Het recept wat hier met stip op nummer 1 staat is ons spareribs slowcooker recept met een zelfgemaakte spareribs marinade die heel eenvoudig is. Dit recept zet je op de hoogste stand van de slowcooker en is dan na 5 uur klaar.
Sinds dat wij de slowcooker in huis hebben gaan we helemaal los op lekkere slowcookrecepten. Natuurlijk is het in het begin een beetje uitzoeken hoe je de lekkerste slowcooker recepten kan klaarmaken, maar daar raak je al snel aan gewend!
Spareribs, een van onze lievelingsgerechten
Wij zijn hier in huis allemaal gek op spareribs. Alleen als spareribs niet goed klaargemaakt zijn, dan is er ineens niet veel meer aan. Spareribs kunnen niet goed gemarineerd zijn, maar zeker ook te droog zijn, of te vet. Brrr… te vette spareribs vind ik zo vies. Jammer ook, want het zelf maken van spareribs blijkt helemaal niet zo moeilijk te zijn, zeker niet als je een lekkere spareribs marinade hebt. En die vind je natuurlijk hier 😉 .
Ben je toe aan een smaakvolle verandering in je kookroutine? Neem een kijkje in mijn slowcooker e-book en ontdek nieuwe recepten om van te genieten!
Spareribs in een restaurant
Zin in spareribs? Als het restaurant ze op de kaart heeft staan, dan is het een poging waard. Helaas strandt deze poging net zo vaak in een teleurstelling als dat je er blij van wordt. Dat geldt overigens niet alleen voor mij, maar voor ons hele gezin.
Het is gewoon afwachten wat je krijgt. Een ander groot nadeel vind ik dat -als je spareribs in een restaurant eet- je niet alleen vieze handen krijgt, maar vaak ook nog stukjes vlees tussen je tanden eraan overhoudt. Lekker fris. Not.
Spareribs zelf maken
Maar maak je je spareribs zelf, met een eigen marinade, dan heb je een groot deel van de smaak zelf in de hand. Ik haal de spareribs zelf altijd bij de slager. Koop je daar echter al kant en klaar gemarineerde spareribs om in de oven af te bakken dan betaal je je ten eerste scheel aan de spareribs en ten tweede zijn ze nog niet helemaal fantastisch.
Maar daar heb ik dus een oplossing voor gevonden, de slowcooker! Met dit spareribs slowcooker recept garandeer ik je dat je heerlijk zachte spareribs eet waarvan het vlees van het bot valt als je het op je bord hebt liggen. Geen vieze handen meer dus.
En de marinade? Die is ook nog eens heel eenvoudig om te maken en om je vingers bij af te likken.
Spareribs slowcooker recept en zelfgemaakte spareribs marinade
Wat heb je nodig voor 4 personen? Met ons gezin (2 volwassenen en 2 kinderen) hebben we aan 2 lange spareribs genoeg. Ben je met meer volwassenen dan zou ik 3 stuks pakken. Die haal ik bij de slager, maar wel gewoon rauw en onbewerkt. Je hebt geen voorbereide (dure) spareribs meer nodig. Ik ben voor ongeveer € 7,00 klaar.
Tip: Het lekkerst worden de spareribs als je ze vooraf ontvliest. Dan kan de smaak beter intrekken. Om spareribs makkelijk te ontvliezen leg je ze ongeveer 10 minuten in water met een scheut azijn. Daarna trek je het vlies er zo van af.
Ingrediënten slowcooker recept spareribs en marinade
- spareribs
- 3-5 knoflookteentjes
- 2 uien
- tomatenketchup (2x knijpen in de fles)
- kikomansaus, 3-5 eetlepels
- beetje ketjap marinade, 3 eetlepels ongeveer
- eetlepel bruine basterdsuiker
Hoe maak je de spareribs marinade in de slowcooker?
Eerst snipper je de ui, zet de slowcooker vast aan op de hoogste stand om even voor te verwarmen. Fruit de ui met de knoflook in een klein beetje olie. Dit fruiten gaat niet zo hard als in de pan uiteraard, maar dat hoeft ook niet.
Voeg de tomatenketchup toe, de kikkomansaus, de ketjap marinade en de bruine basterdsuiker toe. Even door elkaar roeren en je overheerlijke spareribs marinade is klaar.
Geniet van het plezier van koken door deel te nemen aan de kookcursus van de Kookuniversiteit. Kijk hier voor alle benodigde informatie.
Spareribs in slowcooker erbij
De lange spareribs snij ik ieder in 3 gelijke stukken zodat je makkelijker kan verdelen in de slowcooker. Leg ze in de pan, schep de marinade er een beetje overheen en doe de deksel erop.
- Voorbereidingstijd: 15 minuten
- Slowcooker stand: hoogste stand, ongeveer 5 uur
Zet je slowcooker op de hoogste stand (stand 2). Na ongeveer 5 uur zijn je spareribs helemaal gaar en klaar om van het bot af te vallen. Je vlees is heerlijk mals en de marinade is echt verrukkelijk. Maar dat ruik je de hele dag al 😉 .
Tip: Wil je je spareribs graag eens op de bbq maken? Ook dat is super lekker natuurlijk. Bovenstaande marinade is in ieder geval ook heel geschikt voor je spareribs van de bbq.
Tip: Doe voor de verandering eens een blikje cola bij de spareribs in de slowcooker, samen met je marinade of kruiden zorgt de cola voor een heerlijke marinade doordat deze inkookt.
Niet lang geleden heb ik ook nog een risotto met pompoen in de slowcooker gemaakt, deze was ook erg lekker!
Wil je de spareribs nog wat bruiner?
Door de spareribs in de slowcooker te maken worden ze enorm lekker en mals, maar een bruin korstje… dat valt niet zo mee. Nu vinden wij dat bruine korstje niet zo nodig, omdat de marinade ook zijn werk doet, maar wil je zelf wel graag een bruin korstje dan kan je ze na de slowcooker nog een half uurtje in de oven (of onder de gril) leggen, wat jij wilt!
Update: tegenwoordig doe ik dit eigenlijk altijd nog even. Op deze manier zijn je spareribs niet alleen super gaar en heerlijk van smaak, maar ook nog lekker van kleur.
Eet smakelijk! Als je dit spareribs slowcooker recept een keer gemaakt hebt, laat je me dan even weten of jullie het ook zo lekker vonden?
Zeer smakelijk recept Joyce! Al moet ik bekennen dat bij het lezen van de tip om er cola in te mikken, ik even twijfelde. Evengoed de stoute slowcookschoenen aangetrokken en na het ui/knoflook fruiten en de “naar eigen smaak” toegevoegde ketchup .. het blikje cola al toegevoegd .. dat bruiste als een malle dus dacht ik dat het nooit meer goed zou komen. Toch blijkt het een uitstekende tip te zijn!
okee ik heb zelf de bruine basterdsuiker vervangen door honing en een drupje maple syrup.
En de slowcooker op 9 uur LOW , voor echt slow cooking 😉 Om uitdroging te voorkomen heb ik een runderbouillontablet verkruimeld en 150 ml water op de door jou aangegeven marinade gedaan en lekker de hele nacht laten garen. Net even geproefd en het is een top recept! dank je wel!
Bedankt voor je uitgebreide reactie Jaap! Fijn dat je het lekker vond en zelf experimenteren is altijd goed 😉
2 weken geleden zonder cola gemaakt, was echt heerlijk en te weinig. Ha ha.
Nu maak ik meer en met cola, we zijn benieuwd.
Fijn dat je het spareribs recept zo lekker vindt! Hoop dat die met cola ook een lekkere variant was 😉
Wat ging het makkelijk , indd om je vingers bij af te likken. Over het vlies verwijderen. Leg het altijd eerst een kwartiertje in warm water met een scheut azijn ( ben niet zuinig) haal je het er zo af. Maar dit recept is zeker een blijvertje
Top Jennifer, en wat een goede tip voor het verwijderen van het vlies. Thanks, dat ga ik binnenkort zelf ook eens proberen!
Hallo
Nou ik heb ze op staan maar ben benieuwd wanneer ik dat blikje cola erbij moet doen op het eind of al eerder??
Groet Marian
Die mag je er al in het begin bij doen hoor Marian. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
Nou Joyce niets teveel gezegd hoor ze maakten verukkelijk….we zijn fan! .ik had trouwens 1 stuk was trouwens 1kilo voor 10
Groetjes Marian euro als ik 3 stukken zou nemen ben ik wel 30 euro kwijt….en nog even een vraag mijn SC is 6 liter maar zou ik er zoveel in kwijt kunnen ?
Tof om te horen Marian! Ik denk wel dat je er 3 stukken in kwijt kan, maar dan wel in kleinere stukken gesneden, niet in zijn geheel.
Joehoe
Heb ze in de marinade staan … kan niet wachten tot ik ze morgen in SC ga garen. Laat jullie weten hoe ze waren .
Gr. Sil
Ik ben heel benieuwd of je ze lekker vond Sil!
Dit recept ziet er heerlijk uit en bovenal ook wel simpel en dat is voor mij heel belangrijk! Dat blijkt dan al weer uit mijn vraag, ik zie nergens dat de marinade een bepaalde tijd moet intrekken, klopt dat? Ik ben nieuw op dit gebied en heb net een cpe gekocht, dus werk aan de winkel.
Omdat de spareribs een tijd in de slowcoker zit krijgt de marinade de tijd om in te trekken. Maar je zou ze ook gerust al een nacht in de marinade kunnen zetten natuurlijk. Geen probleem!
dit recept ziet er heerlijk uit. wil hem graag het weekend proberen.
ik heb een crockpot expres. met het ventiel dan open of dicht?
Met het ventiel open zodat je de slowcokstand gebruikt 😉 . Geniet ervan!
Heerlijk recept! Al 2 keer klaargemaakt en ze zijn er thuis dol op! Wij zijn ook met 2 volwassenen en een puber en een kleuter en hebben 3 lange ribben. Ik ben bij de slager ongeveer €15 kwijt. Het vlies is dan al van de spareribs af.
Dank je wel voor het delen!!
Graag gedaan Marylene, tof dat jullie er zo van genieten!
Heb jij ook een express cooker ?
Hi Mary, ik heb deze crockpot
Hallo Joyce,
Bedankt voor je geweldige recept. Vandaag uitgeprobeerd en de ribs waren super lekker.
Het ontvliezen lukte helaas niet, maar ze smaakten er niet minder om. Volgende keer maar door de slager laten doen. Ik heb de spareribs na 5 uur in de slowcooker afgelakt met ketjapmarinade van de Jumbo (die is nl. wat lobbiger dan de ketjapmarinade van Conimex) en nog even onder de grill gezet. Perfect van smaak en kleur! En zeker het wachten waard.
Graag gedaan Alberdina, fijn dat ze zo lekker waren! Dat ontvliezen is inderdaad bijna niet te doen, rotwerk. Die ketjapmarinade van de Jumbo ga ik ook eens proberen, dank voor de tip!
Wat bedoel je met ketjap marinade, ketjap asin of manis. Kom er niet uiiiit.
Je hebt ketjap saus asin en manis,dat zijn smaakmakers Shelley.
Ketjap marinade is om te marineren,is dus iets anders.
Met de kerst een crockpot gekregen. Vandaag dit recept uitgeprobeerd en gelukt! Wat een heerlijke malse spareribs! Snel op zoek naar nog meer lekkere recepten 🙂
Lekker zijn ze hè Ellen, wij zijn er ook dol op! Check deze pagina maar voor nog meer heerlijke recepten: https://www.mamsatwork.nl/slowcooker-recepten-koken/
Veel plezier met je crockpot!
Heeft een een sc of een cpe? En zijn de kooktijden dan anders?
Dag Joyce,
Welke kikkoman saus gebruik je? Er zijn zo veel verschillende ?
Hi Nanke, ik heb de kikkoman sojasaus van kikkoman zelf. Maar denk niet dat het heel veel uitmaakt
welke kikoman gebruik je. de rode of de groene dop.
Met de rode dop Miranda
Ik ga het zeker eens uitproberen in de slowcooker. Tot nu maak ik ze altijd op onze monolith. Ook zo’n 5 uurtjes.
Wanneer je verse spareribs koopt let er dan op dat het vlies aan de botkant ervan af is. Laat het eventueel door je slager doen. Dan worden ze nog malser.
Als het vlies nog op de botten ziet zie je dat, ze zijn dat wittig en glad. Ik maak met de achterkant vn een dessertlepel een opening tussen het bot en het vlies (aan het uiteinde van de rib). Dan trek ik met een stukje keukenpapier het vlies eraf. Het is even werk en in het begin wat geklungel, maar als je het wat vaker doet wrodt je er steds handiger in. Als de ribben eerst zijn ingevroren gaat het bijna niet meer. Dus eerst vlies eraf en dan eventueel in de vriezer.
Wat een goede tip Majon, dankjewel!
Moet ik ze omdraaien in de slowcooker, heb ze nu 2 uur op staan
Hoi
Ik heb vandaag je recept uitgebrobeerd , en je recept ga ik toch wat vaker gebruiken.
Dit recept is echt een aanrader .
Steve
Thanks Steve, dat is tof om te horen!
Ziet er lekker uit,maar hoeveel van de ingrediënten heb je nodig. Ik neem aan geen volle fles ketjup
Nee klopt Franklin, geen hele fles 😉 . 2x knijpen in de fles is voldoende voor mij, maar misschien vind jij het wel lekkerder als er nog wat meer ketchupsmaak aan zit. Wij hebben liever dat de smaak van de ketjapmarinade wat meer overheerst,ik zal de hoeveelheden even toevoegen (alhoewel ik zelf iedere keer op gevoel toevoeg)