuis te blijven. Met slow cooking is dat allemaal geen probleem.

Nadelen van koken met de slow cooker

Je had het misschien zelf al bedacht: eten maken met de slow cooker kost tijd. Niet eens moeite, want na de voorbereidingen hoef je niet eens meer naar je gerecht om te kijken.

Er moet alleen wel gepland worden, want je moet op tijd beginnen! Heb je geen zin om je dag in de keuken te beginnen, zorg dan dat alle ingrediënten de avond ervoor worden klaargezet. Hoef je de slow cooker alleen nog aan te zetten voor je naar je werk gaat. Ook dat is helaas een nadeel als je ’s morgens licht chaotisch bent. Want als je die stekker vergeet vind je dus ’s avonds mooi de hond in de pot. Wel even wennen dus, dat planmatig kokkerellen. Maar heb je het eenmaal in je systeem zitten, dan wil je niet anders meer en zijn er heel wat slow cooker recepten die je kan proberen.

Beste slow cooker kopen die zichzelf al bewezen heeft

Wil je een fijne slow cooker kopen die zichzelf al bewezen heeft? Een van deze exemplaren kan je zonder problemen aanschaffen. Je bent verzekerd van een hele fijne slow cooker waar je de lekkerste recepten in kan klaarmaken.


Toffe kookboeken

kookboek slowcooker

slow cooker recepten kookboek

slowcooker kookboek

slowcooker recepten

Crockpot Digital Sauté

fijne slow cooker kopen, crockpot

Crockpot CR026X

beste slow cooker crockpot cr026x

Wil je je graag nog verder in de slow cookers en slow cooker recepten verdiepen, lees dan nog even de extra informatie hieronder.

Wat voor slow cookers zijn er en wat is de beste slow cooker?

Je hebt verschillende type’s slow cookers, van keramiek of RVS, met een deksel van glas, keramiek of RVS en met een verschillende inhoud.

Inhoud van de slow cooker

Zelf heb ik gekozen voor een slow cooker met een grote inhoud van 7 liter. Qua ruimte wat zo’n apparaat in beslag neemt maakt dat niet zo heel veel verschil met een kleiner model van bijvoorbeeld 2,5 of 3,5 liter. Maar je kan wel in een keer voor 2 maaltijden tegelijk koken. Als ik snert maak, of pastasaus, dan zorg ik ervoor dat het grote hoeveelheden zijn. Je hebt er een keer werk aan, maar kan de tweede portie (of soms zelfs een derde portie voor een heel gezin) mooi voor een weekje of twee in de vriezer kwijt.

Per slot van rekening gaat het erom dat je gezond en lekker eet, maar óók dat het past in onze drukke levens, nietwaar? En je hebt als werkende moeder nog wel meer omhanden dan alleen het eten koken.

Materiaal van de slow cooker

Zoals aangegeven vind je ze van keramiek en van RVS. Beide type’s zijn prima, het is maar net waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat. Maar ik wil toch wel even de voordelen van de RVS crockpot met glazen deksel toelichten. Wat ik zelf prettig vind aan onze RVS crockpot is dat bijvoorbeeld dat de binnenpan lekker licht is.

Een nog groter voordeel van de binnenpan van onze crockpot is echter dat deze -naast het gebruik in de slow cooker zelf- ook in de oven, op de kookplaat, in de koelkast of in de vriezer kan! En in de vaatwasser. Super handig als je de slow cooker recepten maaltijd van vandaag in de koelkast wilt bewaren voor morgen. Of als je na het slowcooken nog even een knapperig korstje in de oven wilt krijgen.

En wat denk je van de glazen deksel? Tijdens het slowcooken is het de bedoeling dat je de deksel zo min mogelijk van de pan afhaalt. Liever nog… helemaal niet. Omdat de temperatuur van de crockpot niet extreem hoog wordt is het zo dat een keer het deksel van de pan afhalen gelijk staat aan ongeveer een 30 minuten kooktijd erbij. Tenminste… dat zeggen ze, ik heb het zelf nog niet echt gemerkt. Met de glazen deksel kan je in ieder geval mooi even naar je prutje kijken, zonder dat dat ten koste gaat van je kooktijd.

slow cooker of crockpot

Tip:Ik ben dan ook mega blij met de Crock-Pot Digital Sauté  6 l die ik zelf heb. Naast het feit dat ik deze crockpot erg mooi vind is hij dus ook mega praktisch. En heel simpel te bedienen.

Zorg voor een timer op je crockpot

Eigenlijk is deze onmisbaar. Je hebt slow cookers zonder timer die je dus ook echt zelf uit moet zetten als je eten gaar is. Wat mij betreft sla je dan de plank een beetje mis. Met wat extra investering heb je een iets luxere variant, maar daarmee heb je dan ook precies de voordelen te pakken die je als werkende moeder goed kan gebruiken. En wat heb je nu aan lekkere slow cooker recepten als je eten niet warm gehouden wordt totdat je thuis bent?

De timer zorgt er namelijk voor dat -als de kooktijd voorbij is- je crockpot op de warmhoudstand komt en je eten gewoon lekker op temperatuur blijft zonder dat het verder doorgaart. Onmisbaar als je hem overdag aan hebt staan met een van je lekkere slow cooker recepten terwijl je zelf niet thuis bent dus. Doordeweeks omdat je bijvoorbeeld aan het werk bent. Maar ook in het weekend erg handig. Heb ik een gerecht in de slow cooker zitten, dan kunnen wij gewoon een aantal uren de stad in als we willen. Hebben we een lekkere warme maaltijd als we weer thuis komen!

Wat kost een slow cooker

De kosten van een slow cooker variëren van ongeveer € 50,00 tot € 140,00. De prijs is onder andere afhankelijk van de grootte van de crockpot en de functionaliteiten.

Zoals je ziet zit er wel wat prijsverschil in, maar zelf vond ik het niet schrikbarend. Kijkend naar de keren dat ik hem al gebruikt heb, heb ik er zelf ab-so-luut geen spijt van dat ik de wat duurdere variant heb uitgekozen. En voor het maken van slow cooker recepten is een slow cooker nu eenmaal onmisbaar!