Bereikbaar zijn: in hoeverre is dat bij jou prioriteit? En de volgende vraag: moeten onze kinderen net zo bereikbaar zijn als hun papa en mama? Liever niet, ben ik geneigd te zeggen. Oké, als ze naar de middelbare school gaan en vaak wat verder moeten reizen, is het wel een veilig idee dat ze hun ouders kunnen bereiken. Maar die blagen gebruiken hun telefoon heus niet alleen wanneer het nodig is. Net als wij zelf, trouwens. Heb jij wel eens echt bijgehouden hoeveel je nu op dat ding zit? En ook de smartphone op school is vast niet bevorderlijk voor de concentratie…
Smartphone op school
Jij geeft je kind een telefoon om bereikbaar te zijn. En vooral ook, om hun ouders te kunnen bellen in noodgevallen. Maar dat is waarschijnlijk niet dezelfde reden als die je kind in gedachten had 😉 . Facebook, Snapchat, Instagram en ga zo maar door. Onze kids zijn tegenwoordig vaak meer actief op social media dan wijzelf, en weten er ook de weg. Helaas kennen ze nog niet altijd de gevaren én kosten, die internetgebruik met zich mee kan brengen. Geen kinderspel dus, dat internet. Maak goede afspraken met je kind en leg hen uit dat het wereldwijde web ook gevaren kent. Meer lezen over kinderen en gsm’s, en wanneer het eigenlijk tijd wordt om er een voor ze aan te schaffen? Dat kan in dit artikel over kinderen en een gsm, waarin Joyce vertelt hoe (en wanneer!) haar kids aan hun smartphone zijn gekomen.
Noodzakelijk op middelbare school
Als je regels stelt (en je daar zelf ook aan houdt) is het smartphone gebruik van je kinderen thuis hopelijk nog in goede banen te leiden. Maar hoe zit het als ze de voordeur achter zich dichttrekken? Een smartphone op school lijkt me toch een behoorlijke afleidende factor. Gelukkig zit een beetje leraar hier natuurlijk bovenop. Toch is een smartphone op school vaak wel degelijk nuttig en niet alléén maar afleiding, aangezien kinderen op veel middelbare scholen hun telefoon juist echt nodig hebben. En nee, niet om die saaie wiskundeles door te komen.
Veel scholen maken bijvoorbeeld gebruik van het Magister systeem. Hierop zien kinderen hun rooster en alle actuele cijfers. Maar jij als ouder kan er ook gebruik van maken. Je krijgt bijvoorbeeld een melding wanneer zoon- of dochterlief niet aanwezig is, en ook jij kan punten inzien. Handig, maar voor je kinderen weer een extra reden om dat apparaat altijd op zak te hebben. En dat geldt dan dus ook weer voor hun toegang tot een wereld vol afleiding. Gelukkig hebben ze in Noorwegen wat bedacht om het gebruik van de smartphone op school terug te dringen.
HOLD app voor je mobiel
In Noorwegen hebben ze nu iets verzonnen om kinderen te motiveren minder met hun telefoon bezig te zijn. Op school, maar ook thuis. Bijvoorbeeld als er ei-gen-lijk nog een hele berg studeerwerk ligt te wachten. Het lijkt een beetje hypocriet maar het idee is prachtig: je smartphone minder gebruiken, met dank aan een app op je smartphone 😉 .
Met de HOLD app, die helaas nog niet in Nederland beschikbaar is, wordt het niet gebruiken van je telefoon wel érg verleidelijk. Per 20 minuten dat je het ding niet aanraakt verdien je namelijk een punt. En die kan je uiteindelijk inwisselen voor allerlei beloningen, gewoon bij de Noorse supermarkt op de hoek. Een paar uurtjes niet je telefoon gebruiken, en je hebt al een lekker flesje cola verdiend. Goed denkwerk van die Scandinaviërs! Hopelijk zetten we over niet al te lange tijd ook in Nederland onze smartphone op HOLD en niet alleen tegen het gebruik op school. Maar tot die tijd zullen we onze kids op andere manieren moeten overtuigen om niet de héle dag met die telefoon bezig te zijn. Heb jij nog tips om te delen?
Lees ook: ’n Smartphone voor je kind kopen, waar let je dan op?
Gebruikte afbeelding via Shutterstock
Het gebruik van een tablet en smartphone op school is nu al iets waar mijn dochter tegenop ziet. Haar kids zijn 2 en 4. Zou mooi zijn als zo’n app hier dan ook bestaat 😉
Ja precies! Alhoewel ik moet zeggen… bij ons op school moeten de telefoons verplicht ingeleverd worden, dat werkt ook geloof ik