Welke regels kan je opstellen voor een speelafspraak?

Een speelafspraakje bij jouw thuis? Het kan heerlijk zijn, maar ook veel energie kosten heb ik ondervonden. Wij hebben dan ook wat regels opgesteld voor het spelen met vriendjes bij ons thuis of bij een ander. Deze regels zorgen ervoor dat een speelafspraak minder chaotisch verloopt en de kinderen weten waar ze aan toe zijn. Handig dus!

Ik deel ze graag met je zodat je kan kijken of deze regels ook voor jullie speelafspraken handig zijn.

Stockfoto van spelende kinderen door Juliya Shangarey

Een speelafspraak met vriendjes? Spreek wat ‘groundrules’ af!

Als je kind naar de basisschool gaat breekt naast deze grote mijlpaal nog een nieuw tijdperk aan: het krijgen van vrienden en de speelafspraken die hierbij afgesproken worden.

Voor alle nieuwbakken vaders en moeders: mijn ervaring heeft me geleerd dat regels handig zijn bij een speelafspraak. Doe er je voordeel mee!

Het is super fijn en gezellig als je kind vriendjes heeft en ze dagelijks over de vloer komen. Zeker als ze al weten wat leren samen spelen is.

Maar ik ben er ook achter dat ieders energie anders is en de ruimte voor speelafspraken bij je thuis daarom ook. Heb je zelf nog tips om een speelafspraak geslaagd te laten verlopen? Laat dan een reactie achter, daar ben ik zeker mee geholpen.

1. Contact met de andere ouder leggen

Wij zijn net verhuisd vanuit de stad naar een klein dorpje en ik ken er nog niemand. Tel daarbij op dat onze oudste weinig spraakzaam is over wat er op school gebeurd en dat ik dus geen idee had hoe de kinderen uit zijn klas heten.

Laat staan welke ouders erbij horen en hoe zij dan weer heten.

De eerste keer dat hij met iemand ging spelen, stapte de moeder van het vriendje zelf op me af voor de speelafspraak en stelde zichzelf voor. Dat is fijn.

Je weet de naam en je kunt telefoonnummers uitwisselen. Ik vroeg moeders ook op de koffie, om zo verder kennis te maken en ook even gezellig op volwassen niveau te kunnen praten.

Wissel telefoonnummers uit voor de speelafspraak en stuur eventueel een fotootje van hoe het gaat. Voor de andere ouder fijn, want ook ik ben een onbekend gezicht en ik kan dan wel in het onderwijs werken maar dat zegt natuurlijk niks.

Door een fotootje te sturen liet ik zien wat ze aan het doen waren en ik merkte dat het ophalen ook een heel stuk sneller ging als zonder foto.

2. Bepaal vooraf hoe lang de speelafspraak duurt

Terwijl ik dit schrijf schaam ik me gewoon een beetje, maar grenzen aangeven is iets wat ik echt moest leren. Als er een kind uit school meekwam, dan liet ik het gerust tot 18.00 blijven en zelfs nog mee eten ook. Gevolg: eten stond te laat klaar, eigen kind was moe van het spelen dus ging huilen.

Hij wilde niet meer spelen en het vriendje wat kwam spelen werd baldadig. Nu houd ik zelf voor een speelafspraak maximaal 2 uur aan. Ze komen hier om 15.00 uit school, dus tot 17.00 kan er gespeeld worden en om half 6 staat dan het eten op de tafel.

Op woensdag – en vrijdagmiddag is onze oudste vrij van school. Dan geef ik vaak aan dat hij eerst een boterham eet en dat er van 13.30 tot 16.00 uur gespeeld kan worden.

Zo houd ik ruimte om -na de speelafspraak- nog een boodschap te gaan doen met ze of het huis even goed aan kant te hebben voor manlief ’s avonds thuis komt.

3. Bij goed weer en een tuin: buitenspelen

Mocht je een tuin om het huis hebben, dan is het zo fijn als ze buitenspelen met een speelafspraak. Met goed weer kun je een buitenbadje vullen of wat flessen met water vullen met een voetbal erbij.

Ook hebben we hier wel eens alle fietsjes en ander buitenspeelgoed in een lange rij gezet als ‘wasstraat’. Allemaal een sponsje en een teiltje water en een lol dat ze hadden!

Ik merk dat het mij overzicht geeft als ze buiten of binnen spelen en ik dan erbij in de buurt een klusje kan doen of gewoon even kan zitten. Stoepkrijt is ook altijd een succes. Bij mooi weer zet ik zo’n plastic tapkan met ijsklontjes en aanmaaklimonade buiten met wat bekers zodat ze zelf bij kunnen tappen.

Als het regent dat het giet dan spelen we natuurlijk lekker binnen al probeer ik het dan ook wel te sturen dat ze niet alles uit de kast trekken maar eerst de puzzel afmaken, daarna bijvoorbeeld gaan verven en als laatste iets pakken wat vooral alle prikkels een beetje laat landen 😉 .

4. Houd balans: stimuleer afspraken bij de ander ook

Onze oudste heeft een vast vriendje. Maar als onze zoon eens met een ander wil afspreken, dan gaat het vaste vriendje uit zichzelf al mee naar de speelafspraak. Heel lief natuurlijk, maar het is ook wel eens goed als ze met anderen spelen of als ze bij een ander spelen.

Ze leren er namelijk veel van. Mijn kinderen zijn buitenshuis gelukkig beleefd, maar dat is thuis echt niet altijd zo! Als er altijd bij jouw thuis gespeeld wordt, kan het ook leiden tot lichte irritaties bij jezelf .

Bijvoorbeeld omdat je dan niet aan een boodschap doen toekomt of de badkamer eens een grondige beurt kunt geven. Vraag daarom aan de andere ouder of er deze keer bij hun thuis gespeeld kan worden. Een tussenoplossing als de andere ouder dat niet ziet zitten of wil, is naar een speeltuintje in de buurt gaan.

5. Bundel de dagen

Met meerdere kinderen en diverse sporten waar ze aan doen, is het hebben van een speelafspraak erbij niet altijd handig. Daarom hanteren we hier de afspraak: op 3 dagen kan er hier gespeeld worden, op 2 dagen is er sport of een afspraak voor broer/zus en kan er niet gespeeld worden.

De speelafspraak kan op die 2 dagen ook niet bij een ander omdat ik dan uit de zwemles of na het paardrijden nog een ander moet ophalen. Daarbij leren ze ook op elkaar te wachten en elkaar aan te moedigen.

Gek genoeg lijkt deze regel zelfs wat rust bij ze over te brengen en vriendjes weten het inmiddels ook. Op zaterdag ben ik niet heel consequent, dan ligt het echt aan het weekprogramma / sportwedstrijden of er ruimte is om eventueel te spelen.

En ook aan de energie van de kinderen zelf. Als ze te moe zijn is spelen met een vriendje vaak geen goed idee omdat het dan een middag vol geruzie en ‘genouuuuuuuu’ wordt.

Heb je zelf nog andere regels die je stelt aan een speelafspraak bij jullie? Dan hoop ik dat je wilt reageren bij reacties met de do’s en dont’s voor jullie speelafspraakjes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven