Een Smash Cake fotoshoot over de top of aandoenlijk genieten, wat vind jij?

Een Smash Cake, (n)ooit van gehoord? De een vindt het geweldig, de ander vreselijk onverantwoord. Er zijn veel voors en veel tegens, maar één ding is zeker… het is een gezellige bedoening om een cake smash te organiseren!

Wat is een Smash Cake?

Het woord zegt het eigenlijk al… je smasht een cake. Het is een traditie die -hoe kan het ook anders-  overgewaaid is uit de VS. Inmiddels wordt er hier in Nederland ook steeds vaker gebruikt van gemaakt, en ik moet je eerlijk zeggen… de foto’s van een Smash Cake zijn écht iets bijzonders.

Zoals hierboven al gesteld… je moet ervan houden. Ik vind het zelf helemaal fantastisch, maar ik snap het ook als er mensen zijn die er eigenlijk niet zoveel mee hebben.

Waarom zou je wél een Cake smash houden?

Waarom zou je überhaupt over een Cake smash (of Smash Cake, whatever…) na willen denken? Nou dat kan ik je vertellen. Je kind wordt (bijna) een jaar en dat is toch een bijzonder moment. De allereerste verjaardag van je kind is een speciale gebeurtenis die bij jou als moeder waarschijnlijk toch wat emoties los maakt. Je bent een jaar geleden bevallen en je kleine wordt zo rap groot en heeft al zo veel geleerd. Zo’n moment is hartstikke leuk om vast leggen en te koesteren. Een Smash Cake is daar een prima gelegenheid voor en geeft je zulke leuke en grappige foto’s waar je met veel plezier naar terug kijkt.

Wat zou een reden kunnen zijn om géén Smash Cake te houden?

Waarom zou je het niet doen? Ten eerste moet je kindje dit soort dingen natuurlijk wel leuk vinden om te doen. Anders plaag je hem/haar er alleen maar mee en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar stiekem denk ik dan, welk kind vind het niet leuk om een cake te smashen?

Voor een leuk effect is gekleurde boter crème het allermooist, maar daar tegenover staat dat al die kleurstoffen natuurlijk niet erg goed voor je kind zijn. Wil je dat wel? Daarnaast leer je jouw kind op dat moment ook nog eens dat spelen met eten prima is… grappig zelfs. Misschien staat dat wel haaks op de manier waarom je normaal gesproken met het eten omgaat. Daarnaast kan een Smash Cake het nodige kosten. Als je de smash door een fotograaf laat doen, dan ben je voor een kort moment voor je het weet zo’n € 200 kwijt. En dan moet je nog een outfit hebben, een taart (natuurlijk) en de juiste aankleding.

snel een eenvoudig een traktatie cupcake maken in de vorm van een ijsje

Wat kost een gemiddelde Smash Cake dan eigenlijk?

Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar we tellen even met je mee als je niet bezuinigt…

 • Professionele Smash Cake fotoshoot, rond de € 175,00
 • Een mooi opgemaakte taart voor bijzondere foto’s, rond de € 25,00
 • Leuke kleding in stijl van de shoot, rond de € 65,00
 • Accessoires en aankleding van het Smash Cake tafereel, rond de € 35,00

Zo kost een Smash Cake al gauw rond de € 300,00. Natuurlijk is het zo dat je best her en der kan bezuinigen. Geschikte kleding heb je misschien al wel in huis, óf je besluit alleen een leuk rompertje te gebruiken! En ga je naar een fotograaf die vaker een smash fotografeert, dan heeft die wellicht ook al accessoires in huis waar je dan niet voor hoeft te zorgen. Tenzij je alles in een kleurstelling wilt hebben die de fotograaf nét niet in huis heeft natuurlijk. In dat geval kan ik je aanbevelen om een kijkje te nemen bij de Hema of bij Bol.

Tips voor een goed georganiseerde Smash Cake

Je moet aan nogal wat zaken denken voor een leuke Smash Cake en ik wil je dan ook een aantal tips alvast meegeven waar je rekening mee kan houden:

 1. Organiseer hem zeker een maand voor de eerste verjaardag als je de foto’s ook wilt gebruiken voor het versturen van de uitnodigingen
 2. Gebruik een gekleurde crème of topping op de taart, dit staat zoveel leuker op de foto’s dan een witte topping
 3. Haal je taart bijtijds uit de koelkast zodat deze tijdens de Smash Cake niet te koud meer is, dat graait en smeert een stuk makkelijker 😉
 4. Gebruik geen chocoladetaart… daar krijg je op de foto andere ideeën bij…
 5. Het is leuk als je matching colors hebt, maar het hoeft natuurlijk helemaal niet; laat je fantasie erop los
 6. Kan je kindje nog niet stevig zitten, gebruik dan een kinderstoel
 7. Zorg ervoor dat je vooraf ook wat losse foto’s hebt van de taart, de accessoires en je kleine… als alles nog mooi en heel is, dat maakt je fotoshoot compleet
 8. Vergeet vooral de actiefoto’s niet, die zijn natuurlijk het leukst!

