Smartphone fotografie: de mooiste kinderfoto’s maak je met deze 7 tips

The important thing is not the camera but the eye.” In andere woorden: iedereen kan een goede foto maken, daar heb je in de eerste plaats geen geweldige camera voor nodig. Tegenwoordig is de smartphone trouwens ook zo ontwikkeld dat de meeste mensen altijd wel een behoorlijke camera op zak hebben. Nu dat scherpe oog nog 😉 . Gelukkig zijn er ook een aantal handigheidjes die smartphone fotografie een stuk makkelijker maken, wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Mini Model

Heb je je smartphone op zak? Dan beschik je in ieder geval over de camera. Aan het scherpe oog werken we nog 😉 . Maar er moet natuurlijk ook nog wat te fotograferen zijn. Als moeder hoef je daar niet lang over na te denken: geen mooier model dan je eigen mini-me. Wel even over nadenken of je álles wilt delen met iedereen en wat je kind daar over een aantal jaar van zal vinden 😉 .

smartphone fotografie

7 Smartphone fotografie tips

Camera: check. Model: check. Dan wordt het nu tijd om te gaan schieten! Met de volgende tips word ook jij een semi-professionele smartphone fotograaf. Dus hijs je mini-model in een leuke outfit en zoek een mooie plek op om eens lekker aan het oefenen te gaan. Ga bij voorkeur voor een buitenlocatie met natuurlijk licht. Zorg wel dat je toestel met een telefoonhoesje is beschermd tegen vallen en/of een plotselinge bui. Voor de Samsung Galaxy vind je bijvoorbeeld Note 7 covers en ook voor andere telefoonmerken zijn er talloze hoesjes verkrijgbaar.

Want ze zeggen niet voor niets “de beste camera is de camera die je bij je hebt”!

Tip 1: zonder flits juist een flitsende foto

Misschien wel de allerbelangrijkste tip: zet je flitser uit. We zeiden het al: ga voor zover mogelijk voor een locatie met natuurlijk licht. Dan heb je je flitser ook niet nodig, want die zorgt er meestal niet voor dat je foto er mooier op wordt! Dus trek kind én smartphone hun ‘jasje’ aan en ga er lekker op uit.

Tip 2: whatever you do: don’t zoom in

Naast je flitser kan je ook de zoomfuncties beter links laten liggen bij smartphone fotografie. Met de smartphone camera kan je namelijk alleen digitaal inzoomen. Resultaat: korrelige, onscherpe foto’s. Ga dus liever gewoon wat dichterbij je mini-model staan 😉 .

Tip:Zak door je knieën om met je kind op gelijke hoogte te komen. Zo krijg je een meer sprekende foto.

Tip 3: de fotograaf kiest de focus

Hoewel de mogelijkheden bij smartphone fotografie toch wat beperkter zijn dan wanneer je over een spiegelreflex beschikt, heb je ook hier meer opties dan je misschien denkt. Zo kan je wel degelijk zelf de focus bepalen. Door op je fotoscherm te tikken stelt je camera scherp op dat punt. Zo bepaal je zelf wat het middelpunt van je foto wordt. Als je mini-model je daar de kans toe geeft, tenminste 😉 .

Tip 4: strike a pose… or NOT

Je kan er anders over denken maar over het algemeen zijn spontane foto’s het mooiste. Je wilt toch uiteindelijk de herinneringen vastleggen? Daar kijk je later het mooiste op terug. Je kán je mini-me natuurlijk laten poseren. Maar dikke kans dat zoon- of dochterlief daar geen eindeloos geduld voor kan opbrengen, of dat het er onnatuurlijk uitziet.

Niet getreurd: de leukste foto’s maak je gewoon tijdens de gemiddelde speel sessie. Wil je dat je kind toch in de camera kijkt, sluip dan stilletjes dichterbij en roep je kindje pas op het laatste moment 😉 . Succes gegarandeerd!

Tip 5: Geduld…

Wat voor camera je ook gebruikt, hoe dan ook zal je bij smartphone fotografie merken dat er een kleine vertraging zit tussen het moment waarop ‘klikt’, en het moment dat de foto wordt gemaakt. Effe wachten dus! Geduld is een schone zaak én levert scherpe foto’s op. Nu maar hopen dat je mini-model net zo geduldig is.

Tip: Wist je trouwens dat je ook je volume toetsen kan gebruiken om een foto te schieten? Bij de meeste toestellen is dit standaard zo en hoef je er niet eens iets voor in te stellen! Scheelt weer in de houding die je anders aan moet nemen om te ‘klikken’.

Tip 6: app voor eenvoudig bewerken van je foto

Hoewel je kindje natuurlijk geen filtertje nodig heeft, geldt dat misschien niet voor de rest van de foto. Er zijn talloze apps waarmee je in een handomdraai de foto’s op je smartphone bewerkt. Met de app Snapseed bijvoorbeeld kan je heel eenvoudig achteraf foto’s bewerken. Zo heb je helemaal geen Photoshop nodig om je foto mooier te maken, tekst toe te voegen, kleuren in te stellen, vignetten toe te voegen en zo nog veel meer! De mogelijkheden zijn enorm en voordat je de foto bewaard of deelt heb je er in een split second een heel eigen draai aan gegeven.

Snapseed is gewoon gratis te downloaden, heeft hele goede reviews en is verkrijgbaar via de Appstore en de Google Playstore.

Tip 7: doe je huiswerk!

Afgezien van alle bovenstaande tips is er natuurlijk één ding het allerbelangrijkste: lekker oefenen. En laat dat nu meteen het allerleukste zijn 😉 . Trek er op uit en probeer gewoon van alles uit. Probeer verschillende composities, spontane en minder spontane foto’s van je mini-model, en zet er eens een andere filter over. Veel plezier!

Tip: Heb je toch nog behoefte om ook wat theoretische kennis op te doen, dan kunnen we je het boek Iedereen Smartphone Fotograaf nog aanraden.

Meer lezen over fotografie?

2 gedachten over “Smartphone fotografie: de mooiste kinderfoto’s maak je met deze 7 tips”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven