Snoepen is gezond, daar is zelfs onderzoek naar gedaan!

Hè, hè, eindelijk, het hoge woord is eruit. En nog wel onderbouwd met een onderzoek ook! Snoepen is gezond. Nu moet je natuurlijk niet stoppen met lezen na deze headline, en jezelf èn je kinderen alleen maar volstoppen met snoep … want het is wel belangrijk dat je het volgende ook leest. Snoepen is gezond … mits het met mate wordt gedaan.

snoepen is gezond

Snoepen is gezond volgens onderzoek

Kinderen die van kleins af aan de juiste porties snoep krijgen (de vraag is natuurlijk wel even wat de juiste porties zijn), leren beter om te gaan met eten. Ze zijn zich bewuster van wat ze eten, èn ze blijken na jaren uiteindelijk minder kans te hebben op overgewicht. En minder kans op hart- en vaatziekten. Dit is gebleken uit een onderzoek van de Louisiana State University.

Verrassend onderzoek

Ik heb nooit zoveel met onderzoeken, maar dit onderzoek ben ik eerlijk gezegd wel blij mee. In mijn omgeving ken ik een paar personen die hun kinderen angstvallig bij snoep vandaan houden, en dat benauwd me altijd een beetje. Wat is er nu mis met zo nu en dan iets lekkers (met de nadruk op zo nu en dan) ? Het is toch heerlijk om je kind ook een beetje te verwennen soms. En dat kan met aandacht, met iets leuks, maar ook wel eens met iets lekkers. Ik noem maar zo’n chocolade ei waar zo’n speeltje in zit. Het is bij ons echt niet zo dat die iedere week mee over de toonbank gaan, maar gewoon, zo nu en dan een keer, dat dan weer wel.

Avondje opblijven met chips

Of wat denk je van een heerlijk avondje ‘opblijven’ ? Ik weet nog dat ik er vroeger helemaal blij van werd als ik in het weekend eens op mocht blijven om iets leuks op tv te zien. Een bekertje prik erbij en een schaaltje chips… en mijn avond was compleet. Dát gevoel wil ik mijn kinderen absoluut niet onthouden. Sterker nog… ik wil júist dat ze dat gevoel ervaren. Het gevoel van lekker samen thuis genieten. Het moet dan natuurlijk wel bijzonder blijven, maar dat bereik je met gemak als je dit een keer in de week doet.

Hoeveel snoepjes krijgen ze dan?

Dus ook hier wordt er met regelmaat gewaarschuwd als de kinderen naar de ‘snoepla’ lopen. ‘Nee jongens, nu niet, je hebt al gehad’, of, ‘Nee, we gaan bijna eten. Als je goed gegeten hebt’.  Lijkt me niet meer dan logisch. Het mooie ervan is dat de snoepla gewoon binnen handbereik van de kinderen is, niets is ver weggestopt of verborgen. Nee. Ik vind het belangrijk dat kinderen ook leren dat ‘nee’ NEE betekent, ook al zouden ze het wel zo kunnen pakken. Maar een paar snoepjes per dag, nee, daar heb ik geen problemen mee en dan roep ik ook als ze erom vragen ‘welja joh, snoepen is gezond 😉 ‘.

Hoe gaat dat bij jullie?

Andere artikelen over snoepen tref je hier:

 

*Bron onderzoek

*Gebruikte afbeelding is van Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven