Slowcooker recepten onmisbaar in een druk gezin
Op het moment dat je in de spits van de dag zit is je avondeten namelijk klaar! Stel je voor… je bent al de hele dag aan het hollen. Vanaf het moment dat je de kinderen hebt weggebracht naar het kinderdagverblijf -of naar school- vlieg je naar je eigen werk. Daarmee klaar moet je weer als een razende de kinderen ophalen en boodschappen doen. Of andersom, iedereen heeft hierin zo zijn eigen ritme 😉 .
Dan ben je blij dat je om 17.00 aan het eten kan gaan beginnen en doe je je best om zo snel mogelijk klaar te zijn, want al die kindermondjes maken wel heel veel herrie als ze honger beginnen te krijgen.
Met de slowcooker snel aan tafel
Met de slowcooker gaat dat echter anders. Je moet je manier van koken wel een beetje aanpassen, maar als je daaraan gewend bent is het ideaal en heb jij – en de rest van je gezin- een heerlijk avondmaal klaar staan op het moment dat je thuis komt. Sterker nog… als jij de voordeur opendoet dan komen de heerlijke geuren van jullie avondeten je tegemoet!
De slowcooker: hoe werkt dat?
In Amerika is hij al jaren populair: de slowcooker. En ook in Nederland begint slow cooking langzaamaan steeds meer harten (en magen) te veroveren. Niet voor niks, want het is een manier van koken waarmee iedereen een heerlijke en voedzame maaltijd op tafel kan toveren. Ja, zo is het echt, slowcooker recepten zijn over het algemeen eenvoudig om te maken, ook voor jou! Je hoeft zeker geen 5-sterren-kok te zijn om de lekkerste gerechten op tafel te toveren.
Je stooft je eten
Hoe werkt dat nou, zo’n slowcooker? In principe stoof je er je eten in. ‘s Morgens vroeg, of de avond vantevoren, bereid je alle ingrediënten voor. Vlees, groenten en aardappels: het mag allemaal in de slowcooker. Vervolgens laat je je maaltje lekker lang pruttelen. Je hoeft niet eens te roeren, dus als het apparaat eenmaal aan staat heb je er echt geen omkijken meer naar. Al moet je wel een hoop geduld hebben. Soms zelfs 6 tot 8 uur: de naam slowcooker is niet voor niets bedacht. Je laat het apparaat dus gewoon aan staan als je naar bed, of naar je werk gaat. En bij thuiskomst zijn je slowcooker recepten klaar! Is je eten al eerder gaar? Geen punt. Als jij de slowcooker voor bijvoorbeeld 5 uur op de hoogste stand instelt om je eten klaar te hebben, dan schakelt de hij daarna automatisch over op de warmhoud-stand. Blijven je slowcooker recepten ook nog eens lekker warm totdat jij aan tafel kan.
Ook super handig dus als je hele gezin op andere tijden moet eten vanwege het sporten van de kinderen bijvoorbeeld. Je schept gewoon een portie uit de slowcooker wat al klaar is, en de rest laat je op de warmhoudstand staan tot de volgende thuiskomt om te eten. That’s all.
Wat voor slowcooker recepten kan je allemaal klaarmaken?
Eigenlijk kan je bijna al het voedsel bereiden in de slowcooker. Het een heeft alleen wat lager nodig dan het ander en daar moet je met de kooktijd rekening mee houden. Zo is vis natuurlijk veel sneller gaar dan vlees, net als in de pan of de oven. Raadpleeg daarom altijd een recept voor de zekerheid, zeker als het koken met de slowcooker nog nieuw is voor je. Na een tijdje word je er vanzelf handig in. En dan kan je los gaan! Je kan de slowcooker zelfs gebruiken om taart mee te bakken!
De voordelen van een slowcooker
Het grootste voordeel van de slowcooker is dat je voedsel op een constante temperatuur bereidt. Door de tijd te nemen en niet té extreem te verhitten, wordt je eten niet kapot gekookt. Hierdoor blijven vitamines, maar ook smaken bewaard. Je zult merken dat een maaltijd uit de slowcooker veel smaakvoller is, dan als het uit een gewone pan komt en in korte tijd is klaargemaakt. Bovendien voeg je geen of nauwelijks vet toe: vlees bak je in het eigen vocht. Ga voor kruiden of een marinade voor extra smaak. Met zo’n lange bereidingstijd trekken die lekker in je slowcooker gerechten.
Een ander voordeel is dat je je eten dus klaar kan hebben als je met de kinderen thuiskomt van je werk. Je hoeft er op dat moment nagenoeg niets meer aan te doen.
Een derde voordeel is voor mij ook dat je weer geneigd bent om allerlei andere recepten te maken. Een stoofpotje maakte ik normaal gesproken eenmaal per jaar ongeveer. Gewoon omdat ik het teveel moeite vind en er niet de tijd voor kan vrijmaken om steeds te controleren en ervoor thuis te blijven. Met slowcooking is dat allemaal geen probleem.
Nadelen van koken met de slowcooker
Je had het misschien zelf al bedacht: eten maken met de slowcooker kost tijd. Niet eens moeite, want na de voorbereidingen hoef je niet eens meer naar je gerecht om te kijken.
Er moet alleen wel gepland worden, want je moet op tijd beginnen! Heb je geen zin om je dag in de keuken te beginnen, zorg dan dat alle ingrediënten de avond ervoor worden klaargezet. Hoef je de slowcooker alleen nog aan te zetten voor je naar je werk gaat. Ook dat is helaas een nadeel als je ‘s morgens licht chaotisch bent. Want als je die stekker vergeet vind je dus ‘s avonds mooi de hond in de pot. Wel even wennen dus, dat planmatig kokkerellen. Maar heb je het eenmaal in je systeem zitten, dan wil je niet anders meer en zijn er heel wat slowcooker recepten die je kan proberen.
Beste slowcooker kopen die zichzelf al bewezen heeft
Wil je een fijne slowcooker kopen die zichzelf al bewezen heeft? Een van deze exemplaren kan je zonder problemen aanschaffen. Je bent verzekerd van een hele fijne slowcooker waar je de lekkerste recepten in kan klaarmaken.