Speelgoed voor kinderen met astma, waar moet je op letten?

Speelgoed voor kinderen met astma is een tikkeltje ingewikkelder dan speelgoed voor andere kinderen.

Astma is een irritatie van de luchtwegen als gevolg van prikkels van buitenaf. Die prikkels worden bijvoorbeeld veroorzaakt door huisstofmijt, schimmels, huidschilfers van dieren, maar ook door stuifmeel en pollen.

Bij speelgoed voor kinderen met astma is het dan ook van belang dat dit speelgoed anti-allergeen is, of in ieder geval goed schoongemaakt kan worden.

speelgoed voor kinderen met astma

Welk speelgoed voor kinderen met astma is handig?

Niet alle materialen zijn goed geschikt voor kinderen met astma. Is speelgoed van materialen gemaakt die de allergie of de astma opwekken? Dan is dat speelgoed uiteraard niet zo slim om te gebruiken bij je kind. Het Speelgoed van het jaar 2019 kan leuk zijn, maar komt niet allemaal in aanmerking.

1. Plastic of houten speelgoed

Hard speelgoed van hout of van plastic kan goed schoongehouden worden en heeft daardoor een grote voorsprong op ander speelgoed voor kinderen met astma.

2. Liever geen pluche, maar anti allergeen

In principe heb je liever geen pluche dieren in huis of ander pluche speelgoed. Deze raken binnen mum van tijd vol met huiststofmijt.

Wil je je kind tóch graag een knuffel geven om mee te spelen? Kijk dan eens naar knuffels van anti allergeen materiaal. Hetzelfde spul als waar de matrassen en dergelijke voor astma patiënten van gemaakt zijn. Een vulling van kunstvezel is bijvoorbeeld handig.

Wil je kind toch een pluche knuffel, kijk dan even hieronder hoe je daar het beste mee om kan gaan om de gevoeligheid voor astma zoveel mogelijk te vermijden.

Hoe geef je je kind met astma de beste speelomgeving?

Houd de speelomgeving zo goed mogelijk stofvrij als je kind luchtwegproblemen heeft. Dat betekent dus heel regelmatig met een nat doekje alles afnemen als het om het grote speelgoed gaat.

Heb je klein plastic speelgoed? Stop het in een kussensloop en was het regelmatig in de wasmachine zodat het weer helemaal stofvrij is.

Pluche beesten of andere soorten stoffen knuffels en lappenpoppen moeten geregeld gewassen worden. Eens in de zes weken, op 60° C, in de wasmachine. Daarna goed laten drogen. Als de knuffel droog is dan ga je er nog  met de stofzuiger overheen om de overgebleven uitwerpselen van de huisstofmijt te verwijderen.

Tip: Als een knuffel niet gewassen kan worden, kunnen huisstofmijten en resterende schadelijke stoffen ook verwijderd worden door hem in de vriezer te doen. Na een weekje zijn de mijten dood. Goed uitspoelen met lauwwarm water en snel laten drogen.

Zoek je een goede stofzuiger die huisstofmijt aanpakt? Ik reviewde eerder een Dyson V6 Matress die bekend staat om zijn mogelijkheid om huisstofmijt op te zuigen. Lees dat artikel eens goed door, je zal er versteld van staan wat dit apparaat voor je kan doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven