Waarom maken wij ons zo druk om het pedagogisch beleidsplan van een kinderopvang?

Het gaat er weer heet aan toe op de social media. Dit keer over het sneeuw trappelen en de Kneipp methode welke door Hestia Kinderopvang gepraktiseerd wordt. En ik snap er (wederom) niets van. Waar maakt iedereen zich zo druk om? Waarom wil iedereen zijn zegje doen en waarom moet dat altijd op de meest negatieve manier denkbaar?

kneipp methode en sneeuw trappelen
Foto van kinderopvang Hestia

Sneeuw trappelen en Kneipp methode

Je zal er ongetwijfeld al over gehoord hebben, het kinderdagverblijf dat ‘hun’ kindjes op blote voetjes naar buiten stuurt om even af te koelen voor het slapen gaan. Een pedagogisch beleid wat opgesteld is volgens de Kneipp methode.

Wat houdt de Kneipp methode eigenlijk in?

Voordat je gaat oordelen eerst even wat meer informatie over de Kneipp methode. De Kneipp methode is gebaseerd op een simpele basis: koud water is goed voor je gezondheid.

Zo onbekend komt deze stelling me niet voor. Wie heeft er niet eerder van gehoord dat koud afdouchen heel erg gezond is? Goed voor je bloedsomloop toch? En voor de saunagasten… ook jij weet waarom je in dat dompelbad moet gaan. Goed afkoelen is gewoon gezond. Misschien niet als je uren in de kou rondloopt, tot op het bot versteend raakt en ook nog eens kleddernat bent. Maar eventjes sneeuwtrappelen komt mij niet over als het bovenstaande scenario.

Waarom wel/niet sneeuw trappelen

Op zich kan ik me best voorstellen dat er mensen zijn die ‘schrikken’ van blote voetjes in de sneeuw. Maar we weten inmiddels toch wel dat je niet ziek of verkouden wordt van een beetje kou? Of ben jij nog een ouder die gelooft in de onzin van ‘vergeet je sjaal niet, anders vat je kou’? Verkoudheid komt van een virus. Niet van het even koud hebben. En al helemaal niet van sneeuw trappelen.

Geen onderkoeling

Er is geen sprake van onderkoeling, het gaat om even kort afkoelen om daarna enorm lekker te kunnen gaan slapen. En ja, een kind met sterk verminderde weerstand zal hier misschien op dat moment even niet goed in gedijen, maar ik neem aan dat zo’n kinderdagopvang daar wel rekening mee houdt.

Oordelen en veroordelen in de media

De meeste mensen die reageren nemen niet eens de moeite om zich te verdiepen in dit fenomeen. Hebben geen idee over het principe dat hierachter ligt en oordelen meteen. Jammer, want ik ben van mening dat dit om een kinderdagverblijf gaat wat juist een heel uitgesproken mening heeft over de Kneipp methode en het sneeuw trappelen. En ik ben er helemaal zeker van dat de ouders die hun kind op deze kinderdagopvang plaatsen daar ook van weten.

Waar maken ‘wij’ ons dan druk om?

Buiten slapen

Zo hebben wij in de tijd dat Lotte op het kinderdagverblijf zat er bewust voor gekozen om haar buiten te laten slapen. Misschien vind een ander dat helemaal niets, maar wij konden ons heel goed vinden in de achterliggende filosofie.

Goed ingepakt buiten slapen in een windvrije omgeving klinkt mij als heel gezond in de oren. En ik hoef daar zelfs niet eens de onderzoeken van te zien. En wellicht is het toeval, maar Lotte is nagenoeg nooit ziek.

Het punt wat ik wil maken is dit: bemoei je niet met de zaken van een ander zolang er geen sprake is van gevaar. Mensen die woorden als kindermishandeling in hun mond nemen die slaan voor mijn gevoel de plank volledig mis.

Deze kinderopvang heeft specifiek gekozen voor de Kneipp methode en het sneeuw trappelen past daar prima tussen. Bovendien is het nog leuk ook! En de ouders die hun kinderen naar deze opvang brengen, die zijn er echt wel van op de hoogte én zijn het ermee eens.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven