Smoeltjesschrift, het dagboek voor kinderen om van zich af te schrijven!

‘Mam, ik kan niet slapen!’ Het hoofd van mijn zoon zit vaak te vol om snel in slaap te kunnen vallen. Met zijn oudere zus heb ik een vast ritueel, we vullen samen een bladzijde van haar ‘dagboekje’ Slaapklets in, en zo sluiten we de dag mooi af. Maar zoonlief wil natuurlijk niet hetzelfde als zijn zus. Gelukkig kwam ik het Smoeltjesschrift tegen.

smoeltjesschrift

Hoe werkt het smoeltjesschrift?

Op de website lees ik ‘Hierin kunnen kinderen op een prettige manier de dag van zich ‘af schrijven’. Maar het boek biedt meer: herkenning, begrip, uitleg en tips. Speciaal voor hoogsensitieve en/of hoogbegaafde kinderen, die wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Want, is het motto van het boek, iedereen verdient een smile op zijn gezicht.’

Stempels en hokjes

Nu hou ik niet van stempels op kinderen plakken, dus je zult mij niet snel horen zeggen dat mijn zoon hoogsensitief of hoogbegaafd is. Wel is het een prachtig slim ventje dat nog wel eens moeite heeft om alles wat hij in zijn koppie opslaat, los te laten. Ik lees dat het kinderdagboekje geschikt is voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. Hmmm, mijn zoon is 7. Zou het Smoeltjesschrift voor hem ook werken?

Hij is aardig bijdehand en taalvaardig, dus ik vraag het Smoeltjesschrift toch aan. De vrolijk vormgegeven voorkant is meteen een schot in de roos.  ‘Vet, is dat voor mij?’ Voor het eerst in zijn leven kan hij niet wachten om naar bed te gaan. Dan gaan we het boekje samen verder bekijken en mag hij de eerste bladzijde invullen. smoeltjesschrift

Het smoeltjesschrift van binnen…

Wat een leuk boekje is dit! Echt fijn om even van je af te schrijven. In een paar minuten vul je een bladzijde in. Dat kunnen kinderen zelf doen, maar ik vind het gezellig om het samen met mijn zoon te doen. Zo kom je ook nog aan een goed gesprek.

Hij schrijft, ik kijk mee. Handig dus ook als je kind niet veel vertelt over school bijvoorbeeld. Het is natuurlijk aan je kind om ervoor te kiezen dit met je te delen. Mijn zoon vindt dit gelukkig wel prima, zijn dagboekje is nog niet geheim. Daar geniet ik van, zo lang als het duurt!

Elke dag kan mijn zoon aan de hand van de smileys in het smoeltjesschrift zijn gevoelens uitdrukken. Van heel vrolijk tot heel verdrietig. Grappig dat hij bijna altijd ‘een beetje vrolijk’ invult. Alleen bij echte topdagen ‘heel vrolijk’. Verder krijgt hij steeds wisselende zinnen voorgelegd om af te maken, zoals ‘vandaag heb ik voor het eerst..’ of ‘vandaag rook dit… vies/lekker’.  Zo kom ik erachter dat zoonlief de hertenbiefstukjes die ik bakte, enorm vies vond ruiken.

smoeltjesschriftElke dagboekpagina bevat een leestekstje, speciaal bedoeld voor gevoelige kinderen. Maar ook voor gewone kinderen zijn ze prima toepasbaar. Onderwerpen als piekeren, faalangst, een negatief zelfbeeld en te veel prikkels komen op een luchtige manier aan bod. En dat is voor ieder kind wel goed om eens iets over te lezen. De tip om als je niet kunt slapen een denkspelletje te doen, wordt bij ons bijvoorbeeld meteen gedeeld met grote zus. “Je moet dan aan een dier denken. En dan met de laatste letter van dat dier, weer een nieuw dier bedenken. En zo telkens weer. Goed he?” En het werkt.

Het SmoeltjesSchrift is bij ons inmiddels vaste prik bij het naar bed gaan. Het is een vrolijk hulpmiddel om de dag af te sluiten. Voor gevoelige, slimme èn hele gewone kinderen. Zelf ook proberen?

<3 Je kan het schriftje bestellen bij Bol.com, het kost € 14,50

 

1 gedachte over “Smoeltjesschrift, het dagboek voor kinderen om van zich af te schrijven!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven