Snijbloemen verzorgen; 5 tips om lang van je verse bloemen te genieten

Niets is fijner dan een verse bos bloemen in huis halen, en daar wil je extra lang van genieten, toch? Je snijbloemen verzorgen is belangrijk om dit te kunnen doen. Je kunt er heel makkelijk voor zorgen dat je snijbloemen lang meegaan door ze op de juiste manier te verzorgen. Bloomon-stylist Anton van Duijn legt je haarfijn uit welke tips en tricks je kan gebruiken om je snijbloemen te verzorgen zodat ze niet slap gaan hangen en zo lang mogelijk goed in de vaas blijven staan.

snijbloemen verzorgen

Snijboemen verzorgen; met deze tips geniet je er extra lang van

Naast dat het belangrijk is dat je bloemen vers zijn, kun je zelf ook al een hele hoop doen om je stelen een lang en gelukkig leven te geven. Met deze 5 handige tips ben je verzekerd van een mooie bos snijbloemen die lekker lang meegaat.

  1. Zorg voor een schone vaas

Onderschat het schoonmaken van je vaas niet bij het verzorgen van snijbloemen. Je bloemen blijven namelijk een stuk langer vers als je vaas goed schoon is. Alleen boenen met een beetje afwasmiddel lijkt voldoende, maar je bent er op die manier niet van verzekerd dat je alle bacteriën doodt. Reinig je vaas daarom met een paar druppels bleek: dat zorgt ervoor dat je echt alle bacteriën uit de weg ruimt en dat je bos bloemen dus extra lang meegaat.

Tip: voeg een druppeltje bleek toe aan het water om nieuwe bacteriën tegen te gaan.

2. Snijd de stelen goed af

Het is niet een van de leukste klussen, maar wel eentje die heel belangrijk is. Voordat je je bloemen in het water zet is het namelijk verstandig om ze (nog eens) extra schuin af te snijden. Je snijbloemen verzorgen door daar wat extra aandacht aan te besteden is heel belangrijk.  Ook al lijkt het alsof ze al zijn afgesneden, je dient dat opnieuw te doen direct voordat je ze in het water zet. Op die manier kunnen de stelen extra goed ‘drinken’ en weet je zeker dat hun bloemen volop zullen bloeien. Ze zullen je dankbaar zijn, dus neem toch die moeite even!

Let op: het schuin afknippen van je snijbloemen met een speciale tuinschaar of een keukenschaar is niet aan te bevelen. Zo knijp je de stelen juist weer een beetje dicht doordat je de celwanden kapot drukt. Echt snijden met een aardappelschilmesje dus.

3. Zorg voor voldoende vers water

Het laatste wat je wilt, is je bloemen verstikken. Zorg er dus voor dat ze altijd in een laagje schoon water staan, ook dat hoort bij snijbloemen verzorgen. Verschoon het water waarin je bloemen staan daarom om de paar dagen en je bent ervan verzekerd dat je bloeiers een stuk langer meegaan. Wist jij dit? En vergeet niet elke keer een nieuw druppeltje bleek aan het water toe te voegen voor een extra lang bloemenleven!

4. Een fijne plek hoort ook bij snijbloemen verzorgen

Het staat heel stylisch, zo’n steigerhouten eettafel met een mandje fruit en een mooie bos ernaast, maar daar denken je bloemen toch echt anders over. Ze houden er namelijk niet van om in de buurt van fruit te staan; zo zullen ze eerder hun kopjes laten hangen. Houd je fruitschaal daarom uit de buurt van je bos bloemen. Had je niet gedacht hè dat dat ook bij snijbloemen verzorgen hoort.

5. Geef ze een fijne plek (deel 2)

Snijbloemen zijn nogal kieskeurig als het gaat om temperaturen in huis. Zet je ze op de tocht, dan zullen ze snel verwelken. Ook in het directe zonnetje of bij de verwarming in de buurt worden ze niet blij. In dat geval is ze ook geen lang leven gegeven. Zet ze daarom op een zo ‘neutraal’ mogelijke plek. Wil je echt het uiterste uit je bos halen, ook dat kan. Je maakt dan van snijbloemen verzorgen je vak 😉 met deze tip: Zet ze ‘s nachts op een koele plaats en zeker weten dat ze langer meegaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven