Sparen voor je kind: waarom?

De ene ouder kan meer sparen voor zijn kind dan de ander, maar sparen voor je kind is in ieder geval altijd een goed idee. Of je nu veel of weinig kan missen.

Ik neem jullie in dit artikel mee over de redenen waarom wij sparen voor onze kinderen. Hoe we dat regelen, waar je aan moet denken en hoe je eventueel beter (gestructureerder) kan sparen.

sparen voor je kind

Waarom zou je sparen voor je kind en hoe doe je dat?

Natuurlijk is het zo dat het geen must is om te sparen voor je kinderen. Zeker als je het zelf financieel zwaar hebt is het lastig om ook nog iets opzij te zetten voor je kinderen. Toch geeft het heel veel rust als je dit wel kan en dan ook doet.

Heb jij momenteel niet de financiële middelen om te sparen? Lees dan verderop in het artikel de tips die je dan misschien nog kan toepassen om toch aan sparen toe te komen.

Wanneer start je met sparen voor je kind?

Heb je de financiële middelen om wat opzij te zetten voor de toekomst van je kind? Dan is het slim om zo snel mogelijk te starten met het sparen voor je kind. Hoe eerder je start, des te meer je kan sparen voor ze.

Heb je tot doel gesteld om een bepaald totaalbedrag te sparen voor jouw kleintje? Des te eerder je begint, des te sneller je dat doel bereikt. En ook al is de rente momenteel niet zo hoog, alle rente is mooi meegenomen, toch?

Daarnaast worden kinderen naarmate ze ouder worden ook duurder. Dus alles wat je nu richting de spaarrekening voor je kind kan overmaken scheelt weer voor de toekomst.

Verschillende manieren van sparen voor de kinderen

Ik wil eerst even een verschil aangeven tussen de manieren van sparen voor je kind. En dan doel ik niet specifiek op bijvoorbeeld sparen op een bankrekening of via beleggen ofzo. Maar de doelen om voor te sparen.

Zo hebben wij drie verschillende spaarrekeningen die voor de kinderen bedoeld zijn.

Een spaarrekening waarop wij geld sparen voor ieder kind zodat we ze iets mee kunnen geven als ze het huis uit gaan. Een appeltje voor de dorst zeg maar. Dus een spaarrekening voor Luc én een voor Lotte.

Daarnaast hebben we nog een spaarrekening voor de kinderen waarop wij sparen voor hun studie. Het geld dat op deze spaarrekening staat is niet van de kinderen. Maar wel voor de kinderen.

Deze laatste rekening hebben we opgezet zodat we -als ze gaan studeren- niet voor teveel verrassingen komen te staan en alvast een buffer hebben om de kosten op te vangen.

hoeveel maandelijks sparen op spaarrekening kind

Waarom sparen voor je kind zo fijn kan zijn

Laten we ons nu even buigen over de vraag waarom je zou sparen voor je kind.

We hebben een tijdje geleden een poll op onze Facebookpagina gehad met de vraag of onze lezeressen sparen voor hun kinderen. En zo ja, waarvoor ze dan sparen. Een paar ouders gaven in dit onderzoek aan sparen voor je kind niet nodig te vinden, maar het gros van de ouders is daar wel mee bezig.

4 redenen om een spaarpotje voor de toekomst op te zetten

Met sparen voor je kind laat je om te beginnen aan je kinderen het goede voorbeeld zien. Tenminste, als ze op de hoogte zijn van de spaarrekening.

Veel ouders geven hun kind bijvoorbeeld voor hun 18e verjaardag het spaarboekje van de spaarrekening die ze voor hun kind hebben opgezet. Een leuk cadeau als ze 18 worden!

Een ander idee is om te sparen voor je kind zodat ze kunnen gaan studeren. Of tijdens een tussenjaar een mooie reis kunnen maken als ze dat graag willen.

Maar je kan natuurlijk ook sparen voor je kind om ze een handje te helpen als het gaat om bijvoorbeeld het kopen van een huis. Kan jij een klein startkapitaaltje voor je kind bij elkaar sparen? Dan is het kopen van een starterswoning toch nét wat makkelijker voor ze.

Wat voor spaarrekening kies je voor de toekomst van jouw kind?

Als je besloten hebt om te gaan sparen voor je kind is het nog van belang om te bepalen hoe je gaat sparen en hoeveel. Hierbij heb je een aantal keuzes om te maken.

  1. Kies een spaarrekening voor je kind die bij je past en bekijk de voordelen en nadelen
  2. Bepaal welk bedrag je wilt sparen

Even een korte uitleg bij bovenstaande keuzes:

1. Welke spaarrekening kies je?

Hou er bij je keuze van spaarrekening bijvoorbeeld rekening mee of dat die rekening op naam van je kind komt te staan, of op je eigen naam. Kies je er bewust voor om de rekening op naam van je kind te zetten dan is het sparen heel concreet, dat is een voordeel.

Het is bijvoorbeeld in bovenstaande geval wél belangrijk om te weten dat je bij vrijkomen van het geld als je kind 18 is, geen zeggenschap meer hebt over het geld. Jouw kind is dan diegene die het geld in beheer krijgt en zijn eigen keuzes mag en kan maken.

Dat kan gelijk een hele verantwoordelijkheid zijn natuurlijk en afhankelijk van de situatie waar je kind in zit misschien ook niet gewenst.

2. Welk bedrag wil je gaan sparen voor je kind?

De bedragen die ouders sparen voor hun kind wisselen uiteraard per ouder. Het meest gekozen bedrag om te sparen ligt echter rond de € 50,00 per maand.

Bij de keuze van de spaarrekening kan je gaan voor een maandelijkse vaste inleg. In sommige gevallen kan dit een vaststaand bedrag zijn waar je niet van af mag wijken om de afgesproken rente te krijgen. Het is goed om hier even bewust bij stil te staan.

Je weet namelijk nooit wat de toekomst brengt en of je dit bedrag altijd kan blijven missen. Flexibel zijn in het te sparen maandbedrag kan dan ook een groot voordeel zijn.

Sparen via de KinderToekomst Spaarrekening van ABN AMRO

Bovenstaande informatie rondom het sparen voor je kind heb ik in samenwerking met de ABN AMRO opgesteld. Zij bieden namelijk een KinderToekomst Spaarrekening aan met een aantal mooie voordelen.

Ben jij nog op zoek naar een spaarrekening voor je kind? Check dan ook even de KinderToekomst Spaarrekening van de ABN AMRO.

De voordelen van deze rekening:

  • Tijdelijk een Woezel & Pip knuffel en € 10,00 cashback cadeau (tot 13 juli 2022)
  • Rente van 0,15% op het gespaarde tegoed
  • De spaarrekening zelf is gratis online aan te vragen en er zijn geen maandelijkse kosten aan verbonden

De spaarrekeningen voor onze kinderen

Wij hebben er bij onze kinderen voor gekozen om de spaarrekeningen niet op naam van de kinderen te zetten, maar op onze eigen naam.

De belangrijkste reden daarvoor voor ons is dat we de leeftijd van 18 jaar toch nog wat jong vinden om zelfstandig grote financiële beslissingen te maken.

Ik zou het persoonlijk best lastig vinden als ik een deel van mijn leven voor mijn kind gespaard heb met een bepaald doel voor ogen en hij of zij dat verbrast. En die kans bestaat als jouw kind op zijn 18e verjaardag een bulk geld ter beschikking krijgt.

Rekening op naam van kind én rekening op onze eigen naam

We zijn overigens gestart met een spaarrekening die wél op naam van de kinderen stond. En die hebben we onlangs overgezet naar een spaarrekening op onze eigen naam. Dat vond ik zelf een heel prettige manier. Zo hebben wij al bijna 18 jaar lang maandelijks een vast bedrag gespaard met een heel concreet doel.

Nu (een half jaar voordat Luc 18 wordt) hebben we dat bedrag ‘afgetopt’ op een totaalbedrag van € 25.000. Een vijfde deel hiervan (€ 5.000) hebben we laten staan op zijn naam. En de rest hebben we op een eigen rekening gestort. Dit bedrag blijft voor hem, maar hij kan er nog niet over beslissen. Met als doel dat dit een klein ‘startkapitaaltje’ is voor een eigen huis.

Voor Lotte hebben we precies hetzelfde bedrag apart staan. Zolang ze nog thuis wonen kan het zijn dat we dit bedrag nog ophogen, maar dat hangt van onze financiële mogelijkheden af.

Hoe zit het belastingtechnisch bij sparen voor je kind?

Spaar je op een rekening op naam van je kind, dan kan je dat gespaarde bedrag jaarlijks als schenking opgeven aan de belastingdienst. Over dit bedrag betaal je zelf (totdat je kind 18 is) nog wel vermogensbelasting.

Kom je te overlijden, dan hoeft er over dit totaalgespaarde bedrag echter géén erfbelasting meer betaald te worden door je kinderen. Dat is natuurlijk prettig, met name als het om veel geld gaat.

Op het moment dat je kind 18 wordt kan hij of zij zelf beschikken over het bedrag, maar zal je kind dus óók zelf vermogensbelasting over dit bedrag moeten gaan betalen.

In ons geval zijn de bedragen dusdanig dat we niet persé een jaarlijkse schenking hoeven te doen. We kunnen namelijk ook -als de kinderen het huis uitgaan- de € 20.000 als eenmalige schenking geven.

Tekst gaat verder onder afbeelding

sparen voor je kind, de tips en belastingvoordelen

Hoe ga jij het sparen voor je kind opzetten?

Duidelijk mag zijn dat sparen voor je kinderen een goed idee is. Of sparen op eigen rekening voor de toekomst van je kinderen. Welke keuzes je maakt zijn totaal afhankelijk van jouw persoonlijke (financiële) situatie.

Wat als je maandelijks het geld niet kan missen om te sparen?

In het begin van dit artikel haalde ik het al even aan. Niet iedereen is in de financiële omstandigheid om makkelijk maandelijks te sparen voor zijn of haar kind. Toch zou ik je een paar tips willen geven waar je misschien wel wat mee kan. Want ook kleinere bedragen sparen geeft op een gegeven moment een mooi bedrag op de spaarrekening.

  • Wil het maandelijks niet lukken om te sparen voor je kind? Gebruik dan bijvoorbeeld de kinderbijslag (of een deel ervan) om ieder kwartaal op de rekening te storten.
  • Volg een spaarchallenge om geld te sparen
  • Spaar bijvoorbeeld iedere keer het geld van de lege flessen op en maak dit over naar de spaarrekening.
  • Als je zelf niet kan sparen, maar opa en oma zouden dit wel eventueel willen en kunnen, dan kunnen zij ook storten op de spaarrekening natuurlijk.
  • Er zijn best veel mensen die zegels sparen in de supermarkt. Ook hiermee kan je de spaarrekening van je kind spekken.

Sparen jullie al? En zo ja, hoe hebben jullie dit ingericht?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven