Een nachtje logeren: voor het ene kind is het een feest, voor de ander een nachtmerrie. Waar een schoolkamp voor sommige kids niet lang genoeg kan duren, staat het voor anderen voor slapeloze nachten. Heeft jouw kind ook moeite met onbekende uitstapjes? Dan kan een schoolkamp een behoorlijke hindernis zijn. Lees hier de tips van de Opvoeddesk: hoe verander je spanning in ontspanning?
Een dagje op schoolreis: spanning of ontspanning?
Veel kinderen vinden het onbekende spannend. Zorg ervoor dat het doel van de reis helder is. Kijk er bijvoorbeeld vantevoren even naar op internet. Verder kunnen deze tips je helpen:
- Breng de dag in beeld ‘van rugzak t/m de bus naar huis!’ Je kind tekent stap voor stap de dag uit, ook wat moet ik doen als ik naar de WC moet, mama mis of de groepspapa/mama kwijt ben?
- Stel jouw held gaat mee op schoolreisje wat zou die dan tegen jou zeggen om je op te vrolijken?
- Overleg met de leerkracht of je kind een wegwerpcamera mee mag nemen. Opdracht: maak als groepsfotograaf een paar foto’s van het schoolreisje (in de bus, tijdens de lunch, in het speelpark, de dierentuin etc.). Dat geeft kinderen een rol en een duidelijk doel.
Zorg dat het schoolkamp geen strafkamp wordt
Voor de meeste kids is schoolkamp iets om naar uit te kijken. Maar dat geldt niet voor iedereen! Wat als je kind als een berg tegen het schoolkamp opziet? Hem of haar geruststellen door te zeggen dat het hartstikke leuk wordt en dat er niets is om je zorgen over te maken, helpt niet. Benoem liever de tegenzin. Dat lucht vaak op! Probeer duidelijkheid te krijgen over waar je kind nou zo tegen opziet. Ga ook bij jezelf na, hoe jij vroeger tegen het onbekende aan keek. Herken je de schoolkamp spanning van je kind, of zag jij zulke uitstapjes juist nooit als ‘straf’?
Van spanning naar spannend in a good way
Misschien heeft je kind geen idee wat hem te wachten staat. Dan is het lastig om je er een voorstelling van te maken. Laat je kind een vragenlijst opstellen. Een mini-interview met de leerkracht, bezoek aan de website van de locatie of het kampprogramma kan al het verschil maken. Misschien heeft een oudere broer of zus foto’s en verhalen over zijn kamp? Heeft je kind last van heimwee, is het contact met andere kinderen niet zo prettig of is je kind ergens bang voor: zet het samen op papier. Waar maakt je kind zich het minste en meeste zorgen om? Bedenk samen oplossingen. Ieder initiatief, idee of gebaar dat vanuit je kind zelf komt, is waardevol. Trap liever niet in de valkuil om het probleem voor je kind op te lossen. Hoe graag je ook wilt helpen, je helpt dan eigenlijk niet!
Extra advies?
Wil je hulp bij schoolreis en/of kamp? Voor overleg of advies kan je bellen met de Opvoeddesk (035 695 7020).
Mijn zoon gaat deze zomer voor het eerst op zomerkamp. Hij heeft er veel zin in, maar vindt het ook wel spannend. Ik vind het een goede tip om samen het kamp door te nemen en het kind de dagen uit te laten tekenen. Dat zullen we doen, we hebben namelijk een programma gekregen. Bedankt voor het delen van deze tip!