Speelgoed van het Jaar 2019

Ieder jaar wordt er weer een Speelgoed van het Jaar verkiezing gehouden. En ieder jaar maken wij er voor jou een handig overzichtje van. Inmiddels zijn er voor het Speelgoed van het Jaar 2019 al heel wat nominaties bekend. Die vind je hier!

Speelgoed van het Jaar 2019

Waarom Speelgoed van het Jaar?

Speelgoed uitkiezen, kunnen kids dat niet gemakkelijk zelf? Zonder hulp? En zonder Speelgoed van het Jaar verkiezing? Vast wel. Maar de jury van deze verkiezingen let er niet alleen op dat speelgoed léuk is om mee te spelen – ongetwijfeld een van de weinige prioriteiten van onze kids. Ze kijken namelijk ook naar of speelgoed educatief is, en bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. Of dat het hun creativiteit stimuleert bijvoorbeeld.

Wil je de uitslagen van de Speelgoed van het Jaar verkiezing van 2018 nog eens bekijken? Dat kan, want op speelgoed zit geen houdbaarheidsdatum en wie weet zitten er nog wel wat leuke dingen tussen die bij jou nog niet in de speelgoedkist liggen. We schreven er vorig jaar in ieder geval ook een blog over. Maar wij gaan nu over naar de genomineerden voor Speelgoed van het Jaar 2019 die we hebben opgesteld naar aanleiding van de verkiezing.

Speelgoed van het Jaar 2019: de genomineerden

Zoals altijd zijn de genomineerden voor de Speelgoed van het Jaar verkiezingen ingedeeld in de volgende leeftijdscategorieën:

 • Speelgoed categorie 0-3 jaar
 • Speelgoed categorie 4-5 jaar
 • Speelgoed categorie 6-7 jaar
 • Speelgoed categorie 8-9 jaar
 • Speelgoed categorie 10-11 jaar
 • Speelgoed categorie 12-17 jaar
 • Speelgoed categorie 18 jaar en ouder

Hieronder vind je een overzicht van alle genomineerden tot nu toe.

Genomineerden speelgoed van het jaar; 0-3 jaar

Eigenlijk leren de kindjes in deze categorie nog wel het allermeest van spelen. Simpelweg omdat ze álles nog moeten leren! En hoe doe je dat het best? Inderdaad: lekker spelenderwijs met binnenspeelgoed of buitenspeelgoed. Dit zijn de genomineerden voor Speelgoed van het Jaar 2019 in de categorie 0 tot en met 3 jaar:

 1. ZoomiZooz Klim Verken Boomhuis – VTech Electronics
 2. Codi, mijn RoboDino – VTech Electronics
 3. Brain Train – Smart
speelgoed van het jaar 2019, zoomizooz

1. ZoomiZooz Klim Verken Boomhuis – VTech Electronics

In het boomhuis tuimelen alle beestjes naar hartenlust rond. Laat ze rollen, duikelen, tollen en dollen! Kindjes verbeteren met het ZoomiZooz klim huis hun motoriek, en hebben nog een hoop plezier ook. Niet voor niets genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2019. Als je ze op de magische ZoomiZone zet, zeggen ze hun naam en zingen ze liedjes.

Dit speelgoed is verkrijgbaar vanaf begin september 2019.

speelgoed van het jaar codi van vtech

2. Codi, mijn RoboDino – VTech Electronics

Codi de RoboDino is hét Speelgoed van het Jaar 2019 voor muzikale kleintjes. Reageert jouw baby of kleuter heel enthousiast op muziek? Laat hem of haar dan de stekels van Codi op zijn rug zetten… En je krijgt allerlei muziekstijlen te horen. Er zijn 27 verschillende combinaties te maken, en zo creëert je kleine musicus dus steeds een nieuw liedje. En Codi? Die vindt het wel gezellig, en doet nog een dansje ook!

Dit speelgoed is verkrijgbaar vanaf begin september 2019.

brain train, ook speelgoed van het jaar

3. Brain Train – Smart

Met treintjes spelen vinden bijna alle kindjes leuk. Maar deze speelgoedtrein is niet voor niks genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2019! Het is namelijk niet alleen een trein, maar ook een leuke puzzel voor de allerkleinsten. Kan je de vormpjes in de juiste wagon plaatsen? De opdrachten worden steeds moeilijker, en je krijgt steeds minder tips. Dus dit is ook een leuk spelletje voor peuters die van treinen houden.

Brain Train is verkrijgbaar bij onder andere Bol.com

Zoek je nog tips over het besparen op speelgoed, lees dan dit blog.


Genomineerden Speelgoed van het Jaar 2019; 4-5 jaar

Zodra kinderen gaan kleuteren groeien ze niet alleen fysiek… Hun fantasie groeit gewoon lekker mee. En dat is alleen maar gezond. Laat je kids vooral hun fantasie uiten in het spel. Enne, ook grote mensen mogen dat spelletje af en toe best eens meespelen! Hieronder zie je de genomineerden voor het speelgoed in deze leeftijdscategorie.

 1. Cubby de Beer – Hasbro
 2. Bob Bilnaad – Hasbro
 3. Smart Farmer – Smart
 4. Crocs’ Socks (Krok’s Sokken) – BS Toys
 5. Tropical Zoo – TM Essentials
cuddy de beer van hasbro, speelgoed van het jaar

1. Cubby de Beer – Hasbro, Speelgoed van het Jaar 2019

Cubby de Beer is meer dan een ‘gewone’ teddybeer… Het is een echt speelvriendje, waar je wel goed voor moet zorgen! Speel samen kiekeboe, geef Cubby de kieteldood of blaas op zijn neusje. Dan krijg je van Cubby een verrassende reactie! Maar denk er om, Cubby moet af en toe ook eten en drinken. En zijn berendikke vacht mag ook wel weer eens geborsteld worden!

Cubby de Beer is verkrijgbaar vanaf augustus 2019.

bol bilnaad, spelletje van Hasbor

2. Bob Bilnaad – Hasbro

Jawel, u leest het goed: Bob Bilnaad is een van de genomineerden voor Speelgoed van het Jaar 2019. In dit spel komt Bob een verstopping verhelpen. Maar het is jullie taak om het hem lekker moeilijk te maken! Hang een voor een het gereedschap uit de kist van Bob aan zijn broek. Maar pas op: als de broek naar beneden valt tijdens jouw beurt gaat de gootsteen lekken en ben je af…

Bob Bilnaad is verkrijgbaar vanaf augustus 2019.

smart farmer, speelgoed van het jaar 2019

3. Smart Farmer – Smart, Speelgoed van het Jaar 2019

Oei oei, het is een chaos op de boerderij! Alle beesten lopen door elkaar. Aan jou de taak om ze allemaal weer netjes in hun eigen wei te krijgen. Er is alleen één probleempje: hoe moet je die hekken gaan neerzetten? Geef de dieren hun eigen weide mét waterbak, en je wordt het favoriete knechtje van de boer.

Bordspel Smart Farmer is verkrijgbaar bij Bol.com

Crocs socks spel

4. Crocs’ Socks (Krok’s Sokken) – BS Toys

Raak jij ook altijd 1 van de 2 sokken kwijt? Daar heeft deze krokodil dus ook last van. Aan jullie de taak om de bijpassende sok weer terug te vinden. Je speelt dit spelletje met 2 tot 4 spelers en is ook voor ouders erg leuk! Vandaar ook geniomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2019. Help Kroko zoveel mogelijk sokken terug te vinden, maar pas wel op of het een linker- of een rechtersok moet zijn…

Croc’s Socks is verkrijgbaar vanaf september 2019.

tropical zoo, speelgoed van het jaar

5. Tropical Zoo – TM Essentials

Alweer de laatste genomineerde voor de categorie 4-5 jaar: Tropical Zoo. Met deze set maak je met behulp van vierkante kralen 3D dieren. Eerst plaats je ze op de kaart, vervolgens laat je ze met water aan elkaar smelten. De kralen zijn veilig in gebruik en staan garant voor uren speelplezier.

Tropical Zoo is verkrijgbaar bij Bol.com


Genomineerden Speelgoed van het Jaar 2019; 6-7 jaar

Volgens de juryrapporten zijn kinderen in deze leeftijdscategorie lekker competitief ingesteld en eerlijk is eerlijk: ik herken het wel! Bovendien zijn wedstrijdjes nog erg leerzaam ook, zéker als je af en toe verliest. Hieronder zie je de genomineerden voor de leeftijdscategorie 6 tot en met 7 jaar.

 1. #Snapstar – Yulu
 2. Blazelets Style Studio – Ravensburger
 3. Colour Catch – Smart
 4. Turbo Force, Super Racetrack Set – VTech Electronics
 5. Lynx – Identity Games

1. #Snapstar – Yulu is ook genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2019

De hippe poppen van #Snapstar zijn Social Influencers. Aan jouw mini-me de taak om ze mooi aan te kleden, en perfect op de foto te zetten in hun eigen studio! Met de speciale Snapstar Studio app kan je achtergronden, andere haarstijlen en make up toevoegen. Het is toch net het echte leven!

#Snapstar is verkrijgbaar vanaf september 2019.

2. Blazelets Style Studio – Ravensburger

De volgende genomineerde voor Speelgoed van het Jaar 2019 in de categorie 6 t/m 7 jaar is de Blazelets Style Studio. Daarmee maak je met behulp van het magische poeder en water de mooiste armbanden. Je doet het poeder in speciale vormpjes, en dompelt die vervolgens in de met water gevulde koffer. Daarna is het nog een kwestie van de boel afstylen met een flinke portie glitter!

Blazelets Style Studio is verkrijgbaar bij Bol.com

3. Colour Catch – Smart

Bij dit spannende spelletje moet je proberen alle puzzelstukken op het spelbord te leggen. De kikkers en salamanders moeten dezelfde kleur krijgen als in de opdracht. Maar dat is nog niet zo makkelijk: ze zijn namelijk transparant, en krijgen de kleur van de achtergrond. Wie voltooit de meeste opdrachten en wint zo het spel?

Colour Catch is verkrijgbaar bij Smart Games

4. Turbo Force Super Racetrack Set – VTech Electronics

Ook genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2019: De Turbo Force is niet zómaar een racebaan. Met je polsband kan je je raceauto op afstand besturen. En je bepaalt zelf hoeveel gas je geeft. Door de racer op je polsband te zetten en je arm te schudden ‘laad je de auto op’. Maar pas op: als je te enthousiast bent vliegt je wagen misschien wel uit de bocht! Wie wordt de nieuwe Max Verstappen?

De Turbo Force Super Racetrack Set is verkrijgbaar vanaf september 2019.

5. Lynx – Identity Games

Je raadt het misschien al als je de foto hierboven ziet… Lynx is een heel spannend zoekspel! Vind zo snel als je kan de plaatjes van de opdrachten kaarten. Iedere speler krijgt 3 kaartjes en moet die zo snel mogelijk zien op te speuren. Geen spel voor mensen met slechte ogen!

Zoekspel Lynx is verkrijgbaar bij Bol.com


Genomineerden Speelgoed van het Jaar 2019; 8-9 jaar

Kinderen van 8 tot en met 9 jaar zijn de wereld echt aan het ontdekken. Ze zijn vaak heel nieuwsgierig en dol op spelletjes doen of bouwwerken maken. De genomineerden in deze categorie voor Speelgoed van het Jaar 2019 zijn hierop dan ook beoordeeld. En dat is wel te zien aan onderstaand lijstje.

 1. Newbury Haunted High School – Lego
 2. Nerf Fortnite AR-L Blaster – Hasbro
 3. De schatzoekers van de Kuala Archipel – Hasbro
 4. Atlantis Escape – Smart
 5. Grote burcht van de Novelmore ridders – Playmobil

1. Newbury Haunted High School – Lego Speelgoed van het Jaar 2019 nominatie

Ook Lego gaat met de tijd mee. En dus kan je met deze mooie set niet alleen lekker aan het bouwen gaan… Als je uitgebouwd bent, pak je de speciale (gratis) Lego app erbij en komt je bouwwerk tot leven! Los met de app en je Lego vriendjes de spannende mysteries op in deze school.

Lego’s Newbury Haunted High School is verkrijgbaar vanaf augustus 2019.

2. Nerf Fortnite AR-L Blaster – Hasbro

Als je als ouder nooit van het spelletje Fortnite hebt gehoord heb je misschien wel een beetje onder een steen geleefd. Dit genomineerde Speelgoed van het Jaar 2019 spel is razend populair, en met deze Nerf Blaster van Hasbro kan je het nu ook in het echt spelen! De Blaster wordt geleverd met 20 darts en een clip waar je er 10 in kan doen. Let the games begin!

De Nerf Fortnite AR-L Blaster is verkrijgbaar bij Bol.com

3. De schatzoekers van de Kuala Archipel – Hasbro

Bij dit spel is samenwerking reuze belangrijk! Vorm een team, maak samen de juiste beslissingen in vind de schat. Goede communicatie is onmisbaar tijdens het verkennen van de gebouwen en het oplossen van de raadsels die je onderweg tegenkomt. Helemaal anno 2019 dit genomineerde Speelgoed van het Jaar spel.

De schatzoekers van de Kuala Archipel is verkrijgbaar bij 999 Games

4. Atlantis Escape – Smart; genomineerd in 2019 voor Speelgoed van het Jaar

O nee, de stad Atlantis is aan het zinken! Kan jij de stad op tijd ontvluchten, voor die voor altijd onder water zal verdwijnen? Je begint bij de hoogste toren, en moet proberen zo snel mogelijk jouw schop in de haven te bereiken. Dit leuke compacte spelletje bevat 60 opdrachten in 3D en is ook ideaal om als reisspelletje mee te nemen.

Atlantis Escape is verkrijgbaar bij Smart Games

5. Grote burcht van de Novelmore ridders – Playmobil

Playmobil, dat blijft leuk. Het stimuleert de fantasie van kids enorm en met deze grote burcht kunnen ze zich ongetwijfeld ook weer uren vermaken. Verover het kasteel via de doorbreekmuur, maar pas op voor de katapult!

Playmobil’s Grote burcht van de Novelmore Ridders is verkrijgbaar vanaf augustus 2019.


Genomineerden Speelgoed van het Jaar 2019; 10-11 jaar

Ook in deze leeftijdscategorie zijn kinderen nog volop de wereld aan het ontdekken. Maar hoe groter ze worden, hoe uitdagender het speelgoed moet zijn! Hieronder vind je de genomineerden voor Speelgoed van het Jaar 2019 voor kinderen van 10 tot en met 11 jaar:

 1. De kwakzalvers van Kakelenburg – 999 Games
 2. Menara – 999 Games
 3. Pictionary Air – Mattel
 4. Slide Quest – Asmodee
 5. Escape Room the Game: Jumanji Family Edition – Identity Games

1. De kwakzalvers van Kakelenburg – 999 Games

In de kwakzalvers van Kakelenburg ga je heuse toverdranken maken. Gebruik de ingrediënten uit je voorraad buidel… Maar pas op! Als je per ongeluk een paar knalerwten aan het recept toevoegt ontploft je hele toverdrank, en moet je opnieuw beginnen. Vul je buidel met nuttige ingrediënten, brouw de juiste drankjes, en win het spel!

De Kwakzalvers van Kakelenburg kan je bestellen via Bol.com

2. Menara – 999 Games

Bij het spannende spel Menara is het de bedoeling dat jullie samen de tempel weer gaan opbouwen. Let goed op de aanwijzingen op de bouwtekening! Bij dit spel is het belangrijk om vooruit te blijven denken… Maar ook om niet te overmoedig te worden! Alleen door middel van een goede samenwerking kan dit bouwproject slagen. Past helemaal in deze tijd, vandaar ook genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2019.

Menara wordt verkocht via 999 games

3. Pictionary Air – Mattel

Pictionary is al ongeveer zo oud als opa en oma, niet specifiek voor 2019 maar toch genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2019. Want op deze manier heb je het vast nog niet gespeeld! Met de magische pen teken je de opdrachten in de lucht. En ze verschijnen op wonderbaarlijke wijze op je smartphone of tablet. Richt de camera in de speciale app op de tekenaar, en je ziet hem of haar mét de magische tekening in beeld. En je kan de opnames zo vaak terugkijken als je wilt, dus je zal nog vaak om die fanatieke papa kunnen lachen!

Pictionary Air kan je bestellen via Mattel.

4. Slide Quest – Asmodee nominatie Speelgoed van het Jaar 2019

In Slide Quest is het de bedoeling dat je jouw ridder veilig door een wereld vol gevaren leidt. Maar pas op voor obstakels en valstrikken! Hoe verder je in het spel komt, hoe lastiger het wordt. Wie redt het leven van zijn of haar ridder en wint zo dit spannende spelletje?

5. Escape Room the Game: Jumanji Family Edition – Identity Games

Met dit Escape Room spel haal je de Escape Room gewoon in huis! Deze Jumanji editie is speciaal bedoeld voor de jongere liefhebbers van het ontsnappingsspel. Voer de opdrachten uit, los puzzels op… Maar zorg wel dat je binnen het uur klaar bent!

Te vinden bij Bol.com


Genomineerden Speelgoed van het Jaar 2019; 12-17 jaar

Hoezo spelen kinderen van 12 tot en met 17 jaar alleen nog maar met schermpjes? Eerlijk is eerlijk, daar zijn ze wel dol op… Maar als je een beetje je best doet zijn ze echt nog wel te porren voor een gezellig spelletje met het hele gezin. Dus las dat telefoonvrije uur maar in, en ga er samen eens lekker voor zitten. Hieronder de genomineerden voor de leeftijdscategorie 12 tot en met 17 jaar.

 1. Leipe lama’s – Selecta Spel en Hobby
 2. Exploding Kittens – Asmodee
 3. Pandemic Rapid Response – Asmodee
 4. Rolit – Goliath

1. Leipe Lama’s – Selecta Spel en Hobby

De eerste genomineerde voor Speelgoed van het Jaar 2019 in deze categorie is Leipe Lama’s. En bij dit spelletje heb je één hele belangrijke missie: voorkomen dat je wordt bespuugd door de lama! Maar daar heb je wel een goede tactiek én een beetje geluk voor nodig. Wie houdt het droog en wint dit komische spelletje?

2. Exploding Kittens – Asmodee

Exploderende katten, daar blijf je natuurlijk het liefst bij uit de buurt. En dat is precies de bedoeling van dit spelletje. Zorg ervoor dat de katten juist af gaan in de buurt van een van je tegenstanders, en blijf zo als laatste over. Dit tactische spelletje is een soort combinatie van Russisch Roulette en schaken. Een echt spel voor de denkers én de gokkers dus! Mooie nominatie voor Speelgoed van het Jaar 2019.

Exploding Kittens is te koop bij Bol.com

pandemic rapid response speelgoed van het jaar 2019

3. Pandemic Rapid Response – Asmodee

De ene na de andere ramp vindt plaats in Pandemic Rapid Response. Wie gaat de steden nu van al die hoognodige levensmiddelen voorzien? Inderdaad: jij! Vorm een team met de andere specialisten, en zorg dat jullie samen alle spullen op tijd leveren. Dan word je niet alleen de held van de dag, maar win je ook dit spannende spel!

Pandemic Rapid Response is te koop bij Bol.com én terecht genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2019.

rolit

4. Rolit – Goliath

Bij Rolit moet je zoveel mogelijk terrein zien te winnen op het speelbord. En dat doe je door jouw kleur zo vaak mogelijk te laten voorkomen. Maar voor je het weet is een van je tegenspelers weer aan het draaien geweest… Een ideaal spel voor gezinnen met spelers van alle leeftijden!

Rolit is te koop bij Bol.com


Genomineerden Speelgoed van het Jaar 2019; 18 plus

Het is simpel: je bent nooit te oud om te spelen en spelletjes doen blijft leuk, of je nou 8 of 88 bent. En dus wordt er ook ieder jaar Speelgoed van het Jaar gekozen in de categorie 18+! Voor die gezellige avondjes met vrienden onder elkaar, of gewoon gezellig thuis met je lief. Hieronder zie je de genomineerden in deze leeftijdscategorie.

 1. Escape Room the Game: 2 Players – Identity Games
 2. Clever – 999 Games
 3. Wingspan – 999 Games
 4. What Do You Meme – Megableu
escape room the game

1. Escape Room the Game: 2 Players – Identity Game

Een Escape Room is altijd leuk, en dit is dus de DIY variant voor thuis! Bij deze editie is het de bedoeling dat je met 1 andere speler een team vormt, en samen de opdrachten en puzzels oplost. Lukt het jullie om binnen 60 minuten te ontsnappen? Om er even in te komen zit er ook nog een ‘introductie avontuur’ van 15 minuten bij dit spel. Super leuk om een escape room te spelen, en een toffe nominatie voor Speelgoed van het Jaar 2019.

Escape Room the Game: 2 Players is verkrijgbaar bij Bol.com

clever van 999 games, speelgoed van het jaar

2. Clever – 999 Games

Bij Clever is het de bedoeling dat (de naam zegt het al) je een beetje slim nadenkt. Vul je gedobbelde scores handig in, maar probeer intussen ook je tegenstanders dwars te zitten. Een spelletje waarbij je zeker een beetje moet nadenken dus, en waarbij tactiek heel belangrijk is.

Het spel Clever is verkrijgbaar bij Bol.com

2019 beste speelgoed, wingspan

3. Wingspan – 999 Games; 2019 nominatie Speelgoed van het Jaar

In Wingspan run je een opvangcentrum voor vogels. Aan jou de taak om ze allemaal de optimale verzorging te geven. Als dat lukt, krijg je van elke soort namelijk ook weer wat terug. Wie zorgt het best voor zijn gevederde vrienden en wordt zo de winnaar van Wingspan?

Bordspel Wingspan is verkrijgbaar bij 999 Games

what do you meme, speelgoed van het jaar 2019

4. What do you Meme – Megableu

Alweer de laatste genomineerde voor Speelgoed van het Jaar: What do you Meme? Iedere ronde staat er één fotokaart centraal. Aan jullie de taak om die te koppelen aan je grappigste tekstkaart. Om de beurt vormen jullie juryleden, die de andere spelers moeten beoordelen. Wie bezorgt de rest buikpijn van het lachen en wint dit gezellige spelletje?

Gezelschapsspel What do you Meme is verkrijgbaar bij Bol.com


 

1 gedachte over “Speelgoed van het Jaar 2019”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven