SMART doelen stellen die realistisch zijn versus eindeloze ambitie

Doelen stellen; hoe ga jij daar mee om? Ga je voor een gedetailleerd plan van actie? Of duik je ergens liever blindelings in? Ambitie kan je ver brengen. Maar dan moet je het soms wel een beetje ‘leiden’. Want blindelings je ambities volgen levert meestal niet het beoogde resultaat op. Heb jij al eens van SMART doelen gehoord? SMART doelen stellen kan je helpen om resultaten te behalen en je doelen te bereiken. En zo haal je meer uit die eindeloze ambitie van je!

smart doelen
Stockfoto van de weg naar succes 

Ambitie en SMART doelen? Bah!

Ooit vond ik ambitie maar een vies woord. Ambitie was voor doorgeschoten carrière-yuppen, die het gebruik van hun ellebogen niet schuwden om bovenop te komen. In mijn idee werd het Gooische matras meer dan eens misbruikt door deze ex-corpsballen. Het wordt tijd om mijn ideeën bij te stellen. Niet over die yupperige corpsballen, maar over het woord ambitie. Ik heb het zelf namelijk ook. En als ik dan ambitieus ben, ben ik het ook meteen goed.

SMART doelen stellen: realistische ambities

Heb jij er al eens van gehoord? SMART doelen stellen? SMART staat voor:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden

Je denkt dus van tevoren heel goed na over de doelen die je gaat stellen. Die moeten niet te vaag zijn. Succes wat je behaalt moet je kunnen meten. Je maakt dus echt een concreet plan in je doelen. En eigenlijk ben ik dus nooit goed geweest in het stellen van SMART-doelen. Vooral dat realistische, dat lukt mij echt niet. En ik snap het ook niet. Waarom zou een bedrijf niet een belachelijk hoog doel mogen stellen? Laat ze hun best maar doen het te halen, dat houdt ze scherp. Dan krijg je het geval niet uitstellen maar doen. En nu heb ik mijzelf dus zo’n doel gesteld. Het moet haalbaar zijn. Het móet lukken.

Mijn eigen doelen: niet al te smart

Dus bij deze: volgend seizoen zit ik in De Wereld Draait Door om mijn debuutroman te promoten én heb ik een ticket voor het Boekenbal. Natuurlijk is dit een volstrekt onrealistisch doel, dat snap ik ook wel. Er zijn twee dingen die ik kan doen: denken dat ik het toch nooit haal en er dus ook totaal mijn best niet voor doen. Of ik doe er juist alles aan om mijn SMART doelen wél te halen en iedereen te laten zien wat ik kan. Precies dat laatste ben ik aan het doen. Terwijl Thijmen zichzelf vermaakt of slaapt, werk ik aan mijn blogs. In de pauzes op mijn werk ben ik op zoek naar opdrachtgevers. Met een klant bespreken wat haar wensen zijn voor de teksten op haar website kan prima terwijl Thijmen naast ons zit.

Ergens tussen de bedrijven door vond ook ik tijd om een kort verhaal te schrijven voor de Margriet Zomerverhalenwedstrijd. Helaas heb ik niet gewonnen, maar ik geef de hoop niet op. Ik stuur blogs op naar magazines met het verzoek ze te plaatsen. Meestal krijg ik een zeer beleefde afwijzing, vaker nog hoor ik niks. Maar zowaar! Van de Gay Krant kreeg ik een bericht dat ze een blog van mij willen plaatsen.

Het is een klein begin, maar het begin is er. Dit is mijn eerste stap op weg naar DWDD en het Boekenbal. Wedden dat ik het haal?

Smart doelen om je passie te volgen

Afijn, belangrijk is het dus om jezelf SMART doelen te stellen zodat je concreet aan de slag kan. Iets met dromen, durven, doen. Hoe gek je doel misschien ook is. En wist je trouwens dat het ook helpt om je doelstellingen op te schrijven? Op die manier word je er steeds mee geconfronteerd en is het makkelijk focus houden.

1 gedachte over “SMART doelen stellen die realistisch zijn versus eindeloze ambitie”

  1. Ik ben het helemaal met je eens hoor Ellen. Ik denk altijd maar zo: “Wie schrijft, die blijft!” Wie weet worden we toch eens een keer ondekt. Ook ik doe mee met verhalenwedstrijden. De laatste keer was via de telegraaf notabene en zelfs daarvan heb ik niets meer gehoord. Ik vind dat niet netjes maar ja… Gelukkig doen mijn kindertoneelstukken het goed en heeft mijn uitgever er al diverse keren ééntje verkocht. Dus Ellen: We gaan door hoor! Wij Ellens komen er wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven