Waar moet je op letten bij de aanschaf van een smartphone voor je kind?

Je wilt als ouder natuurlijk weten waar de kinderen uithangen en het is nog belangrijker dat je kind bereikbaar is in noodgevallen. Tegenwoordig is de smartphone een uitkomst. Bijna alle scholieren ouder dan 12 jaar (97%) hebben een telefoon. Maar waar moet je op letten als je een smartphone voor je kind wilt kopen?

Wanneer je als ouder een smartphone aan je kind wilt ‘geven’, dan loop je tegen enkele uitdagingen aan. Kinderen hebben nog niet de ervaring en het besef van volwassenen als het gaat om smartphone gebruik en kosten. Vanaf welke leeftijd hebben kinderen een telefoon nodig? Hoe ga ik om met de telefoon en bel kosten van mijn kind? Kan mijn kind wel met een dure smartphone overweg? En welke spelletjes en apps zijn nou eigenlijk geschikt voor kinderen met een gsm?

Hoe oud moet een kind zijn voor een telefoon?

Elke ouder krijgt vroeg of laat die gevreesde vraag: “Mam, pap, mag ik een telefoon?” Daar heb ik al eens eerder over geschreven. Er is helaas geen eenduidig antwoord op deze vraag te geven. Vanaf welke leeftijd kinderen een telefoon zou mogen verschilt namelijk per ouder. Er zijn natuurlijk wel enkele factoren waar je rekening mee kunt houden.

Hebben andere kinderen in de klas al een telefoon? Juffen of meesters weten vaak hoeveel kinderen in de klas een telefoon hebben en eventueel kun je andere ouders vragen. Een andere factor is natuurlijk waarvoor is een smartphone voor je kind nodig? Zelf wil je dat het kind bereikbaar is. Maar wat wil het kind met de telefoon doen? Kinderen willen een toestel vaak voor spelletjes, berichtjes sturen naar klasgenoten en soms alleen maar omdat anderen er ook een hebben.

Maak duidelijke afspraken over de smartphone voor je kind

Waarvoor is de telefoon nodig? Bepaal vooraf duidelijk wat een kind mag en niet mag met zijn of haar telefoon. Een telefoon aan je kind geven brengt drie verschillende kosten met zich mee. Je moet een telefoon aanschaffen, er zijn kosten voor verbruik en kosten bij het gebruik van het toestel als betaalmiddel. Denk hierbij aan Apps en verschillende sms-diensten.

Tip: Spreek af wie de extra kosten betaalt en neem de eerste maanden van het abonnement een paar momenten waarop je samen met je kind de rekening bespreekt.

Kies het juiste toestel

Hoewel er natuurlijk zeer zuinige kinderen zijn, zijn de meesten kinderen nogal onbevangen. Een ongelukje zit in een klein hoekje en kinderen hechten doorgaans minder waarde aan spullen als wij volwassenen. Voor de meeste kinderen voldoet een goedkope smartphone. Je kunt bijvoorbeeld ook op aankoop kosten besparen door een oude smartphone voor je kind te gebruiken. Een kind onder de 12 heeft minder toepassingen nodig dan een kind boven de 12. Zo kan je handig je eigen telefoon doorschuiven naar je zoon of dochter. Wedden dat ze daar al blij mee zijn?

En als je dan een smartphone voor je kind hebt uitgekozen, vergeet dan niet om naar leuke telefoonhoesjes te kijken, of eventueel een blanco hoesje te kopen zodat ze zelf het telefoonhoesje kunnen pimpen, dat kan ook natuurlijk.

Een telefoon abonnement of prepaid voor je kind

De keuze voor een telefoon voor kinderen is misschien wel eenvoudiger dan de keuze voor prepaid of telefoonabonnement voor je kind. Beide abonnementsvormen hebben hun eigen voor- en nadelen. Via diensten zoals Whatsapp en Skype kun je tegenwoordig behoorlijk besparen op kosten voor het bellen en sms-en.

Prepaid voor kinderen

Prepaid is relatief duur, maar door het beperkte beltegoed kun je torenhoge rekeningen van de smartphone voor je kind voorkomen, dat dan weer wel. Het grootste nadeel van prepaid voor kinderen, is dat het kind geen contact meer met je op kan nemen wanneer het beltegoed op is.

Tip:Blijft je dochter of zoon binnen het afgesproken bedrag per maand, dan kun je het restant bijvoorbeeld contant in de spaarpot doen. Spreek bij het voortijdig opmaken van het tegoed duidelijk de gevolgen af. Uiteraard vooraf!

Telefoonabonnementen voor kinderen en sim only voor kinderen

Het grote voordeel van een telefoonabonnement voor je kind, is bereikbaarheid. Bij het afsluiten van een telefoonabonnement of sim only abonnement voor een kind moet je natuurlijk wel duidelijke afspraken maken. Maak daarbij niet alleen afspraken over het belgedrag van het kind, maar ook wanneer de telefoon gebruikt mag worden en wanneer niet. Wees zeer duidelijk over hoe vaak er gebeld mag worden en met wie. Natuurlijk ook hoe lang en daarnaast kan je samen bekijken hoe vaak je het abonnement controleert. Zo wordt een smartphone voor je kind een fijne asset!

Blijf alert, een kind heeft het niet altijd door dat dataverbruik, een ‘collect call’ en ook bellen naar het buitenland extra geld kost. We hebben het hier in huis zelf gemerkt tijdens een weekje onoplettendheid van ons. Niet handig. Dergelijke diensten kun je bij verschillende providers uitzetten. Er zijn ook abonnementen af te sluiten waarbij dataverbruik buiten de bundel niet wordt afgerekend. Binnen deze abonnementen stopt het dataverkeer of wordt dataverbruik buiten de bundel alleen beperkt in snelheid. Zo voorkom je een enorme rekening.

Gebruik een kinderslot

Bij jonge kinderen is het natuurlijk wenselijk dat ze hun ouders altijd kunnen bereiken en bereikbaar zijn voor hun ouders. Ze hebben echter niet alle mogelijkheden nodig van een hedendaagse smartphone. Het internet brengt namelijk nogal wat gevaren mee. Hiervoor zijn eenvoudige oplossingen. Je kunt de smartphone voorzien van een kinderveilige browser. Veel toestellen hebben een instelling waarbij je een pincode op aankopen binnen apps zet, ook heel belangrijk hebben wij gemerkt! Daarnaast zijn er apps voor een kindermodus op de telefoon. Een voorbeeld is Kid Mode voor Android. Deze app heeft een mogelijkheid tot het instellen van een kinderslot waardoor uw kinderen veilig op uw telefoon of tablet kunnen spelen binnen de app.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Een telefoonabonnement of een goedkoop sim only abonnement? En waarom?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven