Solliciteren kan je leren; na 21 jaar starten bij een nieuwe baas

Na bijna 22 jaar weer de arbeidsmarkt op. Ik deed het. Hoe spannend is dat? Of juist niet? Tijdens mijn studie leerde ik nog dat je een handgeschreven sollicitatiebrief moest versturen. Per post! Solliciteren was toen heel anders dan nu. Benieuwd of ik heb leren solliciteren na jaren een vaste baan te hebben? Lees gerust verder!

solliciteren na jaren vaste baan
Stockfoto van vrouw op sollicitatiegesprek door stockfour

Weer solliciteren na jaren een vaste baan te hebben gehad

Ik heb een leuke job. Ruim 21 jaar bij dezelfde werkgever! Inderdaad, ik behoor tot het meubilair, zoals ze dat dan zeggen. En dat is prima. Ik weet waar ik aan toe ben, en mijn werkgever weet dat ook. Credits en vakantiedagen zijn opgebouwd, net zoals een behoorlijk netwerk en de nodige ervaring. Op mijn werk heb ik in de loop der jaren diverse functies mogen vervullen, maar echt carrière maken kon je dat niet noemen, wat ik overigens ook niet ambieerde. De grootste carrièrestap die ik gedurende deze periode heb gezet was die van feestbeest naar oermoeder.

Van fulltime naar parttimebaan bij eerste werkgever

Na de geboorte van ons oudste kind ben ik parttime gaan werken. Van 40 uur naar 16 uur. Heel fijn dat dit bij mijn werkgever kon! Het was een bewuste keuze. Zo kon mijn partner lekker doorwerken en ik zorgde voor het thuisfront. In de ochtend sta ik klaar voor de baas, in middag was ik er voor de kinderen!

Maar nu worden de kinderen groter. De zorg die ze voorheen vroegen, wordt aanzienlijk minder. Het gaat snel en voor je het weet, ben je oud. Die gedachten maakte me wat onrustig. Ik zie mijn kinderen groeien, ontdekken, fouten maken, herpakken en weer doorgaan. Met open blik en vol vertrouwen stappen zij verder. En ik blijf maar vasthouden aan al het oude en vertrouwde. Dat moet maar eens anders.

Solliciteren op een leuke vacature

Toen was daar ineens een hele leuke vacature! Ik las deze advertentie en wist het zeker. Dit bedrijf zoekt mij!!! Opgetogen zocht ik mijn stoffige cv op, pimpte het wat op en mailde deze door naar de betreffende contactpersoon. Wauw. Ik solliciteer. Na zo’n lange tijd bij dezelfde werkgever was dat nogal een ding voor mij. Maar het was een weldoordachte keuze, waar ik helemaal achter stond. Dit jaar had ik één keer eerder gesolliciteerd. Hier werd ik niet uitgenodigd voor een gesprek. Die afwijzing deed best een beetje pijn.

Curriculum vitae

De volgende ochtend kreeg ik een reactie op mijn mail. Mijn curriculum vitae (wat een woord hé) was in goede orde ontvangen en ze wilde graag kennis met me maken. De afspraak was snel gemaakt. En toen begon de ellende.

Lieve mensen, ik ben geloof ik nog nooit zo zenuwachtig geweest. En die zenuwen sloegen om in onzekerheid. Wat wist ik nu van solliciteren? Wat zagen ze in mij? Wie wil een vrouw die al zolang op dezelfde plek zit. Ik kon maar beter niet gaan, gewoon bij mijn oude, vertrouwde werkgever blijven. Die is toch goed voor mij? Wat haal ik me nu weer voor een avontuur op de hals door te solliciteren terwijl ik een mooie vaste baan heb.

Ik hoor jullie denken: “Erika, stel je niet aan. Doe niet zo onzeker en ga er gewoon voor. Wat is er nu eng aan?”. Geloof me, voor mij was dit ontzettend spannend. Deze baan wilde ik zo graag maar wist niet of ik het kon. Tijd om sollicitatie tips te vergaren. Bij de paar baantjes die ik heb gehad ben ik zo binnengerold, dus alle hulp was welkom.

Drie tips om te solliciteren na jaren vaste baan of voor je eerste job

Kijk, dat ik me in mijn potentiële nieuwe werkgever moest verdiepen, snapte ik wel. Hun website werd doorgespit. Maar hoe gedraag ik me? Wat zeg ik wel, en wat juist niet? En welke sollicitatie outfit trek ik aan?

Een lieve vriendin die van mijn sollicitatie avontuur wist en ervaring heeft met solliciteren, gaf me drie hele nuttige tips:

  1. Drink water tijdens het eerste gesprek. Geen gloeiendhete thee waaraan je je lippen verbrandt of lauwe koffie, die je op je gladgestreken jurkje morst. In mijn geval een hele handige tip.
  2. Luister goed. Laat je gesprekspartner uitpraten en val hem of haar niet halverwege in de rede door je enthousiasme.
  3. Stel af en toe zelf een vraag. Uiteraard wel eentje die in de zakelijke context past. Een vraag of ze bijvoorbeeld van wijn houden, kun je beter achterwege laten. Tenzij je solliciteert bij een slijterij.

Dé gouden sollicitatie tip

De allerbeste tip kwam van mijn beste vriendin (en HR-directeur). Zij wist mij te verzekeren dat ik vooral mezelf moest zijn. Ik heb al jaren een vaste baan en als ik nu ga solliciteren dan moet ik vooral ergens “passen”. En als je je anders voor doet, werkt dat natuurlijk niet. Dit bleek dé gouden tip. Want na het eerste gesprek kwam al snel een tweede gesprek. Weer was ik hopeloos nerveus. Ook dit gesprek bleef ik mezelf, een zenuwachtige versie, dat wel. Na dit tweede gesprek volgde een persoonlijkheidsanalyse en nog een arbeidsvoorwaardengesprek.

Salaris, arbeidstijden en andere voorwaarden

Vooraf heb ik goed nagedacht wat ik wilde en wat niet. Qua salaris, arbeidstijden en secundaire voorwaarden. We kwamen er samen goed uit en ineens had ik een nieuwe baan. Na bijna 22 jaar een vaste baan en twee keer solliciteren! De zenuwen waren weg en blijdschap overheerste. Zo, dat heb ik toch eens even mooi geflikt. Degenen die mij een beetje kennen zullen begrijpen dat ik een lekker wijntje gedronken heb op de nieuwe baan.

Wakker worden met een kater en ontslag

De volgende dag werd ik wel wakker met een kater. Niet van de wijn, maar van het besef dat ik mijn huidige baan op moest zeggen. En als jullie denken dat mijn zenuwen een hoogtepunt hadden bereikt voor de sollicitatiegesprekken, dan hebben jullie het faliekant mis. Ik heb hier zo’n buikpijn van gehad. Het voelde als het verbreken van een lange, fijne vriendschap. Met lood in mijn schoenen informeerde ik mijn leidinggevende: ik neem ontslag!

Reacties van mijn baas en collega’s

De reactie van mijn leidinggevende was zo fijn. Begrip, jammer en gegund. Die woorden bleven hangen. En de oprechte knuffel die ik kreeg. Had ik hier nu zo tegenop gezien? Het hoge woord is eruit. Ook mijn naaste collega’s reageerden super tof. Ze zijn verrast, vinden het jammer maar gunnen het me van harte. Zo lief! Ik ga ze missen maar mijn (meeste ?) collega’s, het bedrijf en de holding zitten voor altijd in mijn hart.

Onwijs veel zin heb ik in deze nieuwe job! Met nieuwe mogelijkheden, nieuwe energie en nieuwe collega’s die al een hele positieve indruk op me hebben gemaakt. Na het tekenen van het arbeidscontract heb ik trouwens toch nog even gevraagd of ze van een wijntje houden. Ik moet tenslotte mezelf blijven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven