Solliciteren als werkende mama, hoe stel ik me op ?

Is het verstandig om bij een sollicitatie te melden dat je maanden (na verlof) niet hebt gewerkt om voor je kind te zorgen? Of schrikt dat een toekomstige werkgever teveel af ? Ik heb 5 maanden verlof gehad na de bevalling en ben nu weer in voor een baan en meer contact met de buitenwereld. Solliciteren en weer werkende mama worden, hoe pak ik dit het beste aan?

werkende mama

Werkende mama worden na lang verlof

Hoe pak je dat aan? Vind je dat ik open kaart moet spelen naar mijn toekomstige opdrachtgever toe? Kan ik gewoon vertellen dat ik 5 maanden verlof heb gehad om van mijn kleintje te genieten en ervoor te zorgen? Of loop ik dan het risico dat mijn toekomsitge opdrachtgever bang is dat ik dit een volgende keer weer zo aanpak?

Het liefst speel ik natuurlijk open kaart, gewoon omdat dat het meest prettig is. Maar ik ben ook wel bang dat een opdrachtgever mijn gedrag niet ‘ziet zitten’. Dat ze misschien bang zijn voor herhaling, terwijl ik daar zelf nu eigenlijk niet zo bang voor ben.

Mijn eerste zwangerschap en bevalling waren gewoon bijzonder spannend voor mij. Een tweede keer denk ik dat ik er wellicht wat anders mee om zou gaan, maar los daarvan… moet ik het vermelden of niet? Wat vind jij?

Ik zit er zelf om te springen om de arbeidsmarkt weer op te gaan en werkende mama te worden!

Meer artikelen over werken na je bevalling vind je hier:

*Gebruikte afbeelding van shutterstock

 

5 gedachten over “Solliciteren als werkende mama, hoe stel ik me op ?”

 1. Helemaal mee eens met al mijn vier voorgangers. Wat er nog wel bij mij opkomt is de vraag: is het relevant? Want anders zet je er onnodig veel aandacht op.
  En misschien ook interessant om te kijken welk oordeel je er zelf nog op hebt…

  Ik wens je de meest leuke baan toe voor jou op dit moment!

 2. Hallo Anna,

  Begrijpelijk dat je deze vraag stelt. Er is ook zoveel te doen in de media over moeders die er wel of niet voor kiezen om te te gaan/blijven werken na de bevalling.

  Jij hebt de keuze gemaakt om 5 maanden verlof te nemen om voor je kind te zorgen. Dat heb je niet voor niets gedaan. Hoe ben je tot die keuze gekomen en wat gaf voor jou de doorslag? Als je weer even terugdenkt aan dat moment en hoe je die 5 maanden hebt ervaren, dan weet je ook hoe je jezelf kan presenteren in een sollicitatie. Blijf dicht bij je eigen gevoel, dat sterkt je en straal je ook uit in een gesprek. En dan is het helemaal niet aan de orde of je 2, 5 of 10 maanden niet hebt gewerkt om voor je kind te zorgen …

  Heel veel succes met solliciteren! 🙂

 3. Hallo Anna,
  Altijd open kaart spelen is mijn advies.

  Bovendien: Wat is er mis mee dat je na de bevalling een paar maanden niet hebt gewerkt?
  Het is een bewuste keuze geweest, waar je goed over hebt nagedacht.
  En 5 maanden is niet eens zo veel langer dan het wettelijke verlof.
  Veel vrouwen kiezen er tegenwoordig voor wat extra tijd aan het bevallingsverlof te plakken om daarna weer met veel plezier en inzet (opnieuw) aan de slag te gaan.

  Nu ben jij weer in voor een job!

  Veel succes met je sollicitatie.

  Hartelijke groet,
  Karin Reichrath

 4. Beste Anna,
  Eerlijkheid lijkt mij ook geboden hier. Wat ik wel zou aangeven is dat je na dit heerlijke lange verlof weer zin hebt om buiten de deur aan het werk te gaan. En dan zou ik (overigens vooral als het waar is) daar inhoudelijk echt wat over zeggen. Dus toekomstgericht, en niet terugkijkend op je verlof. Waar heb je allemaal weer zin in?
  – Omgaan met collega’s
  – Een klus tot een goed einde brengen zonder dat je gestoord wordt door (vul maar in; huilend kindje, wasmachine, boodschappen die echt nog moeten etc)
  – vooral natuurlijk wat je trekt in de functie waarop je gesprek gericht is.
  Succes,

 5. Hi Anna,

  Gewoon open kaart spelen is mijn advies. Eerlijkheid duurt nog altijd het langst. Bovendien is het niets om je voor te schamen dat je een aantal maanden voor je kind hebt gezorgd.

  Een werkgever die daar een probleem van maakt verdient jou als nieuwe medewerkster niet.

  Succes, Hélène

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven