Zelf bruiswater en frisdrank maken van kraanwater met de Soda Stream

Zelf bruiswater maken of frisdrank maken met de Soda Stream? Ik kan dit apparaat niet meer uit onze keuken wegdenken. Zelden kopen wij nog frisdrank in de winkel. Niet alleen omdat de hoeveelheid suikers in die drankjes bizar is, maar ook omdat we nu gewoon een stuk goedkoper uit zijn door bruiswater van kraanwater te maken.

Soda Stream zorgt met bruiswater voor gezondere keuzes

Met een puber in huis snap je wel dat -als we hem zouden laten kiezen- de flessen frisdrank niet aan te slepen zouden zijn. Toch merk ik dat we nu een punt naderen waarop ook voor hem de keuzes makkelijker worden. Zelf bruiswater maken doen wij volop sinds dat we de Soda Stream in huis hebben. Het is tegenwoordig dan ook gewoon om koffie, thee, kraanwater of bruiswater te drinken.

soda stream

Kraanwater in plaats van bronwater uit de fles

Het water in Nederland is van dusdanige kwaliteit dat wij dat hier met gemak kunnen drinken. Maar als ik overdag gewoon kraanwater, koffie en thee drink, dan vind ik het in de avond wel lekker om bruiswater te drinken. Dat geeft net dat tikkeltje extra.

Ook als er visite is, of zelfs met een verjaardag hebben wij nog maar zelden frisdrank in huis. We hebben een aantal siroopjes van Soda Stream in de kast staan en willen we iets anders drinken dan alleen bruiswater, dan voegen we er een smaakje aan toe. Zo komt puber toch voor zijn gevoel aan zijn frisdrank gehalte, en weten wij dat het een stuk gezonder is, doordat er veel minder smaak in gaat als er op de verpakking staat 😉 .

Wat is Soda Stream precies?

Voor diegene die het niet weten even een korte uitleg over de Soda Stream. Soda Stream is een apparaat waarmee je in een handomdraai kraanwater omtovert tot bruiswater. In het apparaat zit een navulbare gasfles met koolzuurgas (CO2), die je heel gemakkelijk zelf plaatst en/of vervangt. Je vult de bijgeleverde PET fles met kraanwater, plaatst deze in het apparaat en met één druk op de knop heb je bruiswater.

Je bepaalt zelf hoeveel koolzuur je in je bruiswater wilt hebben. Met de Soda Stream die wij hebben doe je dat door te kiezen via welke knop je de fles bruiswater gaat vullen. Met een druk op de knop heb je dan de hoeveelheid koolzuur die jij het lekkerste vind. Soms heb ik daarmee zo een fles gevuld met een Marie Henriette bruiswater sprankeltje en andere keren kies ik voor meer koolzuur en maak ik een fles spa rood.

Wat kost bruiswater met de Soda Stream?

Ik ga er even een klein rekensommetje op los laten. Stel je drinkt 5 liter bruiswater in een week. Dat is dan 260 liter per jaar en 520 liter per 2 jaar.

Stel je koopt flessen spa rood in de winkel dan kost dat je € 520*1,10 = € 572,00

Ga je bruiswater maken met een Soda Stream dan zijn de kosten als volgt:

De Spirit One Touch kost € 110,00. Met één CO2 fles kan je gemiddeld 60 liter bruiswater maken. Totaal heb ik dus 8.6 fles nodig voor 520 liter bruiswater. Per twee flessen betaal je € 26,00 (inruilprijs). Totaal kost 8.6 fles koolzuurgas me dan € 111,80.

En dan het kraanwater nog. 1000 liter kraanwater kost ongeveer € 2,00. Voor 520 liter bruiswater ben ik dan ongeveer € 1,04.

De totale kosten voor bruiswater met de Soda Stream voor 520 liter water komt op € 223,00!

Dat is nogal een verschil, niet? Sterker nog… als je langer dan 2 jaar met de Soda Stream doet (wat uiteraard het geval is, hier staat hij ook al jaren zonder problemen), dan worden de kosten alleen nog maar minder omdat de aanschafprijs over meerdere jaren/liters bruiswater verdeeld kan worden.

soda stream spirit one touch

Soda Stream Spirit One Touch

Het model Soda Stream wat ik enkele jaren geleden in huis heb gehaald voldoet nog steeds aan onze wensen, maar inmiddels zijn er al weer een aantal nieuwe modellen uit. Zoals bijvoorbeeld de Soda Stream Spirit One Touch. Minder knap als ons oudje vind ik persoonlijk, maar daardoor natuurlijk niet minder goed.

Ook de Soda Stream Spirit One Touch heeft 3 knoppen, voor zacht bruisend, middel bruisend en volop bruisend water.

Om de CO2 fles te bevestigen haal je de kap aan de achterzijde los door bovenop licht op de 3 puntjes te drukken. Makkelijk gaat niet. Je plaatst de zuurstofgasfles en doet de kap weer dicht.

Spirit One Touch in de aanbieding bestellen ⇒

De Soda Stream in gebruik

Het gebruik van de Soda Stream is eenvoudig, meer informatie over de Sodastream vind je hier. Op het moment dat je de zuurstofgasfles erin hebt zitten kan je de PET fles vullen met water. Op de fles staat aangegeven tot waar je deze moet vullen met gewoon kraanwater. Niet meer water erin doen dan het streepje aangeeft wat anders heb je kans dat het er overheen komt bij het toevoegen van de bubbels.

Je plaatst de PET fles in de houder door het schuin eronder te houden en vervolgens omhoog te klikken. Het snap-lock systeem van de Soda Stream zorgt ervoor dat de fles nu ‘vast’ zit. Druk op een van de knoppen om de bubbels toe te voegen en klaar is je sprankelende bruiswater.

soda stream smaken

Soda Stream smaken

Wil je liever niet alleen bruiswater drinken, maar graag ook een smaakje in je bubbels, ook dan biedt Soda Stream daar een uitkomst in.

Klassieke Soda Stream smaken

Je vindt er frisdranksmaken die gaan van Ice Tea tot Grapefruit smaak en van Cola tot Lemon of Tonic smaak. Wil je liever een smaakje zonder suikers? Dan kan dat ook, de dieet smaken Orange, Lemon Lime en Cola Light zijn de calorie arme varianten.

Mocktail smaken

Buiten de klassieke smaken kan je tegenwoordig met het bruiswater ook een alcoholvrij cocktail maken. De mocktails maken Pink Mojito, Bahamas Pina Colada en Italian Sprits doen precies wat ze beloven. Ze geven een heerlijke smaaktwist aan je bruiswater die lijkt op de originele cocktail varianten. Een mooie manier om in de zomer lekker op je eigen terrasje van een mocktail te genieten.

Fruitdrops

Bruiswater met een lichte smaak maak je met de fruitdrops van Soda Stream. De Lemon drops, Raspberry drops en Orange drops geven een lichte smaakbeleving zoals bijvoorbeeld een gewone karaf met water en wat fruit ook doet. Maar dan lekker met bubbels.

Smaakjes bestellen ⇒ 

Duurzaam en milieuvriendelijk

Dat de Soda Stream duurzaam is, dat heeft het apparaat inmiddels al bewezen. Al 2,5 jaar gebruiken we hem met veel plezier en zonder klachten. Meder doordat je hierdoor nagenoeg geen flessen frisdrank meer hoeft te halen is hij ook nog eens milieuvriendelijk. Door op deze manier bruiswater te maken help je mee om de enorme plastic afvalberg te verminderen. Een goed idee dus!

2 gedachten over “Zelf bruiswater en frisdrank maken van kraanwater met de Soda Stream”

  1. Als mijn glaasje sodastream een aantal
    minuten staat proef een een bijsmaak die ik niet zo lekker vind.
    Zou deze bijsmaak te maken kunnen hebben met de cilinder die ik gebruik?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven