De lekkerste soto maken in de slowcooker, en nog eenvoudig ook

Een lekkere soto maken is helemaal niet zo moeilijk, wist je dat? Het lijkt altijd enorm veel werk, maar dat valt reuze mee. Ik zal je verklappen waar het geheim zit door mijn soto recept met je te delen. Het maken van soto in de slowcooker. Mocht je dit heerlijke recept liever in de pan maken… ook daarvan vind je de bereidingswijze hieronder, dus lees gewoon even verder. Eet smakelijk alvast!

soto recept

Soto maken in slowcooker; dit slowcooker soto recept is een eitje!

Soto kan je natuurlijk ook in de pan maken, ook met dit recept, maar als je een slowcooker hebt dan kan je de soto nog eenvoudiger maken omdat je dan gewoon met eenvoudige kipfilets uit de voeten kan. Zonder dat ze uitdrogen! Normaal hoor je in een soto kippenbouten of kuikenbouten te doen, maar dat vind ik helemaal niets. Het is wel lekker, maar het kost veel te veel tijd en ik vind het ook een vies werkje, die bouten na het koken helemaal van het kippevlees ontdoen.

Dusssss…. kies ik ervoor om de soto in de slowcooker te maken. Andere lekkere soep recepten vind je overigens hier.

ingrediënten soto

Andere lekkere slowcooker recepten vind je hier.

Ingrediënten soto in slowcooker

De ingrediënten hieronder zijn voor een portie soto uit de slowcooker voor 4 personen (waarbij ik bijna zeker weet dat je nog overhoud).

  • 300 gram sperzieboontjes
  • pakje taugé
  • 3 uien
  • 6 hardgekookte eieren
  • 1 prei, in ringen gesneden
  • 4 bosuitjes, in ringetjes gesneden
  • 1 chinese kool (je gebruikt maar de helft)
  • paar takjes selderij
  • zilvervliesrijst
  • koriander, naar smaak toevoegen, ik gebruik zeker 6 takjes
  • pakje glasnoedels
  • 1 liter kippenbouillon
  • 4-6 kipfilets
  • soto boemboe (gewoon in supermarkt verkrijgbaar)
  • gebakken uitjes
  • Kroepoek
  • Javaantjes
  • Seroendeng

soto boemboe

Zoals je ziet heb je aardig wat ingrediënten nodig voor deze slowcooker soto. Toch is het relatief makkelijk omdat je het merendeel van de ingrediënten apart serveert. Je hoeft er dus niet mee te ‘koken’.

Ik leg het je hieronder uit.

soto slowcooker

Bereidingswijze soto slowcooker, de bijgerechten

Zoals aangegeven ga je het merendeel los bij de soto uit de slowcooker serveren:

  • Kook de boontjes gaar. Dat mag je al in de ochtend doen als dat je beter uitkomt, ze hoeven namelijk niet meer warm te zijn bij het opdienen.
  • De taugé, de prei, de bosui, de chinese kool (dun gesneden) en de hardgekookte eieren (in schijfjes) doe je allemaal apart in een eigen bakje en kan je alvast op tafel zetten.
  • De korianderblaadjes even van de takjes halen en klein knippen/snijden. Apart in een kommetje op tafel zetten zodat iedereen naar eigen behoefte de koriander in de soto kan toevoegen.
  • De gebakken uitjes, seroendeng, javaantjes en kroepoek zijn een heerlijke toevoeging aan de soto uit de slowcooker, maar niet persé noodzakelijk hoor. Ik serveer het er alleen graag bij omdat het toch de smaak heerlijk ophaalt.

soto recept op tafel

Bereidingswijze van de soto in de slowcooker zelf

Het echte ‘koken’ betreft dus alleen het soto recept zelf.

  • Maak de kipfilets schoon.
  • Snipper de uien en bak die even licht aan als je de slowcooker op high hebt staan met een beetje olie. Hier bovenop leg je de schoongemaakte kipfilets.
  • Hierna voeg je de soto boemboe toe, de selderijtakjes en dan de kippenbouillon (oftewel; 1 liter water en 1 tablet).
  • Zet de slowcooker op low en laat de soto 8 uur garen in de slowcooker. Heb je minder tijd? Dan volstaat 4-5 op de hoogste stand van de slowcooker ook. Maar mijn voorkeur gaat naar 8 uur op low 😉 .
  • Voor het laatste uur voeg je een pakje glasnoedels toe. Dit mag nog een uurtje meedraaien in de slowcooker.

Na 8 uur is je soto heerlijk op smaak, de kip valt uit elkaar en is heerlijk mals. Haal voor het opdienen de selderijtakjes uit de soto.

Zorg ervoor dat je dan de rijst nog even kookt en je kan gezellig aan tafel. Onze kinderen vinden deze soto uit de slowcooker helemaal fantastisch. Vooral het feit dat ze zelf alles opscheppen zorgt ervoor dat er goed van dit soto recept gegeten wordt. Het is een klein feestje aan tafel.

Wil je dit soto recept in de pan maken?

Alles met betrekking tot de slowcooker soto ingrediënten blijft dan hetzelfde, behalve dan dat je in dit geval beter kippenbouten kan gebruiken in plaats van kipfilets. Je kookt de kippenbouten dan in de pan met de soto boemboe, de selderijtakjes en de kippenbouillon. Ongeveer 2 uur zachtjes laten pruttelen. Hierna mag je de kippenbouten uit de soep halen, ontvellen en alle kip er afhalen. De kip zelf gaat weer terug de soto soep in en het vel en de botten mogen weg.

Daarna de glasnoedels nog even toevoegen en een kwartiertje of half uurtje verder laten pruttelen. Dan is de soto klaar om op te dienen.

ps…. dit soto recept is een uitstekend recept om te koken met kinderen omdat je alles los van elkaar klaar kan maken en er niet zoveel stress is 😉 .

RECENSIEOVERZICHT
smaak
bereiding
Joyce van de Pas
Druk, druk, druk. Bij mij zit er te weinig uren in een dag. Herken je dat? Ik ben getrouwd en heb 2 schatten van kinderen die ik ook graag zo nu en dan achter het behang zou willen plakken. Daarnaast ben ik zelfstandig ondernemer, eigenaar van MamsatWork.nl, en van Zazou.eu een webshop met hippe kinderkleding. Heb je vragen voor me? Mail me, ik geef je graag antwoord.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here