“Luc, Luuuuuc!” Die zwetende, hysterische moeder op die fiets, dat ben ik. In mijn hand een broodtrommel en een flesje drinken. Het lunchpakket van zoonlief, die notabene al op de middelbare school zit. Als ik hem onderweg eindelijk heb ingehaald krijg ik ook nog doodleuk te horen dat meneer vandaag een lunch op school krijgt. Waarom stond manlief ook alweer om 7 uur boterhammen te smeren? Inderdaad: omdat wij, net als vele ouders met ons, willen dat onze kinderen genoeg gezonds binnenkrijgen op een dag. En dat houdt in… door ons gesmeerde bammetjes met wat fruit of snackgroente. In plaats van een bezoekje aan de kantine voor een broodje bal of het leegtrekken van zo’n snoepautomaat vol snickers op school.
Op de lagere school kan het al een uitdaging zijn om je kinderen gezonde tussendoortjes te laten eten, maar op de middelbare lijkt er helemaal een eind te komen aan de ‘controle’ die je hierover hebt als ouder. Best lastig vind ik zelf en dus doe ik verwoede pogingen om mijn puber tóch te verleiden tot wat gezonds. Ook al betekent dat soms klotsende oksels van het fietsen 😉 .
Water en gezonde snack laten verplichten door school?
Deze week nog stond er een stuk in de krant over de Tilburgse basisschool Don Sarto die de kinderen verplicht om alleen maar water te drinken op school. Andere pakjes drinken of limonade in de fles komen er niet in. In oktober 2015 schreven we al over een kinderdagverblijf wat zich in die zin ook al met de opvoeding bemoeit. Al jaren een hot topic dus dat gezond eten en drinken op school. Ik ga je wat meer vertellen over hoe het er bij ons aan toegaat en hoe wij als ouders hier in staan. Super leuk als jij in een reactie laat weten hoe jullie dit doen!
Back to school; zo zijn bij ons de regels mbt water en snacks tussendoor
-
Naar welke groep gaan je kinderen?
Lotte zit op de basisschool en is naar groep 5 gegaan. Luc zit inmiddels op de middelbare school in de 2e klas!
2. Wat gaat er voor de kinderen veranderen in het nieuwe schooljaar?
Groep 5 is bovenbouw, Lotte behoort dus vanaf nu ‘bij de groteren’. Luc zit in een klas vol pubers die hun eigen identiteit aan het onderzoeken zijn en enorm ‘hangen’ aan de mening van anderen.
Hoe oud is jouw kind en welke groep zit hij of zij?
3. Wat zit er in de schooltas en lunchbox van de kinderen?
Beiden krijgen ze 2 boterhammen mee, meer willen ze echt niet. Daarnaast nog fruit óf snackgroente voor in de kleine pauzes en een beker water. Ze kiezen de avond van tevoren zelf wat ze willen. Een appeltje of bijvoorbeeld paprika of worteltjes. Dit is overigens niet altijd zo geweest. Luc hebben we op de basisschool ook wel ontbijtkoek meegegeven en ranja, maar gelukkig hebben we daar weer vanaf kunnen stappen.
Lees ook: Geen suiker eten is een uitdaging op zich!
Ik ben wel benieuwd hoe dit bij Lotte zal gaan, want vooral in de hogere klassen op de basisschool merk ik dat het lastig is om het gezonde patroon erin te houden vanwege anderen kids in de klas. Als anderen koekjes meekrijgen of een snoepje dan is het nogal lastig volhouden om alleen gezond spul mee te geven.
Ze zijn bij ons overigens wel verwend 😉 . Een appel heel in de tas willen ze niet, die moet dus in stukjes. Hetzelfde geldt voor de snackgroente. Normaal staan we als een dolle te snijden, maar we mochten de snackgroente van AH uitproberen en die is al kant en klaar. Scheelt mij en manlief weer een snooze met de wekker, haha.
Wat krijgt jouw kind mee voor lunch/tussendoortje? Ook snackgroente of iets zoets?
4. Wat zijn de regels betreffende voeding op de basisschool van je kinderen?
Helaas zijn er geen regels bij ons. Behalve dan dat de vraag gesteld wordt om een verjaardagstraktatie zo klein en gezond mogelijk te houden. Een vraag waar overigens veel ouders geen gehoor aan geven. Bummer!
Het vervelende is dat Lotte hierdoor nu al met de vraag bij mij komt of ze chips mag trakteren met haar verjaardag (over 10 maanden is het pas zover 😉 ). Ze ziet namelijk ook andere kinderen chips trakteren. En tja… trakteer je chips dan ben je zomaar ineens populair natuurlijk. Op de middelbare school zijn er bijna helemaal geen regels meer trouwens. Een voordeel… hier wordt niet meer getrakteerd!
Is er bij jullie een verplichting op school, net zoals in Tilburg?
5. Zijn je kinderen goede drinkers?
Daar zit bij ons echt heel veel verschil in. Luc drinkt meer dan voldoende, ook overdag. Water dan dus. En in de avond is hij een enorme theeleut, alhoewel zijn voorkeur uitgaat naar cola, maar dat zien wij dan weer liever niet 😛 . Drie koppen thee gaan er zomaar in bij hem. Geen cola doordeweeks dus.
Lotte daarentegen is echt een probleemdrinker. Ze vindt water op zich lekker hoor, maar houdt niet van dat bijsmaakje van de fles volgens mij. Daarnaast heeft ze gewoon bijna nooit dorst. Heel vervelend want het blijft een terugkerend issue. De volle drinkfles komt gewoon weer mee naar huis, zo balen!
Heb jij ook een kind wat niet van water uit een fles houdt? Dan is Wallie de walvis van AH misschien een uitkomst om mee naar school te laten nemen. Pakjes met natuurlijk mineraalwater. Niet alleen lekker en gezond, maar het ziet er ook nog eens leuk uit. En dat het er leuk uitziet, dat is al de helft van de winst!
En… water of melk mee naar school, of iets anders?
6. De traktaties; geef ik nu wel of niet gezonde traktaties mee?
Bij Luc heb ik tot en met groep 7 de gezonde traktaties vol kunnen houden. Gelukkig vond hij mijn spiezen met van alles erop en eraan altijd erg lekker, dus dat ging prima. In groep 8 kwam ik niet meer onder de chips uit 😉 , maar aangezien dat zijn laatste jaar was heb ik over mijn hart gestreken, haha. Lotte begint dus nu al met zeuren. Ik check dan ook gewoon met andere moeders wat zij doen. Liever nog maak ik er gewoon een afspraak over in de klasse app. Iedereen gezond, hoppa! Geen gezeur meer. Toch zijn er altijd ouders die liever iets makkelijks trakteren wat minder gezond is. Ergens snap ik dat wel hoor, maar ik ben er niet zo happy mee.
Wil je trouwens nog wat inspiratie met betrekking tot gezonde traktaties? Je kan er heel veel over terugvinden op internet, zoals deze leuke voorbeelden van traktaties met fruit en traktaties met hartig. Ook AH heeft leuke ideeën zoals bijvoorbeeld paddestoelen van ei en tomaat 😉 . Die laatste zal hier zeker door de keuring heen komen!
Wat doen jullie met de traktaties?
7. Hebben we regels over afspreken en wat ze dan wel of niet mogen eten/drinken?
Dit soort regels hebben we niet. Lijkt me ook niet te doen eerlijk gezegd. Moet mijn dochter dan bij een ander zeggen dat ze geen snoepje mag, maar wel een stuk paprika? Dat gaat me echt te ver. Thuis heb ik het voor het zeggen en doen we zo gezond mogelijk. Maar daar hoort op zijn tijd ook wat lekkers bij. Op een ander hebben ze mazzel als het er daar anders aan toe gaat 😉 .
Hoe gaat dit bij jullie? Heb jij hier wel regels voor?
(Op)voeden: hoe verleid ik ze tot snackgroente?
Als mijn kids de kans krijgen ontbijten ze met chips. Niet dat ze geen gezond voedsel lusten. Wat dat betreft zitten wij eigenlijk nog gebakken: ze hebben een brede smaak en zijn echt geen pitsers. Maar toch lijken ze steevast voor vet, zoet en ongezond te gaan als ze zelf de keus hebben. Herkenbaar? Ik merk aan mezelf ook dat het zo makkelijk grijpt. Je trekt een zak open en snaaien maar. Voor het gezonde spul moet ik altijd in de keuken eerst het een en ander snijden. En als ik het dan neerzet, dan eten ze het wel. Goed om te weten dus dat je dit tegenwoordig ook kan snaaien door een simpel zakje van de Albert Heijn open te trekken 😉 . Ik laat de kids overigens wel zelf hun keuze maken met betrekking tot welke snackgroente ze willen hebben. Lotte heeft voor morgen banaan en paprika gekozen. De bleekselderij… daar loopt ze nog niet zo warm voor jammer genoeg.
We kunnen trouwens niet zomaar onze kinderen de schuld geven. Er is een hele marketingwereld die zich bezig houdt met het verleiden van hun brein. Ongezonde producten zitten steevast in kleurrijke pakjes, die in een vol schap meteen in het oog springen. Tegen zulke kleurige, feestelijke verpakkingen kan een simpel flesje water bijna niet op. Sinds 2017 geldt er gelukkig een verbod van kinderhelden op ongezonde voeding. Dat scheelt alweer.
Persoonlijk vind ik dat kinderen ook op hun tijd wat lekkers mogen, maar liefst probeer ik te ‘standaardiseren’ met gezond eten. Het lekkers is dan voor momenten die spontaan tussendoor ontstaan. Wat vind jij?
[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#broodopdeplank[/button]
Bij ons was er geen verplichting, maar ik vind het idee van water prima. Niets mis mee. En thuis kan een kind dan toch prima zoethoudende drankjes drinken als ze dat perse willen?
Bij ons in België is het al jaren zo dat kids in de basisschool enkel water mogen meenemen. Fruit gaat mee als snack in de voormiddag. koek voor de namiddag mag (wel zonder chocola). Bij mij thuis is het zelfs zo dat mijn 3 kids liever wat rauwe groentjes (wortelen, komkommer, kerstomaatjes,…) in hun snackdoosje hebben dan een koek. Alle verandering is moeilijk maar het komt hen ten goede. En wanneer ze thuiskomen verwen je hen met een lekker niet gezond dessertje. 😉
Precies dat Marij!