Smash Cake

Mijn eigen Smash Cake

Als ik mijn tante niet had, die hobbyfotograaf is, dan had ik misschien niet gedaan hoor, veel te duur. Maar ik heb het geluk dat mijn tante leuke foto’s maakt en er zelfs een speciale ruimte voor in haar huis heeft. Ook mijn zwangerschapsfoto’s en de newbornfoto’s heeft ze gemaakt! En die zijn zo mooi geworden, dat de keuze om überhaupt een Smash Cake party te doen al snel gemaakt was.

Daarnaast werd het voor ons ook een stuk persoonlijker doordat mijn tante de gezellige, grappige momenten heeft vastlegt.

Hoe zag onze smash eruit?

Onze Smash cake was erg leuk. Het heeft mij veel werk gekost, dat wel, maar het was het absoluut waard! Ik ben niet zo van het tuttig en roze. En omdat ik het leuk vind om zelf kleding en speelgoed te maken, heb ik voor de Smash Cake zelf de kleding, vlaggetjes en wat speelgoed voor de aankleding gemaakt. Dat scheelt uiteraard in de kosten!

Ook de taart heb ik zelf gemaakt, want ik mag ook graag in de keuken lekker creëren. Ik koos voor een niet alledaagse kleur voor meisjes: blauw (in combinatie met wit).

Het moest wel duidelijk een meisjes smash worden, wél vrolijk, maar niet tuttig. Van blauw katoen met witte stipjes heb ik een soort rock-and-roll jurkje gemaakt met een petticoat er onder en een bijpassend haarbandje. Lekker Amerikaans.

De vlaggetjes heb ik van dezelfde stof gemaakt en omdat er nog wat stof over was (en tijd) heb ik er ook bijpassende blokjes en een knuffeluiltje bij gemaakt. Van wat lege dozen en verschillende soorten pakpapier in dezelfde kleurstelling heb ik een aantal cadeautjes in elkaar geknutseld en klaar was de setting!

Eigenlijk was het de bedoeling om er ook ballonnen bij te hebben, maar de kleine dame had meer oog voor de ballonnen dan voor de taart. We hebben dus afscheid genomen van de ballonnen, het is immers een Smash Cake.

Zo reageerde mijn dochtertje op de smash

Vol spanning wachtten mijn tante, mijn moeder (die gezellig mee hielp) en ik af tot ze zich op de taart zou storten. Na even met de cadeautjes, blokjes en het uiltje te hebben gespeeld zag ze eindelijk de taart. Voorzichtig gingen het wijsvingertje en duimpje richting de taart.

De blauwe boter crème werd gepakt en in haar mondje gepropt. Ze deed haar uiterste best om het zo netjes mogelijk in haar mond te krijgen. Zal je altijd zien, is net niet de bedoeling op dat moment, maar toch was ik trots op haar dat ze zo netjes haar taart wou eten.

De blauwe smurrie werd met alle focus geproefd. De oogjes werden vervolgens groot en ze zei:”Hmmmm”. Haar handje ging al vlug weer naar de taart, ze had de smaak te pakken. Ze bleef wel netjes met twee vingertjes eten, maar gelukkig ging het mikken nog niet erg goed en werd het alsnog een lekkere smeertoet. Ze had er enorm veel plezier in en dat zie je ook echt op de foto’s.

Samen met zus smashen

Later kwam haar zus er ook nog bij. Ook voor haar had ik een rock-and-roll jurkje gemaakt van dezelfde stof met bijpassend haarbandje. Het was een echt feestje op die manier en ze hebben heerlijk samen van de taart gesmikkeld.

Daarna moesten de dames natuurlijk weer schoon. Ik vroeg me af of ze überhaupt nog ontsmurft zouden kunnen worden, zó blauw waren ze. De een in het badje en de ander onder de douche. En voilá, na wat boenwerk van oma kwamen mijn eigen meiden weer onder al dat blauw vandaan. En als je denkt dat de pret daar eindigde… nou, dan heb je het mis. De grootste lol kwam een dag later. “Ik heb blauwe poep!”, klonk het schaterlachend door het huis.

Het heeft dus wat tijd en moeite gekost, maar wat hebben we een lol gehad en wat zijn de foto’s prachtig geworden. Ik ben mijn tante erg dankbaar voor de leuke herinnering en het fantastische resultaat.

Inspiratie voor jouw Smash Cake

Mocht je zelf ook graag een Smash Cake organiseren, dan heb je wellicht nog wat aan onderstaande inspiratie. Om vrolijk van te worden toch?

Bron: Suzannewijdenesfotografie

Ook nog een goeie tip… laat de Smash Cake volgen door een lekkere baddersessie en leg ook die in de shoot vast, zoals hieronder. Super tof!

Bron: Suzannewijdenesfotografie

Genoeg ideeën opgedaan? Let’s hit the cake 😉 !

Heb jij een Smash Cake gedaan voordat je kleine zijn eerste verjaardag vierde? Of heb je er helemaal niets mee?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven