Solliciteren en je sollicitatiegesprek voorbereiden? Check deze tips!

We mogen dan een lifestyle blog zijn voor werkende moeders. Moeders in between jobs zitten er natuurlijk ook meer dan voldoende in onze doelgroep. In mijn omgeving word ik momenteel weer veel geconfronteerd met solliciterende vriendinnen waardoor ik geprikkeld werd om een blog te schrijven met tips over solliciteren en het voorbereiden van je sollicitatiegesprek. Want de informatie uit de gesprekken die ik hier met vriendinnen (en met solliciterende zoon) over heb, die is zeker ook geschikt voor jou als je op zoek bent naar een nieuwe baan.

Solliciteren kan je leren: zo bereid je je sollicitatie en sollicitatiegesprek goed voor

Het klinkt misschien een beetje raar zoals ik dat hier stel, maar solliciteren kan je echt leren. En dan bedoel ik niet alleen het schrijven van een sollicitatiebrief, maar ook het sollicitatiegesprek zelf. Oefening baart kunst zeggen ze niet voor niets natuurlijk. Sterker nog, mijn advies aan mijn vriendinnen, maar ook aan mijn zoon luidt altijd hetzelfde als het gaat om het sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je meerdere opties hebt.

Solliciteer bijvoorbeeld ook op een baan waar je misschien niet dezelfde passie of interesse voor voelt als die andere job die je heel graag wilt hebben. En zorg er dan voor dat je het sollicitatiegesprek voor de minst leuke baan als eerste hebt. Zeker als het al een tijdje geleden is dat je gesolliciteerd hebt, of als je nog nooit op gesprek bent geweest. Want dat je een beetje zenuwachtig bent is helemaal niet gek. Het is zelfs helemaal oké, want een beetje gezonde spanning zorgt er ook voor dat je alert bent. Maar het is wel fijn als je al een gesprek achter de rug hebt. Je leert ervan en de spanning voor ieder volgend gesprek wordt weer een beetje minder. Je leert welke vragen ze kunnen gaan stellen en hoe jij daarop kan reageren. Kortom; hoe meer gesprekken je hebt, des te beter word je hierin.

Goed, dat was het voorproefje, hier komen de resterende tips voor het solliciteren.

1. Maak een nette cv die je keer op keer opnieuw kan gebruiken

Het spreekt voor zich natuurlijk, een nette cv, dat is dan ook een van de eerste tips voor als je gaat solliciteren. Maar er zit een verschil tussen netjes en netjes. Waar we voorheen een cv stuurden met een losse pasfoto ga je nu natuurlijk voor een cv waarin je -digitaal- plaats maakt voor je foto in het geheel. Geen foto toevoegen is nog steeds een optie, maar mét foto heb je meer kans op een uitnodiging.

Vind je het moeilijk om een cv te schrijven? Check dan eens www.cvmaker.nl. Daar hebben ze niet alleen mooie voorbeelden, maar kan je ook in 15 minuten een professionele cv maken waar je indruk mee maakt zonder te overdrijven.

De basis van je cv kan in principe hetzelfde blijven, maar toch is het slim om bij iedere sollicitatie ook je cv even door te lopen en aan te passen op de stijl van het bedrijf waar je gaat solliciteren. De taal en de woordkeuze kan je zo aan laten sluiten op het bedrijf in kwestie waardoor ze nog sneller een match met je zien.

Afhankelijk van de functie waarop je solliciteert is het misschien slim om ook je social media op je cv te vermelden. Zorg er in alle gevallen voor dat je toekomstige werkgever een proffesionele uitstraling op je social media ziet. Geen foto’s of teksten van momenten waarop je beschonken bent bijvoorbeeld.

2. Verdiep je in het bedrijf

Dat moet je natuurlijk al doen voordat je je cv gaat maken, maar mocht je uitgenodigd worden voor een gesprek dan spit je de website en de social media van het bedrijf waar je solliciteert nog eens helemaal door.

Zorg dat je niet alleen weet wat er van jou in je functie verwacht wordt, maar dat je ook precies weet wat het bedrijf doet, welke klanten ze hebben én wat hun missie of visie is. Zo kan je in het gesprek makkelijk inhaken op vragen daarover en laat je direct zien écht interesse te hebben in het bedrijf.

3. Maak de juiste eerste indruk

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als je zelf weet waar je capaciteiten liggen én je hebt je verdiept in de functie waar je op solliciteert en het bedrijf zelf, dan ben je al een eind op weg. Zorg er daarnaast voor dat je een passende sollicitatie outfit aan hebt. Gebruik geen overmatige make-up (of parfum) maar zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet en fris ruikt. Daarmee weet je zeker dat je eerste indruk prima is.

4. Stel zelf ook vragen tijdens het solliciteren, check de tips hieronder

Ik weet het, als je jong bent is dat best lastig. Je bent misschien erg nerveus of vindt het lastig om zelf ook een stukje leiding in het gesprek te nemen door vragen te stellen. Toch is het goed om dit te doen. Je laat zien dat je een serieuze kandidaat bent. Daarnaast laat je zien dat je zelf ook nadenkt over je positie binnen het bedrijf.

Bereid thuis gewoon alvast wat vragen voor. En weet je geen vragen? Praat er dan met anderen over. Zij komen ongetwijfeld zelf met vragen voor jou waar je nog geen antwoord op hebt. En dat zijn dan ook prima vragen om te stellen. Bijvoorbeeld over je mogelijkheden op de werkvloer, de verantwoordelijkheden die je krijgt, de mensen waar je mee mag gaan werken en dergelijke. Maar ook over hoe het bedrijf aankijkt tegen bijvoorbeeld een werk-privé balans. Het is toch fijn om te weten of je bij een bedrijf terecht komt waarvan je weet dat je bij ziekte van je kind bijvoorbeeld gewoon een dagje thuis mag werken.

Wat ook leuk is om te vragen aan bijvoorbeeld collega’s die in het sollicitatiegesprek aan tafel komen is hoe zij de sfeer in het bedrijf zouden omschrijven. Zo krijg je – first hand- een indruk.

5. Bereid je voor op lastige vragen

Niet iedere werkgever doet dit, maar er zijn er bij die een kei zijn in het stellen van lastige vragen. Op het irritante af. Vaak is dit een manier van ze om te proberen je in een korte tijd een beetje te leren kennen. Je antwoord is niet goed of fout, maar de manier waarop je tot dat antwoord komt zegt waarschijnlijk wel wat over je. Zorg er dus voor dat je hier thuis al over nagedacht hebt zodat je wat zakelijk zelfvertrouwen hebt.

Lastige vragen waar je je op voor kan bereiden bij het solliciteren, tips:

  • Noem drie sterke en zwakke punten van jezelf
  • Waarom vind jij dat we jou zouden moeten aannemen?
  • Welke problemen heb je in je vorige baan aangepakt en opgelost?
  • Welke werkomgeving zou voor jou ideaal zijn? En hoe was dat bij je vorige werkgever?
  • Denk jij dat je bij ons bedrijf past en zo ja, waarom?

Tips bij het antwoorden op deze vragen als je gaat solliciteren:

Zorg ervoor dat je in een positieve flow zit bij het beantwoorden van deze lastige vragen. Ga bijvoorbeeld niet een oude werkgever afkraken. Of leg niet tot in detail uit welke problemen je allemaal voor hebt gestaan in je vorige baan. Focus liever op de oplossingen waar je naar gezocht hebt bijvoorbeeld.

6. Weet wat je ongeveer wilt verdienen

Het mag duidelijk zijn dat je hier je sollicitatiegesprek niet mee begint, met wat je wilt verdienen. Toch is je salaris wél een belangrijk punt binnen je hele sollicitatie. Het mag niet zo zijn dat je overenthousiast bent over de functie en je vervolgens nog niet eens weet wat je gaat verdienen. Het is een logische vragen om te stellen, mar wel op het juiste moment.

Denk er in ieder geval zelf alvast over na wat je wilt verdienen. En hoeveel uur je daarvoor wilt werken. Mocht het salaris een lastig punt zijn in het gesprek kan je natuurlijk altijd nog kijken naar de secundaire arbeidsvoorwaarden. Wellicht zijn er mogelijkheden om daarin te onderhandelen.

Heel veel succes met solliciteren in ieder geval en ik hoop dat je wat aan deze tips hebt!

2 gedachten over “Solliciteren en je sollicitatiegesprek voorbereiden? Check deze tips!”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven