Speelgoed van het jaar 2017; dit zijn de genomineerden en de winnaars

Welk speelgoed zal dit jaar verkozen worden tot Speelgoed van het jaar 2017? Het aanbod van speelgoed is zo ontzettend groot dat het helemaal niet verkeerd is om deze verkiezingen een beetje te volgen. Veel speelgoed heeft namelijk ‘verborgen kwaliteiten’ die je op het eerste oog zelf misschien niet ziet of weet. Kwaliteiten waardoor bijvoorbeeld bepaald speelgoed wel heel goed voor de ontwikkeling van je kind kan zijn, zonder dat je het in de gaten hebt!

Handig dus om op een rijtje te hebben wel speelgoed genomineerd is, zodat je zelf een goede beslissing kan nemen bij de eventuele aanschaf van nieuw speelgoed. Ook fijn in de aanloop naar 5 december en de kerst, nietwaar?

Wil je meer weten over Speelgoed van het jaar 2018? Lees dan hier.

Speelgoed van het jaar 2017, de winnaars!

Update: 12 november 2017

Een uitgebreide opsomming van alle nominaties vind je verderop in dit artikel. Op 11 november zijn alle winnaars van het speelgoed van het jaar 2017 bekend gemaakt. We weten nu dus welk speelgoed de titel Speelgoed van het Jaar 2017 mag dragen. Hieronder zetten we ze allemaal op een rijtje voor je.

speelgoed van het jaar 2017

Speelgoed van het jaar 2017 nominaties

We zetten de nominaties op een rijtje voor je. Dit doen we in de diverse leeftijdscategorieën waardoor je snel kan kijken wat voor jullie thuis van toepassing is. Uiteraard hoor ik ook graag van je welk speelgoed jij hiervan het meest bijzonder vindt, maar eerst even iets meer over de verkiezing zelf.

Nominaties door vakjury

Het Speelgoed van het jaar 2017 wordt ook dit keer weer genomineerd door een vakjury. De vakjury bestaat uit journalisten, inkopers en speelgoed- en speldeskundigen. Als de nominaties volledig zijn, dan krijgt de consument de keuze om uiteindelijk te stemmen. Dit betekent dus ook dat de consument uiteindelijk beslist welk speelgoed daadwerkelijk Speelgoed van het jaar 2017 wordt. De daadwerkelijke winnaars worden op 11 november bekend gemaakt.

Het speelgoed wordt gesplitst in 7 verschillende leeftijdscategorieën.


Nominaties voor 0-3 jaar

Felle kleurtjes en het liefst volop geluid. Wat had ik het mis toen ik voor mijn baby destijds allemaal natureltinten had voor het speelgoed. In combinatie met natuurlijke materialen. Hij vond er niets aan. Inmiddels snap ik wel waarom 😉 . Het genomineerde speelgoed van het jaar 2017 voor deze categorie is dan ook lekker kleurrijk!

 • My First Animal Train – Smart
 • MagiBook – Vtech Electronics
 • Play-Doh kleuren en vormen – Hasbro

My First Animal Train – Smart

Een collectie treintjes en diertjes van SmartMax. Uitwisselbaar met alle andere onderdelen van deze collecties. Een leuke, veilige manier om kennis te maken met magneten.

Prijs My First Animal Train is € 29,95

MagiBook – Vtech Electronics

Interactief en educatief. Met een bijgesloten pen kan je kindje door te tikken op allerlei plaatjes steeds nieuwe dingen ontdekken. Muziekjes, karakters en spelletjes om te spelen. Het activiteitenboekje kan verwisseld worden als je kind toe is aan iets anders.

Prijs MagiBook is € 39,95

Play-Doh kleuren en vormen – Hasbro

Biedt alle mogelijkheden om kleuren en vormen te herkennen. Daarnaast wordt ook de fijne motoriek ontwikkeld en de creativiteit verder gestimuleerd. Winnaar van Speelgoed van het jaar 2017 in deze categorie!

Prijs Play-Doh kleuren en vormen is € 11,99

Lees ook: populair buitenspeelgoed top 10


Nominaties voor 4-5 jaar

Kinderen van deze leeftijd zijn gek op het spelen van rollenspellen. Ze hebben een enorm levendige fantasie en daarnaast kan er een start worden gemaakt met het spelen van spelletjes. Beide vormen zie je terug in de nominaties voor het Speelgoed van het jaar 2017.

 • Soggy Doggy – Spinmaster
 • Suzy en haar puppyvriendje – Vtech Electronics
 • Speed Colors – 999 Games
 • Dessineo – Jumbo
 • Baby Born Sister – Zapf creation

Soggy Doggy – Spinmaster

Een hilarisch dobbel- en bordspel met leuk verrassingseffect. Dit hondje houdt er namelijk van om zich uit te schudden en dat kan de nodige spetters met zich meebrengen. Ben je nat? Dan moet je opnieuw beginnen! Voor 2-4 spelers. Winnaar van Speelgoed van het jaar 2017 in deze categorie!

Prijs van Soggy Doggy is € 24,95

Suzy en haar puppyvriendje – Vtech Electronics

Samen dansen en liedjes zingen, leuker dan dit wordt het niet! Je kan de puppy commando’s geven door Suzy haar armen te bewegen. Of je drukt op de roze strik om reacties uit te lokken. Hoe vaker je speelt, hoe meer deze twee op elkaar gaan reageren!

De prijs van Suzy en haar puppyvriendje is € 59,99

Speed Colors – 999 Games

Is jouw mini-me helemaal gek van kleuren? Dan past Speed Colors vast helemaal in zijn of haar straatje. De bedoeling is dat je de afbeeldingen net zo inkleurt als het voorbeeld dat je krijgt. Dat klinkt wel érg makkelijk, hoor ik je denken? Dat valt tegen… als je het uit je hoofd moet doen. En als de de doppen van de stiften dan ook nog eens verwisseld worden is er een grote kans dat papa en mama het in ieder geval niet meer kunnen bijhouden 😉 .

De prijs van Speed Colors is €24,95

Dessineo – Jumbo

Kleuren is leuk, maar zelf tekenen misschien wel nóg leuker! Met dit spel, Dessineo, leert je kind stap voor stap spelenderwijs tekenen. Door te beginnen met simpele vormen en die steeds verder uit te bereiden, wordt jouw mini-me een echte kunstenaar.

De prijs van Dessineo is €34,99

Baby Born Sister – Zapf creation

Baby Born, welke poppenmoeder (of vader natuurlijk) is er niet groot mee geworden? En voor de echte fans is er nu het zusje van Baby Born. Ze is al uit de luiers, maar moet natuurlijk wel op tijd op het potje, en een flesje. Ook kan deze spruit weer echte tranen huilen. Dat zal ongetwijfeld weer uren speelplezier opleveren.

De prijs van Baby Born Sister is €63,83


Nominaties voor 6-7 jaar

Kinderen in deze leeftijdscategorie zijn vaak competitief ingesteld. Een spelletje, dat wordt al snel een wedstrijd. Al zijn er dan natuurlijk winnaars én verliezers. Maar ook verliezen is iets dat je moet leren in het leven. Met deze spellen blijft het hopelijk toch gewoon gezellig! Dit zijn de nominaties voor speelgoed van het jaar 2017 voor kids van 6 tot 7 jaar.

 • DOC educatieve pratende robot – Clementoni
 • Leo moet naar de kapper – 999 Games
 • Build a bot – Spectron
 • Stoopido – Ravensburger
 • Kidizoom Flix – Vtech Electronics

DOC Educatieve pratende robot

Eindelijk een spel waar papa vast zonder mokken aan mee wil doen! Met DOC, een pratende robot, leert je kind spelenderwijs programmeren. Dat klinkt technisch, maar is verrassend gezellig! Programmeer DOC zo, dat hij via de juiste weg zijn doel op de plattegrond bereikt. Zo wordt je kind niet alleen wegwijs in programmeren, maar worden ook het ruimtelijk inzicht en denken in perspectief getraind. Behoorlijk educatief dus, deze robot 😉 .

De prijs van DOC educatieve pratende robot is €29,99

Leo moet naar de kapper

Heb jij ook altijd zo’n moeite om je kids naar de kapper te krijgen? Nu ervaren ze zelf eens hoe dat is met Leo moet naar de kapper. Want zij zullen hem daar moeten krijgen. Leo, de leeuw met wilde manen, moet binnen de ronde in de kappersstoel zitten. Maar of hij daar komt, hangt af van een klein beetje geluk, een beetje geluk én een goed geheugen. Een tof spel voor het hele gezin.

De prijs van Leo moet naar de kapper is €16,99

Build a Bot

De naam zegt het al een beetje: met Build a Bot bouwt je mini-me zelf een echte robot. De Bot komt als bouwpakket met meer dan 20 verschillende onderdelen. Aan jouw kleine techneut om daar een robot van te bouwen! Met stickers kan je de robot nog versieren en helemaal af maken. En o ja, er zit natuurlijk ook een motortje bij, zodat de Bot kan bewegen wanneer je hem eten geeft of aan zijn staart zit.

De prijs voor Build a Bot is €29,99

Stoopido

Houden jullie thuis van spelletjes, verkleedpartijtjes én van lachen? Dan is Stoopido vast een spel voor jullie. Het begint er al mee dat iedereen een maffe bril op zet. Vervolgens ga je met de dobbelsteen gooien. Daar staan dit keer geen getallen, maar plaatjes op. Welk plaatje komt boven te liggen? Sla zo snel mogelijk op de kaart met dát plaatje. Ben jij de eerste, dan mag je een grappig aanhangsel aan de bril van een van je medespelers hangen. Dat levert na een paar rondjes reuze leuke taferelen op! Maar pas op: als je de voorzetbril op krijgt, zie je opeens een stuk minder…

De prijs van Stoopido is €19,95

Kidizoom Flix

Alweer een robotvriendje in het lijstje nominaties voor Speelgoed van het jaar 2017! Niet zo gek, want dit is volgens de jury echt speelgoed van deze tijd. De Kidizoom Flix is trouwens niet alleen een cool robotvriendje. Hij kan foto’s en video’s maken die je mini-me dan weer kan bewerken. En er zit een bewegingsdetector op, waardoor paps en mams hem zelfs als ‘slaapkamerbewaker’ kunnen gebruiken 😉 . Winnaar van Speelgoed van het jaar 2017 in deze categorie!

De prijs voor Kidizoom Flix is €64,95


Nominaties voor 8-9 jaar

Kinderen in de leeftijd 8-9 jaar willen ontdekken en uitproberen. Alles, liefst! Met speelgoed wat deze kids aanspreekt kan je dus ook alle kanten op. Hier zie je de nominaties voor speelgoed van het jaar 2017 in deze leeftijdscategorie.

 • Gel-a-Peel Fashion Maker – MGA Entertainment
 • Macrobot – Spectron
 • Speak out kids tegen ouders – Hasbro
 • Jolly & Roger – 999 Games
 • LaserX – Sablon

Gel-a-Peel Fashion Maker

Echt iets voor de crea-bea’s: de Gel-a-Peel. Met de gel kan je echt alle kanten op. Versier tasjes, t-shirts of maak je eigen armbandjes. Door middel van sjablonen kan je mini-me lekker creatief los gaan. Laat de gel hard worden, trek hem los van het sjabloon en je nieuwe kunstwerk is klaar. Tijd voor de volgende!

De prijs van de Gel-a-Peel Fashion Maker is €37,50

Lees ook: Gel-a-peel sieraden maken, review!

Macrobot

Laat jouw mini-me zijn of haar moeder het liefst de hele dag op en neer lopen? Scoor dan de Macrobot. Op zijn plateau vervoert hij alles wat je wil. Hij kan zelf routes onthouden, en praten. Ook een handige ober tijdens jullie Netflix avondje dus 😉 . Je kan hem besturen met de controller, of via een app. Een hele leuke manier voor kids om meer te leren over robots en programmeren! Winnaar van Speelgoed van het jaar 2017 in deze categorie!

De prijs van Macrobot is €44,99

 

Speak out Kids tegen Ouders

Lachplezier gegarandeerd met een familie die er zo bij zit, of niet soms? Bij Speak out Kids tegen Ouders draait alles om een goede uitspraak. Alleen valt praten met zo’n gek bitje in je mond niet mee. Zeker niet als je je mond niet eens dicht krijgt… De bedoeling van het spel is dat je teamgenoot de zinnen kan verstaan die jij uitspreekt. Enne, da’s makkelijker gezegd dan gedaan!

De prijs van Speak out Kids tegen Ouders is €24,99

Jolly & Roger

Bij het spel Jolly & Roger is het de bedoeling dat je net als een echte piraat zoveel mogelijk schepen kaapt. En het goud dat daarbij hoort, natuurlijk. Het is een echt strategisch spel dat je met zijn tweeën kan spelen. Wie uiteindelijk de meeste punten onder de schepen kan aanleggen, wint.

De prijs van Jolly & Roger is €12,99

LaserX

Laser Gamen bestaat natuurlijk al langer, maar met LaserX doe je dat nu ook gewoon thuis! Al is in de tuin misschien de veiligste optie 😉 . Je kan er overdag mee spelen, maar in het donker wordt het natuurlijk extra spannend door de gekleurde lichteffecten. Een tof spel voor ‘kids’ van alle leeftijden 😉 .

De prijs van LaserX is €57,99


Nominaties voor 10-11 jaar

Als de kids wat ouder worden, mogen de spelletjes ook best wat ingewikkelder worden. Worden ze lekker uitgedaagd! Hier zie je welk speelgoed is genomineerd in deze leeftijdscategorie voor Speelgoed van het jaar 2017.

 • Agricola Familie Editie – 999 Games
 • Engino STEM Newton’s laws – Canenco
 • Nerf Modulus Regulator – Hasbro
 • Drone Mission – Silverlit
 • Temple Connection – Smart

Agricola familie editie

Agricola, het boerenspel, is er ook in de familie editie. Breid je boerderij, maar ook de boerenfamilie, zo ver mogelijk uit. Hoe groter het gezin, hoe meer je op de boerderij kan werken. Maar al die ‘knechtjes’ moeten wel te eten hebben… Het is net het echte leven 😉 . Een leuk strategie spel voor de hele familie. Winnaar van Speelgoed van het jaar 2017 in deze categorie!

De prijs van Agricola familie editie is €29,95

Engino STEM Newton’s laws

Lekker bouwen met dit constructieve speelgoed, en ondertussen nog een lesje natuurkunde meepikken ook! Dat kan met Newton’s laws. Je kind maakt niet alleen een bouwsel, maar steekt ondertussen van alles op over natuurwetten. Misschien kunnen papa en mama er ook nog wel een boel van opsteken 😉 .

De prijs van Engino STEM Newton’s laws is €29,99

Nerf Modulus Regulator

Is jouw kind niet van de bordspelletjes, en is alleen wat bouwen ook niet spannend genoeg? Ga dan voor actie met de Nerf Modulus Regulator. Er staat weer een missie op het programma, en je kids kunnen daar hun eigen blaster voor bouwen. Die is volledig gemotoriseerd en, eenmaal gebouwd, klaar voor een spannend gevecht. Misschien kan mama zich dan beter uit de voeten maken, want dit ding kan dus ook op standje ‘continuvuur’ worden gezet…

De prijs van Nerf Modulus Regulator is €79,99

Drone Mission

Een op afstand bestuurbare truck én drone in een doos! Voor die technische apparaten heb je maar één controller nodig. De drone kan zo worden ingesteld dat hij de truck op de voet volgt. Of eigenlijk in de lucht, natuurlijk 😉 . Wordt het tijd om te laden, dan parkeer je de drone gewoon bovenop de truck. Ook leuk speelgoed voor papa’s.

De prijs van Drone Mission is €75

Temple Connection

De laatste nominatie voor speelgoed van het jaar 2017 in deze leeftijdscategorie is Temple Connection. Een spel zonder motortje of technische snufjes, maar daardoor niet minder uitdagend! Stel de tempels op zoals in het voorbeeld in het boekje. Aan jou de taak om alle tempels te verbinden met bruggen. Een soort puzzel dus, en er is maar één goede oplossing… Gelukkig vind je die achterin het boekje, mocht je er écht niet uit komen 😉 .

De prijs van Temple Connection is €22,95


Nominaties voor 12-17 jaar

Met een beetje geluk is je puber nog steeds te porren voor een gezellig familiespel. Zo niet, onthoud dan vooral dat ook dit maar een fase is 😉 . Want ook onder jongvolwassenen zijn spelletjes nog ontzettend populair. Hier zie je de nominaties voor Speelgoed van het jaar 2017 voor de leeftijdscategorie 12 tot 17 jaar.

 • Nikko Air Race Vision 220 FPV Pro – Toystate Europe
 • Machiavelli de Luxe – 999 Games
 • Sky Viper Stunt Drone Builder – Goliath
 • 30 Seconds Everyday Life – 999 Games

Nikko Air Race Vision 220 FPV Pro 220 FPV Pro

Het is een hele mond vol, maar met dit speelgoed kan je dan ook (letterlijk) alle kanten op. De Nikko Air Race Vision Pro is een race-drone met camera. Vlieg vanuit cockpitperspectief door de bril op te zetten. En vliegen maar! Je kan ook lekker stunten met dit ding. Winnaar van Speelgoed van het jaar 2017 in deze categorie!

De prijs van de Nikko Air Race Vision is €219,95

Machiavelli de Luxe

Dit super strategische spel was al leuk, maar de de Luxe uitvoering levert helemaal een mooie avond spelplezier op! Ieder rondje kruip je in de huid van een ander karakter. Om zoveel mogelijk goudstukken af te troggelen bij je medespelers, en zo zoveel mogelijk gebouwen te kunnen bouwen. Maar pas op, want voor je het weet ben jíj degene die alles kwijt is! Niet alleen leuk voor pubers, ook voor volwassenen een fantastisch spel!

De prijs van Machiavelli de Luxe is €22,99

Skyviper STEM

Vliegen met een drone is natuurlijk al tof… Maar hoe leuk is het om die drone eerst zelf in elkaar te zetten? Dat kan dus, met de Skyviper. Aan de hand van de app bouw je je eigen drone. En als je dat goed doet, vliegt ‘ie nog super ook. Wel 40 kilometer per uur!

De prijs van de Skyviper is €86,99

30 Seconds Everyday Life

Misschien hoeven we 30 Seconds niet eens meer aan je voor te stellen. Dit gezelschapsspel is immers al razend populair! Je speelt in teams en moet in 30 seconden zoveel mogelijk woorden aan je medespeler omschrijven, die ze moet raden. In deze nieuwe versie draait dat vooral om begrippen uit het dagelijks leven.

De prijs van 30 Seconds Everyday Life is €33,99


Nominaties 18+

Goed, echte kindjes zijn het niet meer te noemen in deze leeftijdscategorie… Maar waarom zouden ‘grote mensen’ niet van spelen houden? 😉 Voor een gezelschapsspel word je nooit te oud, nietwaar? Deze spellen zijn genomineerd voor Speelgoed van het jaar 2017 in de leeftijdscategorie 18+.

 • 3D Puzzle Volkswagen T1 Bully – Ravensburger
 • Who’s the Dude – Identity Games
 • Great Western Trail – 999 Games
 • Escape Room The Game Virtual Reality Set

 

3D Puzzle Volkswagen T1 Bully

Puzzelen is leuk. Een puzzel maken in 3D, die de ruimte in gaat, is natuurlijk nog leuker. En als het dan ook nog om een Volkswagen Busje gaat? Kan niet beter, toch? Ook deze toffe 3D puzzel is genomineerd voor speelgoed van het jaar. En wij snappen wel waarom 😉 .

De prijs van de 3D Puzzle Volkswagen T1 Bully is €27,99

Who’s the Dude?

Hou jij wel van een goed potje uitbeelden? Heel goed, dan doe je dat deze keer niet met een menselijke teamgenoot, maar met The Dude, ook genomineerd voor speelgoed van het jaar 2017. The Dude is in dit geval een 1.50m lange opblaaspop, die je dus wel effe met lucht moet vullen voor je kan spelen. Maar dan zal je er ongetwijfeld een goede teamgenoot aan hebben. Een hilarisch spel, zo blijkt uit alle reviews 😉 .

De prijs van Who’s the Dude is €22,50

Great Western Trail

In Great Western Trail moet je als een echte cowboy je runderen van Texas naar Kansas City zien te krijgen om ze daar te verhandelen. Maar de reis is lang, en het westen is wild. Lukt het jou om je koeien (liefst in enigszins goede conditie) via de juiste route op de plek van bestemming te krijgen?

De prijs van Great Western Trail is €44,95

Escape Room The Game Virtual Reality Set

Met deze virtual reality set hoef je niet meer richting Escape Room. De Escape Room komt namelijk gewoon bij je thuis. Zodra je de bril op zet zit jij vast in een bepaalde situatie. Samenwerking met vrienden en familie is van levensbelang om weer vrij te komen… Los puzzels op en kraak de code voor de tijd om is. Eén voordeel: in geval van claustrofobie kan je bij dit spel wel gewoon je bril afzetten 😉 . Winnaar van Speelgoed van het jaar 2017 in deze categorie!

De prijs van Escape Room The Game Virtual Reality Set is €24,95

Wij maken in onze blogposts gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven